Борбата на кокошките

Румен Белчев

Всички сме чували приказката за лисицата, която си прегризала крачето, за да се освободи от капана. Ние, човеците, сме много по-разумни същества – ние бихме отнесли капана, за да го продадем за скрап, а с крака ще направим друго – купете си „МОНИТОР”, и ще научите какво можете да сторите с него – „Мъж опече собствения си крак и почерпи с него приятели”. На някой си американец били му ампутирали крака след катастрофа, той помолил докторите да си му го дадат и те, добричките, му го връчили да си го носи вкъщи.

Там храбрият инвалид след кратък размисъл загрял фурната и – „крайникът бил приготвен с предварително мариноване, много подправки и лук в мексикански стил”. А след това – излапан в компанията на 11 приятели. Наистина, всеки повод за пийване е добър! За невярващите има и снимка на нещо, за което се твърди, че е въпросният крак. Рецептата е ясна, не става ясно само дали става дума за джолан или бут – може би – в следващия брой.

Докато сме на вълна катастрофи, нека потърсим и полезен съвет в „24 ЧАСА” – там експерт по безопасността на движението констатира, че по нашите пътища „Возят дамаджана с ракия по-внимателно, отколкото детето”. Добра идея – с пълна дамаджана на задната седалка рискованите изпреварвания и резките спирания са изключени!

Граждани, запасявайте се с дамаджани!

Флагманът на българската журналистика, най-тиражният всекидневник „ТЕЛЕГРАФ” продължава успешно опитите си за обновление и усъвършенстване на българския език. „Зарибиха водоемите край Шабла с 400 000 риби” – твърди изданието. За първи път можем черно на бяло да прочетем, че зарибяването можело да става и с риба!

„МОНИТОР” се старае да не остане назад – „Пуснаха първия дрон, който се меша в пътя на самолетите”. Преведено на традиционен български – както си хвърчи някакъв самолет, и изведнъж отпред, в платното за изпреварване, започва да му се пречка нещо и да му се меша в работата. Пилотът отваря прозорчето и крещи – махай се, дрон нещастен, а дронът продължава да му се меша, докато не вземе, че стане някаква голяма мешавина.

Голяма мешавина става и покрай световното – „ТРУД” почти погреба Роналдо! „Роналдо седна до Зевс” – стряска ни заглавие на спортната страница. За щастие на Португалия нападателят не е отишъл в отвъдното – той просто за малко прави компания на боговете: „Преди четири години Зевс гледаше от високо как гори неговият олимпийски огън над Сочи. Днес до него се настани и един футболист. Един гений. Кристиано Роналдо – Гръмовержеца”…

Ние се чудехме откъде ни се натресоха тези бури – то било, защото гръмовержците били станали двама! Така става, като се раздува щатът!

На друга страница трудовото издание се натяга да посъкрати щата на вътрешното министерство по най-радикалния начин – като му резне министъра. Подборката ценни мисли на г-н Валентин Радев е наистина впечатляваща, особено признанието, че „Ние не мислим, а действаме”, но по-важно е друго забележително откровение – че „Отзад пише зоополиция, отпред си е истински полицає”.

Странно изречение, но когато прочетем в „ТЕЛЕГРАФ” „Нови мерки за борбата предвиждат: Всяко пиле с досие”, веднага всичко си идва на мястото. Значи, вече си играем мръсно: отпред – кокошка, отзад – полицай попълва досието є.

Разбира се, първата част от заглавието малко обърква – може би заради липсата на място е отпаднало уточнението за каква борба става дума – класически или свободен стил. Ако беше написано, щяхме поне да знаем за какво се борят кокошките. Те, с техния пилешки акъл, няма как да ни обяснят.

Добре че имаме българска журналистика – очаквайте в следващите дни нови кокоши тайни!

От Разпечатосване

Мнения & Ко
Коментарите под статиите са спрени от 2014 г., заради противоречиви решения на Европейския съд, който в един случай присъди отговорност за тях на стопаните на сайта, после излезе с противоположно становище. В e-vestnik.bg нямаме капацитет да следим и коментари на читатели. Обект сме на съдебни претенции заради статии, имали сме по няколко дела с искове за по 50-100 хил. лева. Заради което приемаме дарения за сайта (виж тук повече), чиито единствени приходи са от рекламни банери.