Как се живее от едната идея

Показва Владимир Шаров в романа „Репетиции”

Владимир Шаров

„Аз мисля – каза Миша, – че именно руските офицери, застанали на страната на болшевиките, са обяснили на Сталин, че в името на величието на Русия може да се стреля по свои. Той ги е последвал. Историята оправда и него” – в „Репетиции” на Владимир Шаров (изд. „Факел експрес”, превод Здравка Петрова). За царските офицери, масово преминали на страната на болшевиките през Гражданската война…

Млад историк от 60-те години попада последователно на самороден религиозен философ, професор литературовед със своя философска теория, историк на Сибир и ръкописен дневник на френски театрал от XVII век. Онзи Миша му превежда ръкописа и философства… И младият историк се приближава към своя сюжет: строителството на Новия Йерусалим край Москва от патриарх Никон в средата на XVII век.
Никон бил убеден, че Христос няма да избере при Второто пришествие оригиналните Свети места, а построените от него техни копия. И наел френския театрал да режисира евангелските събития. Който мобилизирал над 200 селяни да изпълнят ролите на евангелските персонажи. И почнали репитиции. Нямало изпълнител единствено на Христовата роля – оставили я за самия Спасител.
Но събитията изхвърлят Никон и французина и историята в романа на Шаров отстъпва на притчата. Онези селяни продължават репетициите. Заточили ги, репетициите не секнали. Подхванало ги следващо поколение, след него друго и така до 30-те години на ХХ век.
Роман за живеенето чрез идеи. Темата „православни-евреи” е хиперболизирана и е силно руски прочит. Нас ни интересуват идеите. Един от философстващите в първата част разсъждава как историята влияе на идеите, а не обратното.
Материалното, вещевото в романа е само илюстративно, той е конструиран в принципите на православната икона. Можем да го отметнем като характерно руска тема – живеенето чрез идеи, тя е от вечните в тяхната литература и е от причините за нейната универсална сила. А силата на Шаров е, че струпва в романа много, много литература, а е удивително четивен.

Още за романа: Първа среща с „новия Достоевски“

От Книжен ъгъл

Арт & Шоу
Коментарите под статиите са спрени от 2014 г., заради противоречиви решения на Европейския съд, който в един случай присъди отговорност за тях на стопаните на сайта, после излезе с противоположно становище. В e-vestnik.bg нямаме капацитет да следим и коментари на читатели. Обект сме на съдебни претенции заради статии, имали сме по няколко дела с искове за по 50-100 хил. лева. Заради което приемаме дарения за сайта (виж тук повече), чиито единствени приходи са от рекламни банери.