Тревога в НАТО от сделка на Тръмп с Путин

Великобритания се страхува, че американският президент Доналд Тръмп ще подкопае НАТО, като сключи „мирна сделка“ с руския президент Владимир Путин, когато двамата се срещнат следващия месец, пише британският в. „Таймс“.

Министри от британското правителство се тревожат, че Тръмп може да бъде убеден да намали военните ангажименти на САЩ в Европа, излагайки на риск отбраната на страните от НАТО срещу руска агресия.

Служители също така се притесняват, че Тръмп може да даде на Путин пропагандна победа, като отмени или промени планирани военни учения на НАТО. Всеки подобен ход би могъл да предизвика екзистенциална криза за алианса, който гарантира западната сигурност от 1949 г., разчитайки на американската военна мощ, отбелязва изданието.

НАТО се готви за своята среща на върха през юли от една година, но съюзниците имат една основна тревога – Тръмп, пише американският в. „Ню Йорк таймс“.

Никой не знае кой президент ще се прояви – грубиянинът, който остро критикува съюзниците заради неадекватни военни разходи, или самохвалкото, който си приписва заслугата за неотдавнашни увеличения на разходите.

Каквото и да се случи, членове на НАТО изразяват тревога, че всички приготовления и желанието за проява на солидарност пред лицето на нова руска заплаха ще бъдат засенчени, ако не и унищожени, от една белязана от разделение среща, последвана от евентуална среща между Тръмп и Путин.

Европейските съюзници са силно разтревожени, че ще се изправят срещу този Тръмп, който се прояви на срещата на Г-7 в Канада през юни. Присъствалите на срещата го описаха като гневен, подиграващ се, разсеян и груб, особено към канадския премиер Джъстин Трюдо, който беше домакин, и към германската канцлерка Ангела Меркел.

Тогава Тръмп се съсредоточи върху две идеи – несправедливата търговия с европейските съюзници и неадекватния размер на техните военни разходи. После той замина за Сингапур, където се срещна със севернокорейския лидер Ким Чен-ун, към когото отправи похвали.

Европейски и американски представители казват, че се страхуват от същия модел – шумна, белязана от разделение среща на НАТО, навреждаща на възпирането, последвана от приятелска среща с един диктатор – в случая Путин, чиито дългосрочни цели са да дестабилизира Европейския съюз, да подкопае НАТО и да възстанови руското влияние върху Източна Европа, балтийските страни и Балканите, коментира „Ню Йорк таймс“.

БТА

Свят
Коментарите под статиите са спрени от 2014 г., заради противоречиви решения на Европейския съд, който в един случай присъди отговорност за тях на стопаните на сайта, после излезе с противоположно становище. В e-vestnik.bg нямаме капацитет да следим и коментари на читатели. Обект сме на съдебни претенции заради статии, имали сме по няколко дела с искове за по 50-100 хил. лева. Заради което приемаме дарения за сайта (виж тук повече), чиито единствени приходи са от рекламни банери.