Мачове, единоборство, партии, НАТО на 2 скорости – проблясъци от Фейсбук

Нигерийци, исландци, Кристо и ловешкият беглец…
Емил Попов
Всички от отбора на Нигерия са като Серина Уилямс, а всички от отбора на Исландия – като Кърт Кобейн.

МВР да бързат да го хванат ловешкия, че пусне ли брада – край.

За съжаление, хората не разбират, че мастабата на Кристо (бел. ред. – инсталацията в езеро в Хайд парк в Лондон) не е от варели, а от пластмасови бидони за зеле и напълно неоснователно продължават да обвиняват художника, че не зачита българското.

Откъде това „единоборство”?
Ivan Bakalov
Откъде се пръкнала думата „единоборство“ и се е залепила за устата на спортните коментатори, които я повтарят до повръщане?
Първо заподозрях, че е измислена от Петър Василев Петела. Изглежда безсмислица – отнася се за двама, които се борят за топката, пък „едино-борство“. Петела като каже с характерния си апломб „единоборство“, мед му капе от устата. Все едно е съобщил нещо изключително важно за мача.
Като порових, открих, че вероятно е заемка от руски, едно към едно. На руски тази дума се отнася за спортове двубои между двама – бокс, борба. ВИФ-аджиите като са си писали дисертации, са ползвали руски източници и готово – единоборството е влязло в българския език.
На английски аналог е single combat, което означава просто двубой, дуел между двама.
А английското съответствие в Уикипедия на руското „единоборство“ е combat sport или fighting sport, което се отнася за бокс, борба, кикбокс, подобни.
Та, тая дума вече влязла в езика за футбола, няма какво да я правиш. Ама е станала израз на безсилие на българските спортни коментатори – те непрекъснато я повтарят, описвайки очевидното. Затова много хора не ги слушат, а си пускат мачовете по чужди канали.

Партийни активисти лидери на граждански движения…
Venci Micoff
Гледам снимки от конференцията на партия Zdr Balgariq и що да видя – така нарченото „Гражданско движение за реформи в културата” държи реч от трибуната чрез своя лидер (Кьосев), който въобще, ама хич не е член на въпросната партия…
Много мразя да съм прав. А още повече не харесвам, когато виден партиен активист да създава „граждански движения“.

НАТО на две скорости
Петьо Цеков
9 страни – Германия, Белгия, Дания, Холандия, Естония, Франция, Португалия, Испания и Великобритания, създадоха нов механизъм за европейско сътрудничество в областта на отбраната – „Европейска инициатива за интервенция“, който ще действа извън рамките на ЕС и НАТО.
НАТО на две скорости…

Коментарите под статиите са спрени от 2014 г., заради противоречиви решения на Европейския съд, който в един случай присъди отговорност за тях на стопаните на сайта, после излезе с противоположно становище. В e-vestnik.bg нямаме капацитет да следим и коментари на читатели. Обект сме на съдебни претенции заради статии, имали сме по няколко дела с искове за по 50-100 хил. лева. Заради което приемаме дарения за сайта (виж тук повече), чиито единствени приходи са от рекламни банери.