Споразумение за Косово няма да има още 3000 години

Сърби и косовари на масата на преговорите в австрийския град Баден. Въпреки идиличната обстановка в замъка Вайкерсдорф двете страни не стигнаха до споразумение. Снимка: Ройтерс

Представете си малък и изящен ренесансов дворец, какъвто е дворецът Вайкерсдорф край Баден. Освен това две недружелюбно настроени една към друга делегации, които са затворени в него два дни и половина без възможност за разнообразие като пазаруване, посещение на театър или бар. В тази привидно идилична обстановка не се сбъдна надеждата на никой от международните посредници, че сърби и косовци биха могли да се съгласят на компромис в отделената от околния свят интимна обстановка.

„Няма да се споразумеем със сръбския екип за преговори и в следващите 3000 години“, заяви един от косовските представители и обобщи: „Надявам се, че това тук е последният, ама наистина последният, последният кръг от преговорите“.kurier-logo.jpg

През изминалите две години сърби и косовци имаха над две дузини срещи с международно посредничество и циментираха позициите си. Косоварите искат независимост, Белград предлага, както заяви сръбският президент Борис Тадич в Баден, „много пътища, за да се стигне до решение“. На Косово трябва да бъдат гарантирани максимални свободи, но не и независимост.

В конферентните зали на на двореца Вайкерсдорф, в който се помещава скъп хотел, делегациите преговарят поотделно и заедно. По време на ядене всички са в една зала, но по-голямата част от членовете не разговарят с колегите си от другата страна на масата (в преговорите участват само мъже).

Както признава Мохамед Хамити, говорител на косовския президент Фатмир Сейдиу, по-добре е да си „сред своите“. И добавя: „Разбира се, че си говорим по време на кафе-паузите или по време на ядене. Но само на английски.“

Както всички косовци, Хамити говори сръбски, тъй като по-рано във всички училища сръбският беше задължителен език. Фактът, че сега разговорите са на английски, за него е знак, че „сме две различни нации, разговарящи за проблемите и потребностите си“.
Не е по-различно поведението на чакащите във фоайето сръбски и косовски журналисти, които биха могли да разговарят помежду си в дългите часове на чакане пред вратата на заседателната зала. Но тази възможност остава неизползвана.

Свят
Коментарите под статиите са спрени от 2014 г., заради противоречиви решения на Европейския съд, който в един случай присъди отговорност за тях на стопаните на сайта, после излезе с противоположно становище. В e-vestnik.bg нямаме капацитет да следим и коментари на читатели. Обект сме на съдебни претенции заради статии, имали сме по няколко дела с искове за по 50-100 хил. лева. Заради което приемаме дарения за сайта (виж тук повече), чиито единствени приходи са от рекламни банери.