Ще стане ли Ердоган „велик майстор“?

Новият диктатор Ердоган. сатиричен колаж

Откакто пое управлението през 2003 г., Реджеп Тайип Ердоган, сегашният президент, дава име на всеки етап от консолидирането на властта си в Турция. Първо той нарече себе си „чиракът“, после – „калфата“, а по-късно – „майсторът“. Сега той заявява, че нов петгодишен мандат ще го издигне до ролята на „велик майстор“ и ще му помогне да направи Турция една от водещите световни сили до 2023 г., когато Турската република ще чества своя вековен юбилей.

Най-влиятелният и оспорван лидер в турската история, 64-годишният Ердоган се стреми към преизбиране на президентските избори в неделя, които могат да затвърдят прехода на Турция от парламентарна към президентска система на управление, който беше одобрен с малко мнозинство на референдум миналата година. Той би заел един президентски пост със значително увеличени правомощия в рамките на политическа система, която критиците й сравняват с еднолично управление. Опонентите му обещават завръщане към парламентарната система с ясно разделение на властите.

Проучванията на общественото мнение поставят Ердоган с няколко пункта пред най-близкия му конкурент в президентската кампания. Той обаче ще трябва да получи над 50 процента от гласовете, за да спечели категорично на първия тур, а това изглежда по-малко вероятно. Според анализаторите изходът от борбата ще бъде решен на втори тур на 8 юли.

Ердоган, който никога не е губил избори, този път има срещу себе си по-силни опозиционни личности и партии, които си сътрудничат в рамките на съюз против него. За първи път в историята Турция ще избира едновременно и парламент, но кампанията на неговата Партия на справедливостта и развитието изглежда донякъде безцветна и безидейна, като се фокусира върху минали постижения и прави странни предизборни обещания като създаването на квартални „читални“, където ще се сервира безплатен чай и сладкиши. Анализаторите дори говорят за възможността Партията на справедливостта и развитието да изгуби мнозинството си в парламента.

„(Ердоган) остава най-популярният политик в Турция, далеч пред останалите“, казва Синан Юлген от истанбулския неправителствен изследователски център EDAM. „Все още той е най-вероятният победител в изборите, но този изход не е предрешен“, добавя Юлген.

Ердоган насрочи президентски и парламентарни избори повече от година по-рано от редовните избори в условията на признаци, че е възможно тенденциите в турската икономика да водят към негативен обрат. Въпреки силните показатели на растежа, инфлацията и безработицата достигнаха двуцифрени числа, а лирата изгуби 20 процента от стойността си спрямо долара от началото на годината.

Същевременно проучванията на общественото мнение се провеждат в момент, когато националистическите настроения в страната са силни след турската военна операция в сирийски граничен анклав по-рано тази година, която изтласка от там сирийски кюрдски бойци, определяни от Турция като терористи. В последно време Турция засили въздушните атаки срещу предполагаеми позиции на кюрдски бунтовници в Северен Ирак – ход, който може допълнително да привлече гласове към Ердоган.

Най-влиятелният лидер след основателя на Република Турция Мустафа Кемал Ататюрк, Ердоган остава популярен в консервативната и религиозна вътрешност на Турция. Мнозина виждат в него силен лидер, който не се огъва пред Запада, който е донесъл стабилност и бързо развитие на инфраструктурата, който е подобрил здравеопазването и е либерализирал стриктните светски закони, например с разрешаването на жените да носят ислямски забрадки в училищата и правителствените служби.

Неговите критици казват, че Ердоган, в стремежа си към власт, превръща членката на НАТО, която някога се надяваше да се присъедини към ЕС, във все по-авторитарна държава. Те го обвиняват, че ограничава демокрацията и свободата на изразяване, че изпраща в затвора свои противници, в т.ч. студенти, журналисти и активисти, особено след опита за преврат през 2016 г. Извънредно положение, обявено след опита за преврат, доведе до арестите на около 50 хиляди души, а над 110 хиляди бяха отстранени от длъжност в държавния сектор.

Обръщайки се към множеството на предизборен митинг в град Кахраманмараш в четвъртък, Ердоган обеща да работи по-усилено за изпълнението на целите на Турция за 2023 г. и по-нататък.

„Знаете много добре равнището, до което ние (ПСР) издигнахме Турция през последните 16 години. С божията воля ние успяхме да ви служим“, каза Ердоган. „През следващите пет години вие ще видите един Ердоган, който се бъхти и кара другите да се бъхтят още повече“.

Съветникът на Ердоган Илнур Чевик отхвърли в интервю за АП твърденията, че Ердоган се бори за по-голяма власт.

„Ердоган е този, който дава“, каза Чевик. „Ердоган няма абсолютна власт – той има обичта на народа“, добави той.

Обединената опозиция, която включва лявоцентристката и светска Народнорепубликанска партия (НРП), дясноцентристката „Добра партия“ и малката ислямистка Партия на щастието, се закани да отмени президентската система на Ердоган и да подобри отношенията със съюзниците и Европейския съюз. Против Ердоган е и прокюрдската Демократична партия на народите (ДПН), чийто харизматичен лидер води кампанията си от затвора.

ПСР на Ердоган е формирала коалиция с крайнодясната Партия на националистическото действие. Правителството на Ердоган, което контролира мнозинството от турските медии, внесе промени в изборните правила, което увеличи безпокойствата, че изборите може да не бъдат честни. Промените позволяват на правителствени представители да контролират избирателните секции, да местят избирателни секции на нови места от съображения за сигурност, а бюлетините с липсващ официален печат да бъдат зачитани за валидни.

Исмаил Бююкчакар, който е играл футбол заедно с Ердоган в началото на 70-те години на миналия век в истанбулския отбор Джамиалтъ, си спомня младеж с лидерски качества, излъчващ самочувствие.

„Той е нещо добро за Турция. Трябва да се възползваме от това добро“, каза Бююкчакар. „Според мен Турция има нужда от нашия президент още 20 години“.

БТА

Свят
Коментарите под статиите са спрени от 2014 г., заради противоречиви решения на Европейския съд, който в един случай присъди отговорност за тях на стопаните на сайта, после излезе с противоположно становище. В e-vestnik.bg нямаме капацитет да следим и коментари на читатели. Обект сме на съдебни претенции заради статии, имали сме по няколко дела с искове за по 50-100 хил. лева. Заради което приемаме дарения за сайта (виж тук повече), чиито единствени приходи са от рекламни банери.