Канцлерът Курц ще качи Борисов на алпийски връх, за да поеме Председателството

Планински екскурзии и гранични войски: Австрия се стреми към перфектен имидж в ЕС

Връх Планай в Алпите

Австрия е една от по-малките страни в ЕС. Тя обаче планира да остави своя следа в блока през следващата половин година, когато ще бъде ротационен председател, с помощта на конвенционални и не толкова конвенционални стратегии.

Лидери от ЕС и хиляди граждани, изкачващи планина в Алпите, и австрийският канцлер Себастиан Курц сред тях – това е визията, с която Австрия иска да отпразнува началото на европейското си председателство утре.

Тя ще смени друга картина отпреди броени дни: сили за сигурност и хеликоптери, струпани на южен граничен пункт, за да демонстрират решимостта на Австрия срещу нелегалните мигранти – всичко това пред тълпа от журналисти.

И двете събития може да изглеждат малко пресилени – особено в страна, известна с това, че има отношения с ЕС, в които се редуват периодично затопляне и охлаждане – но те са част от програмата на Виена за превръщането на ЕС в по-ориентиран към хората и сигурен блок по време на половингодишното ѝ председателство, а и след това.

Утрешното събитие ще бъде на връх Планай в сърцето на Австрия. Близо до 1906-метровия връх, Бойко Борисов, премиер на страната, която досега заемаше ротационното председателство, е планирано да предаде символично юздите на Курц. Очаква се да присъства и председателят на Европейския съвет Доналд Туск.

На обикновените граждани ще бъдат раздадени одеяла и кошници с местни специалитети за огромен обществен пикник. Стотици музиканти ще помагат за празничното настроение.

„Това събитие е умишлено „ориентирано към хората“, заяви пред ДПА източник от офиса на Курц, добавяйки, че съзнателно е било решено събитието да се организира извън „технократската“ атмосфера на Виена. „Няма съмнение, че ЕС трябва по-добре да отговаря на нуждите на гражданите си“, каза той.

Консервативният лидер Курц и неговите крайнодесни младши коалиционни партньори лобират за реформи в ЕС, които биха отнели правомощия за политически решения от Брюксел.

„Надявам се, че ще успеем да поставим по-остър фокус върху принципа на субсидиарността (по време на нашето председателство), да убедим Европа, че има задачи, с които регионите и страните членки трябва да се заемат, и че има по-малко на брой, но не по-малко важни задачи за Европейския съюз“, заяви Курц в реч неотдавна.

31-годишният канцлер, който е запален алпинист, спечели националните избори миналата година, като заложи на обещания за промени и решително лидерство. В един от предизборните си клипове Курц беше показан как изкачва планина в мрака преди зазоряване и стига върха точно когато слънцето се издига над хоризонта.

„Години наред Курц активно използваше характерен стил на комуникация, отличаващ се със символи“, каза Томас Хофер, авторитетен политически консултант и стратег от Виена. Военната и полицейска акция в началото на седмицата също беше част от тази стратегия на символи и имидж, изтъкна той.

На словенската граница за репортерите беше издигната специална наблюдателна платформа, за да получат възможно най-добър поглед към 700-те офицери и войници, които показаха как биха отблъснали една нова вълна от мигранти. Полицейски кадети заместваха мигрантите, а високоговорители озвучаваха учението със запис на шумно множество от хора.

Курц се гордее с ролята си за затварянето на Балканския миграционен маршрут в началото на 2016 г., когато беше външен министър, в координация с други страни в региона. В рамките на ЕС Курц е сред онези национални лидери, които настояват да се затворят външните граници на блока за мигранти с нередовни документи и за създаване на центрове за обработване на молбите за убежище извън съюза.

Освен това, казва той, ЕС трябва да отделя повече средства за помощ за развитие, така че хората в по-бедните страни да не чувстват повече необходимост да мигрират към Европа.

Лозунгът на австрийското председателство на ЕС е „Европа, която защитава“. Според стратега Хофер посланието, което правителството иска да изпрати, е: „Ние можем да сътворим промени, можем да променим и курса на политиката на ЕС, когато става дума за миграцията“.

Въпреки че ротационното председателство на ЕС е предназначено по-скоро да осъществява координация между 28-те страни от блока, а не да ги ръководи политически, Курц се постара да си изгради имиджа на лидер за въвеждането на твърди миграционни политики. През последните дни той се срещна с колеги от Чехия, Унгария, Полша и Словакия, които са против подялбата поравно на бежанци в ЕС. Той заяви също, че Берлин, Виена и Рим ще създадат „ос на желаещите“ да намалят нелегалната миграция.

Курц даде ясно да се разбере, че очаква да бъдат взети решения по този въпрос на неформалната среща на върха на ЕС през септември в Залцбург. Мястото предлага перфектен декор от гледна точка на символите. Над центъра на града доминира хълм със замък, който никога не е бил превземан от чужда армия през 940-годишната му история.

БТА

Свят
Коментарите под статиите са спрени от 2014 г., заради противоречиви решения на Европейския съд, който в един случай присъди отговорност за тях на стопаните на сайта, после излезе с противоположно становище. В e-vestnik.bg нямаме капацитет да следим и коментари на читатели. Обект сме на съдебни претенции заради статии, имали сме по няколко дела с искове за по 50-100 хил. лева. Заради което приемаме дарения за сайта (виж тук повече), чиито единствени приходи са от рекламни банери.