Меркел се спаси, но остава на слаби позиции

Ангела Меркел и Хорст Зеехофер. Снимка: от тв екрана

Германският канцлер Ангела Меркел успя да спаси правителството си, приемайки да се откаже окончателно от щедрата си миграционна политика, но тази глътка въздух може да се окаже краткатрайна.

„Вероятно никога в управляваща коалиция не е имало толкова отровна атмосфера“, коментира днес всекидневникът „Билд“, най-четеният в Германия, след сключеното вчера с много усилия споразумение между канцлера и нейния непокорен вътрешен министър, който настояваше за значително намаляване на броя на кандидатите за убежище, пристигащи в страната.

Консервативната лидерка стана обект на безпрецедентна критика вътре в страната, дори и от екипа си. Това пише Давид Курбе от Франс прес, цитиран от БТА.

На нея ще й се наложи, след 13 години на власт, да положи двойни усилия, за да възстанови авторитета си и да сплоти крехката правителствена коалиция, образувана трудно през март от нейната дясноцентристка партия Християндемократически съюз (ХДС), баварския десен Християнсоциален съюз (ХСС) и социалдемократите.

Въпреки че председателката на Социалдемократическата партия Андреа Налес приветства края на враждебните прояви в лагера на германските консерватори, един от специалистите на партията по миграционните въпроси Азиз Бозкурт разкритикува ограниченията за мигрантите, които са „напълно в духа“ на крайната десница.

Ако социалдемократите отхвърлят споразумението, всички усилия на Ангела Меркел да спаси правителството си ще бъдат поставени под въпрос. Среща на ръководствата на трите партии от коалицията – ХДС, ХСС и социалдемократите – е предвидена за тази вечер.

Меркел остава първостепенна мишена за най-твърдолинейните течения сред консерваторите, включително и вътре в собственото й политическо семейство.

Въпросът, който все още стои: решението й през 2015 г. да отвори Германия за стотици хиляди кандидати за убежище.

Начело на опонентите: председателят на ХСС Хорст Зеехофер, когото канцлерът очакваше, че ще може да запази под контрол, назначавайки го за министър на вътрешните работи.

Той обаче се безпокои за своята партия, която има опасност да загуби абсолютното си мнозинство на регионалните избори през есента заради очакваното засилване на крайната десница.

Ако случаят е такъв, враждебните прояви срещу Ангела Меркел, обвинена във воденето на прекалено центристка политика, ще продължат с още по-голяма сила.

Привидно Меркел постигна победа, спасявайки правителството си и задържайки се на власт. В атаката на баварската партия ХСС, насочена и лично срещу нея, много медии съзряха опит за „преврат“ на дясното й крило.

На практика обаче тя загуби доста позиции, съгласявайки се със значителните ограничения срещу имиграцията. Постигнатото със Зеехофер споразумение за миграционната политика бележи края на благосклонната миграционна политика, въведена от канцлера през 2015 г.

Едно от приближените до вътрешния министър лица Маркус Блуме заговори освен това за „поврат в германската политика по предоставянето на убежище“.

Конкретно отсега нататък пристигащите в Германия кандидати за убежище, регистрирани вече в друга държава членка на ЕС – с други думи по-голямата част от тях – ще бъдат настанявани в „транзитни центрове“ на границата с Австрия, очаквайки своето връщане в страната, в която за първи път са влезли в Европа.

Бернд Риксингер, лидер на германската радикална левица, заговори за „лагери за масово задържане“, правейки препратка към нацисткото минало на Германия.

Той помоли социалдемократите, третия партньор в коалицията на Ангела Меркел, да откаже. А те изглежда още се колебаят относно предложените решения.

По принцип връщането на мигранти трябва да се прави при споразумение със страната, където е влязъл мигрантът, а не едностранно от Германия. Ако споразумения обаче не бъдат постигнати, се предвижда мигрантите да бъдат насочвани към Австрия.

Остава да се разбере какво мислят по въпроса Виена и Рим.

Австрийското правителство, включващо крайната десница и консерваторите, което пое ротационното председателство на Европейския съюз, вече предупреди, че при подобни случаи ще взима идентични мерки по своите собствени граници. С риска от ефект на доминото в Европа.

„Ако Германия си мисли, че може просто да изпрати хора в Австрия, погазвайки международното право, ние ще обясним на немците, че няма да ги приемем“, предупреди миналата седмица австрийският министър на вътрешните работи Херберт Кикъл.

БТА

Свят
Коментарите под статиите са спрени от 2014 г., заради противоречиви решения на Европейския съд, който в един случай присъди отговорност за тях на стопаните на сайта, после излезе с противоположно становище. В e-vestnik.bg нямаме капацитет да следим и коментари на читатели. Обект сме на съдебни претенции заради статии, имали сме по няколко дела с искове за по 50-100 хил. лева. Заради което приемаме дарения за сайта (виж тук повече), чиито единствени приходи са от рекламни банери.