Васил Божков: Мога да реша да счупя антиките си ритуално на площада

Снимка: Булфото

Васил Божков е бизнесмен, който в различни класации се определя като най-богатия българин. Последно през 2006 г. полското списание „Впрост“, което прави класации на най-богатите бизнесмени в Източна Европа, оценява богатството му на 1 милиард долара. Според други публикации богатството му възлиза на 3 милиарда лева.
Божков е роден през 1956 г. във Велинград. Завършва „Математика“ в Софийския университет и „Икономика на труда“ в УНСС. Занимава се с бизнес от 1990. През 1991 г. регистрира фирмата „Нове холдинг“ (предполага се, че името идва от античния римски град Нове край Свищов).

 

В първите години на бизнеса си притежава чейндж бюра, бингозали, казина. Съдружник е в хазартни фирми с някои от т. нар. добре облечени бизнесмени. В онези години има несполучливи атентати срещу него, за които информацията е оскъдна. Публикации го свързват с продажба на контрабандни цигари.

През 2003 г. СДС издигна за кандидат за кмет в София Пламен Опешарски, сегашният финансов министър. Кандидатът си направи среща с Васил Божков и Антоан Николов в централата на „Нове холдинг“ и това беше причина тогавашната лидерка на СДС Надежда Михайлова да оттегли кандидатурата му и сама да се яви като кандидат кмет.
Преди 2 години в репортаж на телевизия Би Би Си от София, който засягаше организираната престъпност, се говореше за хазартен бос №1, чието име никой не смее да спомене, не смеят да споменат дори прякора му – Черепа. Тогава единствен в българските медии покойният писател Христо Калчев назова открито името и прякора му и подчерта, че става дума за Васил Божков.
Свързват Божков със закритото застрахователно дружество СИК (в което учредители са братя Маргини, Младен Михалев-Маджо, покойните вече Димата Руснака, Бай Миле и др.), от което по-късно се образува застрахователната компания „Булинс“. Към 2006 г. Божков има дялово участие в “Бул инс”. Говори се и за негово дялово участие в други застрахователни компании. Божков е учредител на частната компания за залагания “Еврофутбол”. Смята се, че е един от основните оператори на безмитната търговия.
В последните години инвестира в строителство. Притежава строителни фирми, заведения, туристически фирми, търговски фирми.
Неотдавна американският посланик обяви пред бТВ, без да назовава името на Божков, че политиците облекчават данъците на хазарта и обслужват един бизнесмен, който печели стотици милиони. Веднага след това в някои вестници излязоха статии, че най-големият бизнес на Божков вече не е хазартът.


По официалната информация от “Нове холдинг”, той притежава колекция от над 500 картини. Васил Божков притежава голяма сбирка от антични експонати, като част от колекцията е излагана в Галерията за чуждестранно изкуство на фондация „Св. Св. Кирил и Методий“. По решение на правителството част от колекцията на Божков беше изложена и в Брюксел след приемането на страната в ЕС.
В интервю за в. „Труд“ при откриването на изложбата с антиките му в София Божков заявява за произхода им: „Купувам от хора, които купуват от иманяри“.
Божков притежаваше футболния клуб ЦСКА, продаден на индийския бизнесмен Прамод Митал, собственик на металургичния комбинат „Кремиковци“. Бил е председател на федерациите по шах и по спортна стрелба. Покрай спортната си дейност Божков е бил близък с президента Първанов (покойният писател Калчев нарича в интервю Първанов „конферансие на Черепа“, по повод връчването на награди за спортист на годината), но по-късно президентът се е дистанцирал от него.

Интервюто по-долу беше излъчено тази сутрин в предаването „Тази сутрин“ по бТВ, с водещ Николай Бареков. Поради редките медийни изяви на Божков, е публикувано тук с незначителни съкращения.

– Как приемате това определение за вашето име – най-богатият българин?

– Нормално. Колко е вярно, колко не е, хората са го преценили, решили. В България не се правят сметки, в общи линии, правилно. Не се отчита състояние, не се отчитат активи. По принцип всичко върви по слухове.

Снимка: Булфото

– По слухове?

– …държавата в слухове.

– Добре де, вие сте човек, около когото може би витаят най-много слухове в българското общество, за вашето влияние сред политиците, за вашето влияние въобще в икономиката на България. Кои, примерно, така, слухове според вас са най-неверни, които сме чували за вас, съвсем митове?

– Най-лошото е, че аз не ги чувам слуховете за мене.

– Е, как, навремето Тодор Живков много обичаше да му разказват вицове за самия него?

– Да, ама на мен няма кой да ми разказва.

– Ето един от слуховете, примерно, че вие имате огромни лични интереси в облагането на хазарта и, така да се каже, сте най-големият, така, инвеститор в българския хазарт?

– Първо, ако погледнете, ако извадите регистрацията на хазартната компания, аз нямам кой знае какви интереси вече там. Даже в компанията „Еврофутбол“ имам съвсем миноритарно участие, така че не ме интересува особено този данък, какъв ще бъде, как ще бъде. Аз мога да изкажа мнение добре ли е, зле ли е. Според мене държавата предлага с експерти някакви решения, които са добри за пазара, след което се надига някакъв вой, почваме да гоним вещици и решаваме – това Васил Божков го иска. Васил Божков не знае, че го иска. Това е за този…

– Вие кога разбрахте, че имате някакви интереси в хазарта, тогава, когато американският посланик направи изказването в нашето студио и, така да се каже, направи забележката, че бюджетът отделя внимание на хазарта, а не на здравеопазването и образованието, или когато опозицията вече завъртя вашето име директно в парламента?

– Че американският посланик да види данъците в Америка какви са за хазарта, първо. Второ, ние говорим за един сектор, който трябва да се развива, ако държавата иска да го развива. Ако не иска, секторът се криминализира, почва да се разпределя между престъпни групички по квартали. Знаете какво става, сухият режим в Америка 30-те години. Но мен това не ме касае по принцип въобще – висок данък, нисък данък. Това е незначителна част от моя бизнес, по принцип периферна и вече не я наблюдавам особено добре.

– А били ли сте някога, така, сериозен инвеститор в този отрасъл? Имаше един период, в който вие продадохте част от компанията „Еврофутбол“. Тя е ваша компания, така, беше поне, според…

– Да, продадох 49% на „Интер лото“. Може би заради чуждите инвеститори искат да намалят данъка или заради тях искат да го увеличат и да съсипват след това. Много странно, че БСП като дойде на власт винаги съсипва по един сектор.

– БСП?

– БСП е на власт в момента, тройна коалиция, все едно.

– Това е една, да, много интересна…

– 1997 година, 1996-1997 г. съсипаха банковия сектор, нямаме български банков сектор… трябва да съсипят хазарта…

– И пак БСП?

– Нали те са управляващи? Само че що трябва да се оправдават с мене? Аз не искам. Високи данъци, ниски данъци, няма значение. Държавата е за това – да регулира, само че, ако регулира неправилно, икономиката е взаимосвързана, какви ще са последствията, те си носят отговорност.

– Но не БСП все пак, така, използваше вашето име в тази полемика. Като че ли даже се създаде впечатлението, че тъкмо БСП е партията, която, така, лобира и най-твърдо държи на облекченията при хазарта?

– Значи, експертите създадоха може би един добър закон, който аз не искам да го коментирам. Наистина не съм го чел, не съм го гледал. Изведнъж стана лов на вещици. Правим го за Васил Божков. Не е за Васил Божков, защото Васил Божков няма интереси в тази сфера отдавна.

Васил Божков и президентът Първанов. Снимка: Булфото

– Вчера вестник „Класа“ ви сравни с Доналд Тръмп и написа за първи път, така – за мен това беше новина – че вие нямате или по-скоро предстои да си продадете хазартния бизнес. Сега вие казвате в нашето студио, че отдавна сте го направили. Каква е истината?

– Не, имам минимален интерес, който… бих ги продал също.

– Готов сте да напуснете напълно терена на хазарта?

– Аз де факто съм го напуснал.

– А кои са тогава сега големите инвеститори в този бизнес в България?

– Големият инвеститор е „Интер лото“ в момента, гръцка компания, международна компания всъщност, оперират в много страни. Ние ще го ликвидираме хазарта като български бизнес, ще остане чужд, а може би се разчиства за интернет-оператори. Един тежък данък, българските компании спират да работят, тези, които плащат данъци, всички почват да играят или нелегално, или в интернет.

– Прави впечатление, че България може би е една от страните с най-много казина. Къде ли не в градчета и паланки, на почти всяка централна улица има по няколко казина. Вашето обяснение какво е? Българинът обича да играе хазарт или българският бизнес обича да инвестира в хазарта?

– Много съм далеч от този бизнес вече. Колко казина има, къде са, какви са, нямам обяснение, не ги следя, не ги гледам.

– Това наистина, аз казвам така, че поне е доста сериозна новина, която чуваме в нашето студио, на фона на всички тези слухове и медийни, така, информации, които има, че…

– Първия слух, който го опровергах.

– …че Васил Божков е, така, българският хазартен бос или подобни заглавия…

– Макар че аз не виждам нищо лошо да си хазартен бос в една страна. Но за съжаление аз не съм.

– Къде са пренасочени тогава интересите на човек с толкова пари като вас? В какъв бизнес развивате идеите си?

– Основно инфраструктура.

– Строителство на пътища. Има, така, доста публикации по тази тема. Какви средства са инвестирани в това начинание?

– В инфраструктурата ли? Огромни, стотици милиони. Значи, аз, де факто, не оперирам оперативно бизнесите. Аз инвестирам. Инвестирам, ако инвестирам правилно – печеля пари. Ако инвестирам грешно – губя. Това е.

Косьо Самоковеца, заснет от репортер на в. „Дневник“ да излиза от офиса на Васил Божков на ул. „Московска“. След публикуването на тази снимка в „Дневник“ срещу вестника започнаха прокурорски проверки и публикации в различни медии и в предаването „Всяка Неделя“. Снимка: в. „Дневник“

– Звучи много просто, казано от вас, примерно?

– Просто и лесно. Всеки може да го прави.

– И лесно?

– Да. Гледаш, преценяваш, инвестираш някакви пари, получаваш повече или си губиш пари.

– Стига обаче човек да ги има тези пари. Неудобен ли е въпросът за първия милион? Общо взето се казва, че на богатите хора това е най-неудобният въпрос, който можеш да им зададеш – откъде ви е първият милион?

– Не, за мен е много удобен, ама не знам дали е тема на днешния разговор.

– И все пак е.

– Първият милион, аз съм почнал бавно и постепенно. Кой ме познаваше, 1989 година, откъде дойдох, 1990, 1991… Почнах с малък бизнес – купувах, продавах, създадох обменни бюра, вече ги няма. Създадох бинго зали – вече ги няма. Участвах в хазарта, вече не участвам. Бизнесът е динамичен и се развива. Човек трябва да отива на различни нива.

– Ето още един слух, така, който много сериозно витае, че, така, най-богатите българи сте хора, които така… са получили назначението си да бъдат милионери и милиардери от бившите служби – от Държавна сигурност, от партията майка, че са раздавани някакви куфарчета, че са давани някакви…

– Може да е имало и такива, но мисля, че вече ги няма. Общо взето изкуствените неща не може да оцелеят. Имаше, дадоха се пари, предполагам 1989-1990 година, на определени хора, те ги съсипаха. Няма да давам примери, 1996-1997 г. имаше партийни кръгове, няма ги. При Костов имаше, пак ги няма. Така че всичко е… трябва човек сам да си извърви пътя и да си го израсте.

– Имате ли някакво обяснение защо много, така, от богатите българи, за които представата беше, че имат много сериозен легален бизнес, станаха обект на покушения, на престрелки. Мога да изброявам и имена – и Емил Кюлев, и Илия Павлов, и Манол Велев?

– Ами да питаме хората, на които им е работата това.

– Къде, от МВР ли?

– Еми кой да питаме?

– Питаме, ама те не казват?

– Не знам, нямам си представа. Общо взето човек трябва да е коректен в отношенията си с партньори, с противници. Ако си некоректен, може би се получават и такива неща. Не съм се замислял, не знам. Аз лично не се чувствам застрашен.

– Каква е връзката в България между големия бизнес и между политическите партии?

– Връзка между големия бизнес и политическите партии…

– Прилича ли на тази, каквато е примерно в Европейския съюз?

– Да дефинираме кой е големият бизнес..

– Добре.

– Е, първо… И кои са после политическите партии. Голям бизнес в България няма, политически партии – има хора, които прескачат от ляво на дясно, от дясно на ляво, нямат морални ценности, нямат идеи. Кое е политическото?

Президентът Първанов, Тошо Тошев и Васил Божков. Снимка: Булфото


– Значи започнахме…

– Ако ги почнем да ги гледаме, ще видим, че има хора, които са били във всички видове политически формации, само да са във властта. Къде им е моралът? Какви ценности изповядват? Правят ли нещо добро за държавата? Някои казват – това ще е добре за един човек… те го спират и го развалят. Що с човека да не се случи нещо, да не стане по-добре. Те се готови, какво казва българската поговорка, да си запали къщата, да изгори на комшията плевнята. Ако комшията няма плевня, ако запалят цялото село? Не ги интересува. Говорят за клиентелизъм преди малко, че няма клиентелизъм. Всеки политик работи за себе си.

– Беше много хубава сцена как вие тука стоите и ги гледате, те стоят и си говорят помежду си. И какво за клиентелизма?

– Е, няма. Те работят за себе си, кой им е клиент на тях?

– Те самите са си клиенти?

– Абсолютно.

– Почваме от това твърдение, което разбива тук още един мит – няма едър бизнес, няма партии в България?

– Кой е едрият бизнес, дай да го посочим.

– Еми ето, примерно, аз си представях, че Васил Божков е част от едрия бизнес. Поне, ето, в този разговор влизам с тази представа и с тази нагласа.

– Да, може и да има още един двама.

– На това ниво?

– Каква връзка има с политиците? Никаква. Аз лично нямам връзка с политици и не искам да имам в бъдеще.

Васил Божков и бившият депутат от НДСВ Камен Влахов, за когото казваха, че е близък на бизнесмена. След откриването на изложбата с антиките на Божков в Брюксел, Влахов писа в медиите статия в защита на колекционера. Снимка: Булфото

– Мнозина очакват, че обикновено политиците идват при вас да им спонсорирате кампаниите, да им помагате. Така, да се снимат от време на време, да получават някакви материални ценности, с които да спечелват кампаниите си. Това са много скъпи кампании. Не знам дали забелязвате тези предизборни кампании какви средства се изливат в тях?

– Средства огромни. Откъде ги получават, никой не знае.

– А де. И много хора си викат – виж ти…

– И как се проверяват – гарван гарвану око не вади. Няма кой да ги провери, нали? Аз задавам този въпрос – откъде взимат пари политици за кампании? Платени ли са данъците на тия пари, чисти ли са тия пари? И ще седне американският посланик да се бори с борбата на пари и с корупцията и ще дава съвети. ОК, да погледне първо политиците…

– Това беше тезата, която той каза в нашето студио между другото, която предизвика доста, така, сериозен резонанс, за връзката между сивия сектор на икономиката в България и политическите партии?

– Да, ама едновременно казва, дай да вкараме определени бизнеси в сивия сектор, които са вече на чисто, той иска да ги върне обратно в сивия сектор.

– Имате предвид хазарта?

– Абсолютно.

– Между другото, ето още един, така, въпрос, който си заслужава да бъде зададен, за да разберем мит или е реалност. Да сте бил кандидат за американска виза?

– Не, не съм искал виза… Аз съм бил много пъти в Америка между другото.

– Кога бяхте там за…?

– В началото, когато ми беше интересно. Не мога да си спомня кога, но 1990 г., 1991 г., 1992, 1993 г. Непрекъснато съм имал визи и непрекъснато съм ходил.

– И от тогава не сте кандидатствали?

– Да, и не виждам това също е някакво наказание, няма да дадем виза на някой… някой иска ли да ходи там? Това наказание ли е всъщност? Аз не го разбирам, не знам.

– Самите политици от време навреме се хвалят за разни обръчи, които се въртят около партиите. Имаше едно такова изказване, което впоследствие беше направено, като обръчи около партиите, обръчи в действие, купуване на гласове по време на местните избори. Политиците си го признават. Надали трябва да чакаме американския посланик да отвори очите на политиците?

– Американският посланик представлява интересите на друга държава. Сигурно си е прав за себе си.

Иван Славков и Васил Божков на трибуната на стадиона. Снимка: Булфото

– Добре, но когато български политици правят, така, подобни твърдения и подобни разсъждения?

– Ако го твърдят, сигурно е вярно. Ние какво можем да направим? Казват имаме обръчи, значи имат. Нямаме обръчи, значи нямат. А какъв е въпросът, дали е добре или е зле?

– Да, и става въпрос, така, че дали пък самият бизнес не е доволен в един момент от това статукво, да се въртят обръчите около партиите и след това, ако се нарушат някакви интереси, пък бизнесът да ги критикува? И да няма идеология, по-скоро да е сблъсък на интереси.

– То идеология няма. Коя е идеологията? Непрекъснато спекулират с ляво и дясно. Кое е ляво, кое е дясно? ДСБ е дясна партия, всичко дясно е критикувано. Намаляват данъци, ДСБ ги критикува, вместо да се радват. Е, защо? Нали трябва да…

– Съгласен ли сте с това твърдение, че БСП води дясна политика? Самото БСП се гордееше…

– Значи, за мен няма дясна и лява политика. Това отдавна е изживяно понятие. Има правилна и грешна политика. Държавата се нуждае от определена политика в определен момент. Аз мисля, че на това правителство политиката в момента е правилна. И не мога да разбера защо експертите, нали министрите са експерти, избрани от тези депутати, предлагат определени неща, после депутатите ги бламират, оправдавайки се с определени…

– Дори президентът взе отношение по тази тема, когато се изказа тук посланикът…

– Изказа ли се?…

-… той, след това, общо взето беше изненадан, защото дълго време не се беше изказвал по такива конкретни въпроси.

– Да го попитаме него тогава? Точно какво си е… Най-лесно е да говоря, защото съм странично лице в случая. Цели да върне хазарта в някакъв сив сектор обратно. Казва някакъв, бивш зам.-министър, влязъл съм му в кабинета, как съм влязъл? Неочаквано? И какво правим?

– Много конкретен случай, той го описа на страниците на вестник „24 часа“. Г-н Георги Кадиев казва, стоя си като заместник-министър, отваря се вратата и хоп – влиза Васил Божков.

– Как, как става това?

– Еми…

– Е, аз не знам как може да вляза, неочаквано.

– Казахте ли му…?

– Не.

– Не?

– Как може да вляза, нали трябва някой да ме пусне там. Ако мога да се телепортирам, въобще няма да се занимавам с друг бизнес. Само ще се телепортирам…

– Е, добре, той въобразява ли си тогава този човек? Той го пише, застава с името си, с авторитета си на…

– Ето, това се вижда, колко тежи името и какъв е авторитетът. Може би лъжа? И да продължим за президента и за Кадиев. От хазарта по 5 лв. повече за децата… А като изчезнат тези данъци въобще, ако спре да работи? Ами няма данъци, нали…

– А какво ще стане, ако хазартът, примерно мине в сивия сектор? Какво ще се случи?

– Да питаме политиците – ако не мине в сивия, ако мине директно в черния сектор?

– Черният какво ще рече, при мафията?

– Чисто нелегален. Какво ще се получи? Какво се получи в Америка, като забраниха алкохола, сухият режим 30-те години? А дали го искаме, това държавата да регулира, не ние.

– А какви приходи генерира хазартът като бизнес? Толкова ли са големи, че са такива интересите и какви данъци всъщност излизат от него на финала?

– Ами, то има справки дадени. Данъците какви са, какви са приходите, аз лично не ги забелязвам.

– Чувал съм суми от по 70-100 милиона годишно.

– Данъци?

– Да, които влизат в хазната. Коректно ли е това?

– Може би да. Не знам. Но ако са такива данъците и държавата иска да се лиши от тях…

– А какъв е целият оборот на този бизнес?

– Не знам, не съм специалист. Има мениджъри, те си работят. Моите дивиденти от хазарта са незначителни, не ме интересуват особено много.

– Готвите се да усвоявате европейските фондове чрез инфраструктура и строителство. Там са големите пари. 4 милиарда отпуснаха тази седмица за такива проекти?

– Аз да ги усвоявам? Трябва да ги усвои държавата и да построи пътища.

– Точно така. А вие сте готов да помагате с…?

– Аз имам компании, които могат… Не да помагам, аз мога да изпълнявам…

– Да правите своя бизнес?

– Аз мога да правя пътища.

– Има ли други, така…?

– Мога да правя и жп линии. Мога да правя и вагони, локомотиви. Но аз съм един изпълнител, държавата строи, държавата. Който плаща, той строи.

– Има ли сериозни играчи на този пазар в България, в тази ниша, български, други освен вас?

– В строителния бизнес?

– Да.

– Би трябвало да има.
– Готови ли сме да ги усвоим тези пари, според вас? Има, така, очаквания, че една голяма част от парите поради по-ниския административен капацитет на общините, поради, така, инертност на българския бизнес няма да бъдат усвоени.

– Нямам понятие. Това е работа на държавата, не е моя работа. Защо трябва да питаме бизнеса за държавните функции? Има търгове. . .

– Много сте недоволен от политиците тази сутрин?

– Има поръчки, ние работим, строим. Ако държавата може да си организира и да си усвои парите, да си ги усвои.

– Много сте недоволен от политиците тази сутрин? Не знам, НДСВ ли ви развалиха настроението?

– Ако сега излезем на улицата и да питаме 20 души кой е доволен от политиците, ще има ли един, който ще каже, че е доволен? Ние с какво се различаваме от другите хора?

– Какво ще е бъдещето на тройната коалиция, на НДСВ, на БСП?

– Въобще не ме интересува.

– Не е ли важно да има стабилност в държавата, да има стабилно управление? За бизнеса не е ли важно това, както и за гражданите?

– Отдавна съм надскочил тези неща. Като не е добре тук, ще правим бизнес другаде. Една държава, която гони собствените си бизнесмени, която ги демонизира, защо ние трябва да се интересуваме от нея? Каквото искат, да правят.

– Готов сте при, така, развитие на ситуацията в лоша посока от страна на политиците, да напуснете България, така разбирам казаното?

– Не, може да си идвам тук, но няма да правя бизнес, защо да я напускам?

– На гости?

– Да. Туристическа дестинация – добра.

Златен венец на тракийски владетел. От колекцията на Васил Божков, по време на изложба в София през 2005 г., по-късно показана и в Брюксел. Снимка: Ани Петрова

– Какво става с вашата прочута колекция от културно-исторически ценности? Ще има ли частен музей?

– Въпрос към Стефан Данаилов – ще има ли частен музей. Всички документи са готови, стоят там. Не е отговорил – нито е отказал, нито е разрешил.

– Ама колекцията си я има?

– Колекцията си я има.

– В безтегловност?

– Документите си ги има, имаме молба, имаме подадени документи. По сегашния закон, добър – лош, няма значение какъв е, трябва да се спазва, музей се учредява с решение на министъра на културата, като се отговаря на определени изисквания. Като не отговаряме на изискванията, се отказва. Странното е, че нямаме отговор.

– Каква е тази реакция – министър Данаилов е доста, така…?

– Как?

– …човек на действието, обича да действа, да решава
проблеми?

– Ами, ето, да го реши.

Васил Божков и художникът проф. Светлин Русев (вдясно) на откриването на изложбата с антики от колекцията на бизнесмена в София. Снимка: Ани Петрова

– Защо не решава този въпрос?

– Не знам.

– Този въпрос витае, всяка година става по един скандал, свързан с така наречените частни музеи. Между другото има подозрения, че част от тези находки са добити от иманяри, от черен пазар, вярно ли е това нещо? Имат ли документи тези…

– А по сегашния закон трябва ли да имат документи?

– Тоест проблемът е в закона?

– Първо, трябва да си зададем въпроса. Да. По принцип нали са законни, отговаряме на закона. Какъв е законът, трябва да се спазва, добър или лош. Между другото огромна част от нещата, най-ценните, съм ги купил от чужбина.

– От търгове или от частни…?

– От търгове, от частни колекционери и винаги съм търсил неща, които са изнесени от България, и се връщат обратно. Защо го правя – сам се чудя.

– Вие един ден може да решите да ги подарите на българската държава?

– Може. А мога и да реша да не ги подаря на никой, а един ден мога да реша…

– Да си останат само за вас?

– …ритуално да ги счупя на площад „Народно събрание“.

– Бихте ли го направили? Знаете ли какво шоу ще бъде това, колко народ ще се събере да гледа Васил Божков как си троши колекцията на площад „Народно събрание“? Депутатите първи ще излязат.

– Може и да помагат, да.

– А пък, ако каните и хората да помагат, ще стане много интересно?

– Експонат за милиони и го чупиш.

– С безкрайна стойност, примерно за историческото наследство на България?

– Научна, културна, всякаква.

– Добре.

– Но така или иначе тя, държавата ги е изпуснала един път, аз съм ги върнал обратно. Не искат да ги видят хората. Защо не искат? Пак въпрос. Вие не ми отговаряте на тези въпроси, аз си задавам.

– Ами ще ви кажа, че няма да дойда с вас да троша пред Народното събрание, ще дойда да ги спасявам.

– Не, защо държавата не иска да ги видят хората? Защо държавата не иска да ги види обществото, хората?

– Не знам. Това си е въпрос на държавата. Ще ги питаме. Питаме ги всяка година между другото по тази тема.

– Значи, и вие питате.

– Питаме ги, но… Чувствате ли се като строител на съвременна България, такава, каквато е, добра – лоша, с всички…?

– Всеки от нас е строител, да, на съвременна България. Всички сме допринесли по нещо.

– Да?

– И вие, и аз, и политиците, добри – лоши, нормално.

Линкове за някои публикации за Васил Божков

„Престъпление & колекция“

История за хазарт в мрежата, черно тото и Васил Божков – 2

БългарияИнтервю
Коментарите под статиите са спрени от 2014 г., заради противоречиви решения на Европейския съд, който в един случай присъди отговорност за тях на стопаните на сайта, после излезе с противоположно становище. В e-vestnik.bg нямаме капацитет да следим и коментари на читатели. Обект сме на съдебни претенции заради статии, имали сме по няколко дела с искове за по 50-100 хил. лева. Заради което приемаме дарения за сайта (виж тук повече), чиито единствени приходи са от рекламни банери.