Страхът на Китай от сблъсъка

Търговският конфликт между Китай и САЩ е напът да ескалира – в петък влизат в сила наказателните мита, обявени от президента на САЩ Доналд Тръмп. Борсите в Китай отчитат спад и загубите вече се оценяват на стотици милиарди.

Китайските борси сега са там, където бяха преди две години и половина Ц напът към дъното. Тогава в Китай се спука спекулативен балон и котировките се сринаха. Централната банка и политическото ръководство на страната успяха да предотвратят краха единствено чрез интензивни интервенции. Сега обаче водещата китайска борса в Шанхай отново се е насочила към минимумите, отчетени тогава. Знае се кой е основният виновник за страховете на акционерите – президентът на САЩ Доналд Тръмп.

Търговският спор между САЩ и Китай, двете най-големи икономики в света, е на прага на ескалацията. В петък тази седмица се очаква в сила да влязат извънредни американски мита за китайски внос на стойност 34 милиарда долара, като е възможно по-късно Тръмп да разпореди и въвеждане на допълнителни наказателни мита за 16 милиарда долара.

Китай вече обяви ответните си мерки, в случай че САЩ не се отклонят от поетия курс, които също ще влязат в сила в петък. Тръмп обаче е решен да следва плана и заплаши с ответни мерки за ответните мерки Ц извънредни мита за китайски стоки на стойност над 200 милиарда долара. Това означава само едно: търговска война. С непредвидими последици.

„Предстоящата ескалация е източник на несигурност за много хора в Китай“, посочва Макс Ценглайн, програмен директор за икономиката в берлинския институт за китайски изследвания Mercator.

Тази несигурност се вижда на капиталовия пазар. Водещият индекс в Шанхай за шест седмици загуби 15 % от стойността си, което е равнозначно на стотици милиарди евро борсова стойност. Във вторник, 3 юли, той за кратко достигна най-ниското си равнище от началото на 2016 година макар след това отново да пое леко нагоре. Китайската валута поевтиня спрямо долара през 14 от последните 15 дни. Наложи се ръководителят на централната банка И Ган да подчертава, че контролираният от държавата курс на юана ще се задържи „на разумно, равновесно“ равнище.

От години Китай отчита по-голямата част от световния си търговски излишък от търговията със стоки със САЩ и следователно ще бъде по-силно засегнат от търговската война от Вашингтон. При това развитие китайският модел на растеж ще бъде поставен под натиск, анализира Хао Чжоу от Commerzbank.

„Близо 20 % от китайският износ е насочен към САЩ. Следователно се очаква китайската икономика да пострада осезаемо от по-високи американски мита върху китайските продукти“, посочва експертът.

Хао Чжоу прогнозира по-нататъшна ескалация на митническия спор, която идва във възможно най-неподходящия момент.

Отдавна се наблюдава увеличаване на сигналите, че китайската икономика вече не се развива безпроблемно. Това показват не само борсите, но и данните за икономическата активност и доверието. Внимание привлича големият брой необслужвани кредити, особено при компании, чието задлъжняване нарасна прекомерно през последните години. Те често получаваха заеми от „сенчести“ банки, които почти не подлежат на регулация и надзор.

Миналата седмица изследователски институт, близък до правителството, дори предупреди за опасност от финансова криза.

„Според нас в момента е много вероятно в Китай да се разрази паника“, посочи Националният институт за финанси и развитие (NIFD) в проучване, цитирано от Блумбърг.

Предотвратяването и ограничаването на такова явление трябва да стане „най-висш приоритет“ за регулаторните власти, призоваха експертите. Освен това купуването на акции на кредит отново е достигнало нивата от 2015 година, когато едва бе избегнат срив, допълват те.

Според Блумбърг изследването на института в началото на миналата седмица бе за кратко в интернет, след което изчезна и после така и не се появи отново.

Изглежда китайските власти се опитват с всички сили да омаловажат рисковете от евентуална търговска война за местните финансови пазари. Както съобщава информационният портал с централа в Калифорния „China Digital Times“, Пекин е разпратил на медиите в страната нареждане за цензура.

„Омаловажавайте връзката между фондовия пазар и търговския конфликт“, се посочва в нареждането, цитирано от сайта, основан от китайски дисидент.

Според изданието китайските медии не трябва да разпространяват повече коментари за Тръмп или американското правителство по търговския конфликт без изричното одобрение на властите в Пекин.

Според „Ню Йорк таймс“ пък от седмици вече е табу да се споменава генералния план „Произведено в Китай 2025“. Тази концепция предвижда страната да завладее водеща позиция във високотехнологични сектори като роботиката, изкуствения интелект, авиацията и космонавтиката, както и електромобилите. Очевидно сега чрез цензура властите се опитват да предотвратят Тръмп да вземе на прицел за нови санкции и тези ключови сфери.

Китайските медии в момента видимо полагат усилия да успокоят хората. Те определят спадовете на борсовите индекси напоследък като „ирационални“ и „израз на прекомерна реакция“. Инвеститорите биват убеждавани да не изпадат в паника заради предстоящата ескалация.

„Очаквахме това отдавна и сме подготвени за него“, пише водещият икономически вестник Jingji Ribao.

„Въздействието върху китайската икономика ще бъде в граници, подлежащи на контрол“, твърди изданието.

Последното вероятно е лъжа. Никой не може да предвиди изхода от търговска война между САЩ и Китай. Дори стратезите в Пекин.

БТА

Мнения & Ко
Коментарите под статиите са спрени от 2014 г., заради противоречиви решения на Европейския съд, който в един случай присъди отговорност за тях на стопаните на сайта, после излезе с противоположно становище. В e-vestnik.bg нямаме капацитет да следим и коментари на читатели. Обект сме на съдебни претенции заради статии, имали сме по няколко дела с искове за по 50-100 хил. лева. Заради което приемаме дарения за сайта (виж тук повече), чиито единствени приходи са от рекламни банери.