Ще позволят ли венецуелците Чавес да стане втори Фидел?

Уго Чавес маха на привърженици на митинг във Венецуела. Според проучванията на общественото мнение подкрепата за него намалява и е възможно хората да гласуват против реформите. Снимка: Ройтерс

В неделя венецуелците ще гласуват за конституционните промени, премахващи ограниченията в броя на президентските мандати. В този ден президентът Уго Чавес ще преживее най-трудния референдум в управлението си, тъй като проучвания на общественото мнение показват, че избирателите стават все по-резервирани към неговия устрем към социализъм.

Левичарят Чавес, свикнал с лесни изборни победи, се изправя пред труден референдум в момент, когато според допитванията все повече избиратели възнамеряват да не подкрепят конституционните промени, а бивши негови политически съратници го критикуват все по-често. В същото време назрява и дипломатически раздор с Испания и Колумбия.

В началото на седмицата беше застрелян един човек, след като се опита да влезе с камион в зона, блокирана от демонстранти, протестиращи срещу предложенията за конституционна реформа. Това беше първият смъртен случай в ожесточената на моменти кампания за референдума.

Неуспех на допитването в неделя би забавил възхода на немирния лидер, който се превърна в един от най-яростните критици на Вашингтон и национализира притежавани от чуждестранни компании петролни залежи в една своеобразна социалистическа революция, вдъхновена от най-близкия му съюзник, кубинския лидер Фидел Кастро. Неотдавнашни проучвания на общественото мнение показаха спад в подкрепата за реформите, като според едно от тях негативните гласове ще са с 10 на сто повече. Според друго броят на гласовете „за“ и „против“ ще е еднакъв, обратно на прогнозираната при предишни проучвания лесна победа за Чавес.

„Всички тези неща идват накуп и натрупването на тези фактори може да се окаже достатъчно, за да тласне хората да гласуват против реформите“, заяви Риордан Рьот, директор на департамента за изучаване на Латинска Америка към университета „Джон Хопкинс“ във Вашингтон.

Реформата ще премахне ограниченията върху броя на президентските мандати, ще осигури на Чавес директен контрол върху валутните резерви, ще увеличи правомощията на правителството да отчуждава частна собственост и ще позволи цензура на медиите при извънредни ситуации.

Президентът на Венецуела Уго Чавес на пресконференция в Париж на 20 ноември. Ако на референдума в неделя бъдат одобрени предлаганите от него реформи, той ще получи неограничени правомощия и доживотен мандат. Снимка: Ройтерс

Дори част от венецуелците, предимно представители на бедните слоеве, които подкрепят схемите на Чавес за социалните разходи, се опасяват от засилване на президентската власт. Расте и недоволството от непрекъснатия недостиг на основни хранителни продукти като яйца и месо.

Социолози обаче твърдят, че силно популярният Чавес все още може да предотврати поражението, като задейства механизми за набиране на повече гласове, каквито в миналото са му помагали да печели избори. В подготовката за референдума Чавес задълбочи дипломатическите кавги, нарече „лъжец“ президента на Колумбия Алваро Урибе и замрази отношенията с Испания, докато испанският крал Хуан Карлос не му се извини за това, че му каза да „млъкне“ на неотдавнашна среща на върха.

Чавес се опита да смекчи неодобрението срещу реформите като намали работния ден на шест часа и разшири социалните преференции, от които вече ще могат да се възползват и неработещите в държавния сектор като шофьори на таксита и улични продавачи.

Миналата събота обаче уважаваната социологическа агенция „Датаналисис“ обяви, че 49 на сто от избирателите ще гласуват против реформите, докато само 39 на сто ще ги подкрепят. Свързаната с опозицията социологическа агенция „Интерласес“ публикува проучване, според което гласовете ще са почти равни – 46 процента от избирателите ще гласуват против реформата, а 45 на сто ще я подкрепят.

Проучванията бяха направени само няколко седмици след като бившият министър на отбраната Раул Бадуел, помогнал на Чавес да осуети опит за държавен преврат през 2002 г., нанесе тежък удар по водената от него кампания за реформи. Той я нарече „преврат“, а втората по големина партия в коалицията на президента се опълчи и разкритикува предложенията. Римокатолическата църква и правозащитни организации осъдиха предложенията като авторитарни. Студенти се вдигнаха на протести и демонстрираха растящото недоволство срещу реформите. Всичко това стана, докато опонентите се възмущаваха, че привържениците на Чавес вече контролират Конгреса, съдилищата, изборните власти и държавната петролна компания.

Свят
Коментарите под статиите са спрени от 2014 г., заради противоречиви решения на Европейския съд, който в един случай присъди отговорност за тях на стопаните на сайта, после излезе с противоположно становище. В e-vestnik.bg нямаме капацитет да следим и коментари на читатели. Обект сме на съдебни претенции заради статии, имали сме по няколко дела с искове за по 50-100 хил. лева. Заради което приемаме дарения за сайта (виж тук повече), чиито единствени приходи са от рекламни банери.