Кремъл вдига пенсионната възраст. Ще има ли протести?

Руски пенсионер пред щанд за хранителни стоки. Снимка: нмс


Президентската администрация в Русия започва да събира данни от федералните региони как се посреща готвеното вдигане на пенсионната възраст. Властите се опасяват от протести и обмислят начини да намалят негативните реакции сред населението, пише „Ведомости“.

Държавната дума се очаква да разгледа проектозакон за вдигане на пенсионната възраст в страната от 55 на 63 години за жените и от 60 на 65 години за мъжете. Същевременно Кремъл уверява, че подготвя мерки, чрез които пенсиите да се увеличават по-бързо от инфлацията.

Политологът Николай Миронов припомня твърде мащабните протести при опит за подобна реформа във Франция. „У нас мащабът не е голям – хората ги е страх да протестират. Затова протестът най-вероятно ще бъде с приказки по кухните, но и кухненският протест в Русия е опасен – през 80-те тъкмо заради него в крайна сметка се разпадна цялата система“, предупреждава той.

Според източник от правителството в случай на остра реакция сред жителите на Русия властите може да смекчат параметрите на реформата. Това е стандартен ход, пише вестникът, цитиран от Би Би Си: първо да се внесе в парламента най-твърдият вариант, после малко да бъде смекчен за успокояване на обществеността.

По думите на източник от руската президентска администрация Владимир Путин може да внесе поправки в проекта през септември, когато се предвижда второто му четене. „Ако има рязко негативна реакция, той ще бъде смекчен. Ако няма такава, ще оставят версията, която ще внесе правителството“, обяснява той.

Опасенията на администрацията са съвсем естествени, но в момента протести не се очакват, коментира изданието – сегашните пенсионери вече нехаят за реформата, а бъдещите още не мислят за пенсия. Реформата обаче ще съдейства за трупане на недоволство в руското общество.

Правителството е заложило в проекта „известна възможност за пазарлък“, смята експертката Татяна Становая, която коментира ситуацията пред „РБК“. Тя не изключва Владимир Путин да направи „жест на добронамереност, принуждавайки правителството да направи социално значими отстъпки“. Така според нея руският лидер „ще запази имиджа си“, въпреки че ще вземе непопулярно решение.

За руското правителство вдигането на пенсионната възраст „не е възможност да приключи завинаги с неприятния въпрос за балансиране на системата, а начало на цяла поредица промени в нея“, твърди „Комерсант“.

„Въпросът е дали правителството ще организира за всяко подобно решение световно първенство“ като започналия в Русия футболен Мондиал 2018 – „за такива отвличащи маневри няма да стигнат никакви пари, дори спестените за сметка на пенсионната система“, изтъква всекидневникът.

БТА

_черновиСвят
Коментарите под статиите са спрени от 2014 г., заради противоречиви решения на Европейския съд, който в един случай присъди отговорност за тях на стопаните на сайта, после излезе с противоположно становище. В e-vestnik.bg нямаме капацитет да следим и коментари на читатели. Обект сме на съдебни претенции заради статии, имали сме по няколко дела с искове за по 50-100 хил. лева. Заради което приемаме дарения за сайта (виж тук повече), чиито единствени приходи са от рекламни банери.