За кого се връща луксът в Полша?

Хотел „Рафълс Еуропейски“, Варшава. Снимка: фирмен сайт

Сиво ферари спира на две крачки от сградата на полското президентство във Варшава. От него слиза млада жена със спортни обувки и слънчеви очила „Шанел“, която държи в ръце „добре коафирано“ кученце, и влиза в хотел „Рафълс Еуропейски“, символ на завръщането на лукса в Полша.

Тя отива в сладкарница „Лурс“ – освен стаите и апартаментите с цени от 250 до 4000 евро на нощ, в хотела има и прочута стара сладкарница, която носи името на швейцарския си основател Лоран Лурс, пристигнал във Варшава през 1820 г.

Легендарният хотел „Еуропейски“, смятан през 19-ти век за най-добрия хотел в Източна Европа и където днес всеки клиент може да разчита на личен иконом, неотдавна отвори врати след петгодишен ремонт и реновиране.

Говори се, че догодина в него може да бъде открит първият в Полша бутик на „Ермес“. От Париж френската компания се ограничава да потвърди, че „планира да стъпи във Варшава в края на 2019, началото на 2020 г.“.

Луксът в Полша е все по-явен и показва, че се формира нова класа от богати хора – собственици на преуспяващи семейни компании, строителни предприемачи и инвеститори в недвижимо имущество, банкери. . .

Дълго време в тази страна нямаше лукс, първо поради огромните разрушения през Втората световна война, после заради официалната уравниловка при комунистическия режим.

„Вертикално село“

Символ на този лукс е 44-етажният небостъргач с апартаменти „Космополитън“ – минималистичен като дизайн, дело на американския архитект от германски произход Хелмут Ян, проектирал също така централата на Европейския съюз в Брюксел.

Сред 100-те най-скъпи имотни сделки във Варшава през 2015, 2016 и 2017 г., 79 са за апартаменти в кулата „Космополитън“, казва за АФП президентката на полското дружество „Тасит инвестмънт“, финансирало строежа, Каролина Каим.

Цената на апартамент в тази луксозна сграда варира според етажа и гледката. Най-високо ценени са тези с гледка към река Висла и Стария град. Квадратният метър в тях струва близо 10 000 евро. Такава цена не е изненадваща в Париж или Лондон, но е потресаваща за Полша, където средната месечна заплата е 1100 евро.

В голямата си част собствениците на жилища в кулата са поляци (чужденците са само 10 процента) и представляват нещо като общност в това „вертикално село“, в чието изграждане са вложени над 100 милиона евро, казва Каим.

„Хората си говорят непринудено в асансьора“, който прилича на малък салон. Впрочем някои от обитателите нямат нужда от представяне – сред тях има известни певци, театрални и футболни звезди, любимци на телевизиите и таблоидите.

„Ролс Ройс“ и „Ламборгини“

Друг символ на лукса са автомобилите: „Ролс Ройс“, „Ферари“, „Бентли“ или „Ламборгини“… Допреди няколко години появата на кола с черно конче на жълт фон събираше тълпа от зяпачи. Днес, поне във Варшава, ферарито вече няма същия ефект.

Италианската марка има оторизирани представителства на две места – в Катовице (Шльонско воеводство) и във Варшава. Маркетинговият им директор Каролина Шуленцка не иска да говори с числа за продажбите, но споделя, че интересът на клиентите постоянно расте и че ако не е умишленото ограничаване на производството от страна на италианската автомобилна компания, поляците биха купували „10-15 процента повече“ нови автомобили.

След рухването на комунизма в Полша там на практика бързо възникна класа от богати бизнесмени и предприемачи. Немалко от тях са бивши ръководни кадри на приватизирани предприятия, които са ги придобили и развили, или дребни търговци или занаятчии, които бързо са се приспособили към новите условия и са създали или развили семейна фирма.

После, след приемането на Полша в Европейския съюз през 2004 г., към страната потекоха европейски субсидии и инвестиции. Вносителите на многобройни чуждестранни стоки, за каквито полският пазар беше зажаднял, също бързо направиха състояние.

Между 1990 и 2015 г. брутният вътрешен продукт на Полша нарасна повече от два пъти. Днес износът се увеличава, а растежът за 2018 г. според прогнозите на Международния валутен фонд“ се очаква да надхвърли 4 процента, поддържан от „силно вътрешно потребление“.

Дванайсет ферарита

Днес Полша има свои колекционери на луксозни спортни коли. Инвеститор в имоти, който работи за голяма международна агенция, казва, че има три ферарита в гаража. Най-големият полски колекционер, който предпочита да остане анонимен, имал дванайсет…

Оторизираният дилър на „Бентли“ и „Ламборгини“ Пьотр Йендрах смята да продаде тази година петдесетина луксозни британски лимузини, включително т.нар. SUV.

Същите са перспективите за колите „Ламборгини“, изложени във Варшава в обстановка, която напомня футуристичен храм.

Тези състезателни автомобили карат много поляци да мечтаят. Някои обаче казват, че не разбират тези, които ги „събират“, като пенсионерката Хана Мровец, която е бивш ръководен кадър и живее в малък двустаен апартамент.

„Ако имахме толкова пари, аз също щях да си купя ферари. Обаче да имаш три? Абсурдно е, не можеш да караш и трите едновременно“, казва тя за АФП.

Луксът „по полски“ често е по-дискретен, по-свързан с културното меценатство, отколкото със светския блясък.

Собственичката на „Рафълс Еуропейски“, свръхбогатата швейцарка Вера Михалски, собственичка на издателство „Черно на бяло“ (Noir sur Blanc), е финансирала покупката на около 500 творби на съвременни полски художници и скулптори и (за декорирането на хотела си) е предоставила някои творби от личната си колекция.

На 42-рия етаж на небостъргача „Космополитън“ всеки жител на Варшава, а не само малцината щастливци, които живеят в сградата, можеше да разгледа безплатно тази пролет експозиция от творби на художника и скулптор Войчех Фангор – единственият поляк, който е имал честта да представи самостоятелна изложба в музея „Гугенхайм“ в Ню Йорк.

БТА

Свят
Коментарите под статиите са спрени от 2014 г., заради противоречиви решения на Европейския съд, който в един случай присъди отговорност за тях на стопаните на сайта, после излезе с противоположно становище. В e-vestnik.bg нямаме капацитет да следим и коментари на читатели. Обект сме на съдебни претенции заради статии, имали сме по няколко дела с искове за по 50-100 хил. лева. Заради което приемаме дарения за сайта (виж тук повече), чиито единствени приходи са от рекламни банери.