Нова тв – лидер в цензурата, слугуват на Борисов. Милен Цветков пак на мушката

Политкомисарката Зурлева наднича отзад. Би Ти Ви да не се радват, при тях цензурата е по всички етажи

Вляво: Карикатура от Чавдар Николов. Вдясно: Цензорите Дидие Щосел, шеф на Нова бродкастинг груп, и Силва Зурлева, член на директорския борд, която изпълнява функциите на политкомисар. Снимки: от екрана, Петър Ганев

Нова телевизия се прояви  отново като лидер в цензурата и слуга на Борисов. Обществото в България започна да свиква със спирането на предавания и свалянето от екран на водещи, и вече не го приема като форма на брутална цензура, а за нещо обичайно. За България това става практика от страна на телевизии с чужди собственици, претендиращи за западни стандарти на свобода на словото.

В момент, в който дори в германската обществена телевизия АРД, доскоро подкрепяща Меркел, излезе коментар, приканващ канцлерката да освободи мястото, в българската частна, „независима”, „свободна” Нова тв, не дават косъм да падне от главата на премиера Борисов и крепят рейтинга му с непрестанни обилни обслужващи репортажи, на каквито и Тодор Живков не се е радвал навремето в единствените новини на някогашната БТ.

Нова тв безцеремонно спряха предаване на Милен Цветков, чийто анонс гласеше „Какво накара премиера Борисов да се възмути от фалшивата новина, че е станал собственик на гръцки остров?” (подробности за новината – по-долу). На негово място пуснаха запис на предаването от преди няколко дни, пак по актуални теми, с надежда зрителят да не забележи много. Този подход с

пускане на стари предавания, вече е стандарт

По подобен начин Би Ти Ви спряха два пъти предаването на Слави Трифонов, пускайки стари записи. По подобен начин, след като спряха предаванията на телевизия BiT, вече няколко месеца въртят едни и същи стари записи, и чакат, докато изтече европредседателството, за да закрият тихомълком телевизията, застрашила с приказки властта на Борисов.

В анонса на спряното предаване на Милен Цветков, новината за острова на Борисов ясно е обявена за фалшива. Но тъй като вълнува аудиторията в интернет, и самият премиер гневно я опровергава, има място случаят да се обсъди в едно предаване по актуални теми. Само че… За стандартите на Нова тв е недопустимо дори да се споменава такова нещо.

Стандартите на Нова тв са твърдо, последователно, безапелационно обслужване на Борисов. Там уволниха карикатуриста Чавдар Николов, чиито карикатури разгневиха Борисов, и изтриха всичко от него и за него от четири сайта на медийната група. За Нова тв дават ексклузивни режисирани интервюта всички Гинки, които са в окото на бурята в обществения скандал, и застрашават авторитета на Борисов. Там редактори и водещи на предавания старателно избягват парливи теми, които могат да застрашат спокойствието на властта. Или обсъждат неизбежните теми с добре подбрани гости и коментатори.

Новината за спирането на предаването се разчу, благодарение само на няколко сайта в интернет – „Офнюз”, „Дневник”, „Студия Трансмедия”, „Факти” и др., без коментар от основните медии, обслужващи властта.
С поредната цензура отново става ясно, че центърът, откъдето спират и пускат предавания и телевизии (както закриха BiT) е един

– телефонът на министър-председателя

Той даже няма нужда да се обажда, шефовете на Нова тв сами се сещат и спират предавания.

В Нова си имат политкомисарка – Силва Зурлева, неизменният шеф, връзката с властта вече 20 години, за които са се сменили четирима собственици на телевизията. Толкова дълго телевизии не държат шефове на един и същ пост (дори с неизяснени функции като нейните) никъде по света. Очевидно тя е удобна на всяка власт, по всяко време. Ако липсва в йерархията на Нова тв, политиците и пиар отдели ще трябва да си общуват с редактори, водещи, става сложно, почват случки и недоразумения. А Зурлева е удобна като стара кушетка, коментират хора от средите на партийните централи. Само й се обаждаш и съответното предаване е спряно, вместо един гост идва друг и т. н. Тоест – тази телевизия си има назначен високоплатен цензор.

.
А какво толкова разгневи Борисов фалшивата новина,

че си е купил гръцки остров?

Тя изтече в анонимния сайт informiran.net, очевидно евтин сайт от типа копи-пейст, в който наред с откраднатите актуални новини оттук-оттам, се пускат и ефектни измишльотини. Такива измишльотини генерират много посещения от наивници, и когато притежаваш и поддържаш три-четири такива сайта, може да докараш приходи от 2-3 заплати за баламурници в журналистиката и да се пъчиш, че имаш влиятелни медии. Мръсни политически брокери може да ти платят да разпространиш някоя лъжа, за да създадат временно напрежение, пък и винаги има наивници, които вярват на най-големите конспирации, и са редовни читатели на такива сайтове.

В случая новината с острова на Борисов е добре поднесена, защото идва след истинска новина от норвежки сайт от неотдавна, че българския оръжеен търговец Емилиян Гебрев е купил остров в норвежки фиорд. А въпросният гръцки остров от 165 декара горички, скали и малко плажна ивица, на 100 км от българската граница и на 2 км от брега, недалеч от Кавала, се предлага от различни агенции за недвижими имоти, включително българска. Офертата се търкаля из интернет вече две години, цената, за която е продаден – 3 млн. евро – изглежда реалистична. Дали реалният купувач, обаче, е Борисов? Сайтът, който твърди това, се позовава на „гръцки медии”. Не е посочена конкретна медия, сайт. Тук трябва да светне лампата на читателя – когато няма конкретно посочен източник, със сигурност става дума за фалшива новина.

Но реакцията на Борисов е много съмнителна

Той избухва гневно, срещу „гръцки медии”. Записано е изявлението му от телевизиите, някои са го оставили и в емисиите си. Получава се нещо смешно – новина, която нищожен брой читатели са прочели в маргинален сайт, е опровергана гневно лично от премиера в емисиите на някои телевизии. Разбира се, че има основания да се включи такава тема в актуално предаване от деня, каквото е това на Милен Цветков. Само че дългата ръка на Борисов, чрез своята маша в Нова тв, спира предаването.

Милен Цветков е черната овца

на Нова тв. Не за първи път дразни Борисов. През 2009 г. го отстраниха от телевизията за година и го върнаха в часови пояс с по-малка гледаемост, а после го преместиха в полунощ, за да не го гледат. И това се оказва проблем, обаче, та се налага от време на време да му спират предаването.

„Дали си е купил този остров, не е толкова важно. Той може да се купи два”, това е обичайният коментар на читатели из интернет за новината за „острова на Борисов”. Други допълват, че при такава цена не два, ами може и повече острови да си купи.

Публикацията в „Руский монитор“ от 26 септември 2016 г. със заглавие „50 милиона долара за българския премиер“

Любопитното в случая е друго, на което обръща внимание сайтът „Студия Трансмедия” (виж тук). През 2016 г. руският сайт „Московский монитор” публикува новината, че българският премиер Борисов е получил подкуп от 50 млн. долара, за да не се намесва държавата, която има акции, в сделката с БТК (виж тук). Новината е препечатана от десетки руски издания. Сайтът „Московский монитор” не е анонимен, както и множество от препечаталите го издания. Тогава премиерът Борисов запази пълно мълчание. Сега избухва гневно против „гръцки медии”, употребявайки думи като „Мръсници! …Лъжа след лъжа! Жалки, нещастни, долни лъжци мръсни!“ А конкретни гръцки медии няма посочени, нито анонимни, нито каквито и да е. Само анонимен български сайт.

Този въпрос наистина изисква коментар, но очевидно за телевизиите той е недопустим. Те обслужват Борисов.
На фона на Нова тв Би Ти Ви само измамно изглежда малко по-свободна. Там цензурата не идва само отгоре от шефовете. Автоцензура пълзи по всички етажи на телевизията.

България
Коментарите под статиите са спрени от 2014 г., заради противоречиви решения на Европейския съд, който в един случай присъди отговорност за тях на стопаните на сайта, после излезе с противоположно становище. В e-vestnik.bg нямаме капацитет да следим и коментари на читатели. Обект сме на съдебни претенции заради статии, имали сме по няколко дела с искове за по 50-100 хил. лева. Заради което приемаме дарения за сайта (виж тук повече), чиито единствени приходи са от рекламни банери.