Кирстен Нилсен – лице на „нулевата толерантност“ на Америка

Кирстен Нилсен. Снимка: от тв екрана

Американският министър на вътрешната сигурност Кирстен Нилсен се оказа на първа линия, за да оправдае крайно оспорваното разделяне на нелегални имигранти на границата, действия, особено критикувани от пет специални майки: първи дами в САЩ.

С викове „Засрамете се!“ във вторник активисти прекъснаха с трясък вечеря на Нилсен в мексикански ресторант във Вашингтон. В десетминутен видеоклип, разпространен в социалните мрежи от социалистическа организация, може да се видят няколко активисти и руса жена, седнала на маса в ресторант, навела глава в сумрак.

„Министър Нилсен, как може да се наслаждавате на мексиканска храна докато депортирате и затваряте десетки хиляди хора, дошли да поискат убежище в САЩ?“, възкликва мъж срещу нея.

На пресконференция, организирана припряно в понеделник след обяд в Белия дом, тази елегантна русокоса жена се утвърди като лицето на „нулевата толерантност“, застъпвана от Доналд Тръмп.

Правителството „ще приложи всички закони, с които разполага“, дори това да означава децата да бъдат отделени от родителите им, отсече Нилсен в отбранителна позиция.

46-годишната държавната служителка обаче е известна с това, че не подкрепя тази мярка, която предизвика национално възмущение и бе осъдена дори от законодатели републиканци, което ще рече от партията на президента.

Но адвокатката по професия, която беше неизвестна за обществеността до януари 2017 г., знае как да прояви вярност към Тръмп.

Недоверието на Тръмп

Кирстен Нилсен го направи като повтори дума по дума аргумента, според който Конгресът трябва задължително да действа, за да избегне разделянето на деца/родители, макар че законът не го изисква.

Тя го направи и през януари, като свидетелства под клетва, че не е чувала президентът да използва израза „мръсна дупка“ за държави, особено африкански, на среща, на която тя също е присъствала.

Отношенията между милиардера и неговия министър, протеже на началника на кабинета в Белия дом Джон Кели, винаги са били белязани от недоверие.

Президентът имаше съмнения за способностите на тази жена да оглави департамента за вътрешна сигурност (DHS), суперминистерство с огромен бюджет и около 200 000 служители.

Създадено след атентатите на 11 септември 2001 г., министерството на вътрешната сигурност е шапката на различни клонове на федералната изпълнителна власт, от Сикрит сървис до граничната полиция, от бреговата охрана до агенцията за реакция при извънредни ситуации.

През последните месеци президентът не криеше раздразнението си, изправен пред растящия брой нелегални имигранти, пристигащи на южната граница на САЩ и от липсата на напредък по проекта му за стена срещу нелегалните мигранти. Нилсен е на горещия стол.

Днес министърът е изправена пред задача, която става още по-трудна в много силна емоционална обстановка, изострена от образи на деца, затворени зад оградите на центрове за задържане.

Председателката на демократическото малцинство в камарата на представителите Нанси Пелоси поиска оставката на Нилсен в туит, споделен 36 000 пъти.

„Тя позволява на Тръмп безпощадно да държи уязвими деца като заложници, да ги използва като разменна монета. Това е нещо повече от морално осъдително“, посочи Пелоси.

Четирите бивши първи дами, които са живи, и сегашната, Мелания Тръмп, заедно обявиха, че са шокирани, че децата са отделени от родителите им.

Розалин Картър, съпругата на Джими Картър, нарече „позорна“ мярката, която е „срам за Америка“.

Съкрушеното сърце на г-жа Буш

„Тази политика на нулева толерантност е жестока. Тя е неморална. Разбива ми сърцето“, написа Лора Буш, съпругата на бившия президент републиканец Джордж Буш син.

Мишел Обама, която я наследи като първа дама, й отдаде почит като сподели текста с коментар: „Понякога истината отива отвъд партиите“.

Накрая Хилари Клинтън потвърди, че „разкъсването на семействата“ е в разрез с ценностите на САЩ.

В държава, където политиците много обичат да показват семейството си, Кирстен Нилсен запазва най-голяма дискретност за личния си живот.

На неотдавнашна вечеря в Белия дом, дадена в чест на френския президент Еманюел Макрон, родената в Колорадо и израсла във Флорида жена пристигна под ръка с един от подчинените си. Знае се, че тя не е омъжена и че баща й е със скандинавски корени.

На изслушването преди утвърждаването й в Сената, Нилсен обаче не показа големи познания за скандинавските страни, когато беше попитана за желанието на Доналд Тръмп да приеме повече норвежки мигранти.

„Норвегия е преобладаващо населена с бели, нали?“, я попита сенаторът демократ Патрик Лийхи. „Не зная, господине“, отговори Нилсен. „Но предполагам, че е така“.

БТА

Свят
Коментарите под статиите са спрени от 2014 г., заради противоречиви решения на Европейския съд, който в един случай присъди отговорност за тях на стопаните на сайта, после излезе с противоположно становище. В e-vestnik.bg нямаме капацитет да следим и коментари на читатели. Обект сме на съдебни претенции заради статии, имали сме по няколко дела с искове за по 50-100 хил. лева. Заради което приемаме дарения за сайта (виж тук повече), чиито единствени приходи са от рекламни банери.