Кой ще стане световен шампион? Прогнозите се издъниха, какъв сеир предстои?

Очакват се още несполучливи залагания

Купата и топката на Световното първенство по футбол в Русия 2018. Снимка: Адидас

Кой ще стане световен шампион? Няколко авторитетни банки направиха задълбочени анализи и предвиждания, и се изложиха. Като си помисли човек, че тези анализатори управляват финансите на света…

В началото на Световното първенство по футбол излязоха анализи по различни методики за шансовете на един или друг отбор да стане световен шампион. Почти всички предвиждаха Германия да играе на финал или я определяха като един от трите фаворита за купата. Тази прогноза вече се издъни.

Анализ на швейцарската банка UBS, направен от екип от 18 анализатори, с 10 000 компютърни симулации, предсказа, че световен шампион ще е Германия с 24% шанс. След нея анализаторите на банката подредиха Бразилия и Испания, съответно с 19.8% и 16.1% шанс.

Анализ на банката „Голдман и Сакс“, с милиони симулации на развитие на срещите в първенството, с анализ на всеки играч поотделно, на мачовете от последните години, определи за фаворити Бразилия, Франция и Германия, и дори предвиди вариант за финал между Бразилия и Германия.

Социологическо проучване на Statista за цял свят показа, че 23% от зрителите смятат, че световен шампион ще стане Германия, а 21% очакват Бразилия да стане шампион. Следващи бяха Франция с 11%, Аржентина с 8%. Но това са по-скоро запалянковски прогнози, в които натежават симпатии към едини или друг отбор или футболист.

Предвижданията специално на българските запалянковци са също толкова неточни. Анкета на сайта dnes.bg в началото на Световното показа, че всеки четвърти българин – 25% смятат, че Германия ще стане световен шампион. 13% посочват за фаворит Бразилия. Аржентина е трета с 10%, следват Испания с 8% и Франция със 7%, Португалия е с 3% вот, както и Англия. 2% посочват за фаворит за титлата белгийците.

Статистически модел (а не социологическо проучване) на същата агенция Statista обаче предвиждаше 19% вероятност шампион да стане Бразилия, по 11% за Германия и Франция, 9% за Португалия, 8% за Англия, 7% Аржентина. Статистическият модел беше базиран на рейтинги на отборите, на отделните играчи, на представяне в последната година.

Цяло научно изследване на Футболната обсерватория на Международния център за спортни науки (CIES) в Швейцария показа, че с най-големи шансове за световната купа е Испания, следвана от Бразилия, Франция, Германия и Англия. Анализът обхваща различни показатели от юли 2017 година насам – успехи на отбора и на клубните отбори на отделните футболисти, игрово време, голове и др.

Най-голямата грешка на всички прогнози до момента е Германия.
Залозите, които правят комарджиите, са по-близо до реалността, макар че и  те допускат голямата грешка с Германия. Ето коефициентите за световен шампион по футбол 2018 в един от най-големите сайтове за спортни залагания, към 12-ти юни (най-отгоре са с най-големи шансове според залаганията):
Бразилия – 5.00
Германия – 5.50
Испания – 7.00
Франция – 7.50
Аржентина – 10.00
Белгия – 13.00
Англия – 18.00
Португалия – 26.00
Уругвай – 30.00
Хърватия – 34.00
Колумбия – 36.00
Русия – 40.00

Двама учени от Университета в Инсбрук, Австрия, икономистите Кристоф Лайтнер и Ахим Цайлайс събрали данните от 26 букмейкърски компании и стигнали до извода, че световен шампион най-вероятно ще стане Бразилия. Те използвали за анализа си не само коефициентите, които дават букмейкърите, а и залозите на отделни потребители. Според техния анализ шансът Бразилия да спечели се оказал 16,6 процента. Ноооо… Германия отново е класирана на второ място с 15,8%, а третото място с по 12% са Франция и Испания.

Ето прогнозите на още две банки отпреди първата фаза на първенството – предвижданията на „Комерцбанк“: С най-голям шанс да стане световен шампион Германия 18,3%, следват Бразилия 12,7%, Испания 9,6%, Аржентина 7,7%, Франция 7,5%.
Предвижданията на „Данске банк“: Бразилия 17%, Аржентина 12%, Германия 12%, Франция, Белгия, Испания – по 7%, Англия и Португалия по 6%.

В най-новата анкета на българския сайт гонг.бг пък гласуването на читатели направо изненадва, може би са повлияни от мача на Белгия срещу Англия: Почти 20% предвиждат шампион да стане Белгия, след нея нареждат Бразилия, Хърватия, Аржентина.

Очакват се още провалени прогнози и несбъднати печалби от залагания.

Мнения & Ко
Коментарите под статиите са спрени от 2014 г., заради противоречиви решения на Европейския съд, който в един случай присъди отговорност за тях на стопаните на сайта, после излезе с противоположно становище. В e-vestnik.bg нямаме капацитет да следим и коментари на читатели. Обект сме на съдебни претенции заради статии, имали сме по няколко дела с искове за по 50-100 хил. лева. Заради което приемаме дарения за сайта (виж тук повече), чиито единствени приходи са от рекламни банери.