Да четем Чомски, докато го има

Той осмисля и глобалните недоволства

„ООН може да действа само дотам, където позволят най-големите сили. Тя не е независима организация. Тъй че когато питаме „Може ли ООН да направи нещо?”, всъщност питаме „Ще позволят ли Съединените щати да се направи нещо?” – американецът Ноам Чомски в „Глобални недоволства” (изд. „Бард”, превод Валерий Русинов). Дванайсет интервюта на Дейвид Барсамян с Чомски с акценти върху планетарни проблеми. Но с неизбежните американски социални болежки, а тук и с някои интимни откровения на интервюирания.

Може да го харесваме, може и не, но той е върхът на интелектуалната еманципация. В Европа такъв комай няма след Сартр. Или просто липсва подходяща акустика. Окупиралите Уолстрийт попитаха Чомски „Сега какво да правим?” Няма как да сбъркаме критицизма му към американската политика с нихилизъм. Отделен въпрос е дали нихилизмът е познат на американците. Неговият критицизъм, четен под определен ъгъл, може да е и патриотизъм. Респектира огромното количество информация, върху която осмисля и обобщава.

Сирийският проблем е решим единствено през преговори между всички без ИДИЛ, но задължително с Асад. Ликвидираната евентуално „ИДИЛ ще бъде заменена от нещо по-лошо”… „Като погледнем напред към ефектите от климатичната промяна: десетки милиони хора ще трябва да бягат от Бангладеш. Къде ще отидат те? И това е само началото на историята за бежанците поради климата”…

По-доброто общество? – „То би било преди всичко общество, в което решенията са в ръцете на информирана и ангажирана общественост. Това е предусловие, за да бъдете разумен и рационален в избора си. Колкото до институциите, това би означавало, че работниците биха притежавали и ръководили фабриките, общините биха били под контрола на общността, институциите биха били под обществен контрол. Взаимодействието между доброволни асоциации би довело до по-широко взимане на решения, все от представители, които са под пряк контрол отдолу и субект на незабавно отзоваване”.

Чомски е почти на 90. Да го четем, докато го има.

От Книжен ъгъл

Арт & Шоу
Коментарите под статиите са спрени от 2014 г., заради противоречиви решения на Европейския съд, който в един случай присъди отговорност за тях на стопаните на сайта, после излезе с противоположно становище. В e-vestnik.bg нямаме капацитет да следим и коментари на читатели. Обект сме на съдебни претенции заради статии, имали сме по няколко дела с искове за по 50-100 хил. лева. Заради което приемаме дарения за сайта (виж тук повече), чиито единствени приходи са от рекламни банери.