Митата върху стоманата, последният пирон в ковчега на американските работници?

Митата върху вноса на стомана в САЩ, въведени от Доналд Тръмп, ще създадат работни места, но може да закрият много повече.

Атмосферата в този завод за пирони в американския щат Мисури е напрегната, тъй като работниците се опасяват, че митата, наложени от президента Доналд Тръмп върху вноса на стомана, може да им струват работата.

Mid Continental Nail Corporation е била просперираща компания, наемаща около 500 души в Поплар Блъф – индустриално градче със 17 000 жители в централната част на САЩ. Предприятието се безпокои от въведените неотдавна мита от 25% върху вноса на стомана, като предупреждава, че има риск да затвори.

Компанията била принудена да повиши цените на своята продукция, за да компенсира допълнителните разходи, но вече не конкурентна на пироните, произвеждани в чужбина. Готовата продукция не се облага на влизане в Съединените щати.

Тези мита не са „особено мъдра политика“, посочва Крис Прат, финансов и оперативен директор на Mid Continent. „Ние трябва да я променим“, казва той пред AFP.

В постройка, приличаща на обор, работници размотават гигантски бобини от стоманена тел сред десетки бръмчащи и скърцащи машини.

Миризмата на нажежен метал и прах бие в носа още на влизане на фона на мощния шум от различни посоки – нещо, което прави слагането на тапи за уши задължително.

„Хора като нас, мислехме ние, най-големият производител на пирони в САЩ, нашите работни места би трябвало да бъдат сигурни. Очевидно случаят не е такъв“, отбелязва Шон Хюи, който е началник смяна.

Много работници в завода са гласували за Тръмп. Един от тях е Поплар Блъф. Президентът на САЩ е получил в района над 60% на изборите през 2016 година. Работниците в предприятието харесали обещанието на Тръмп да възроди американското промишлено производство.

При равни условия

„Просто искам да видя една Америка при равни условия (с другите страни). (Тръмп) изглежда проявяваше интерес да направи това“, подчертава Хюи. Подкрепата за милиардера се запазва, но тези служители искат новите мита да не важат за техния завод, за да може той да продължи да внася евтина стомана от мексиканската група Deacero, неговия собственик. Молбата им обаче е само една от над 20-те хиляди, получени от администрацията на Тръмп.
Според ръководството на предприятието ситуацията е спешна: поръчките са намалели със 70% и един от трите завода в комплекса в Поплар Блъф вече е затворен. 60 работници били съкратени и стотици други може да бъдат сполетени от същата участ.

Ако нищо не се промени до края на лятото, възможно е самата компания да бъде закрита. А Mid Continental, на която се пада дял от 50% от пироните, произведени в САЩ, е ключов икономически фактор в региона.

Работата ѝ в компанията е единственият източник на доходи за 54-годишната Даян Брогдън, оператор на машина, и за нейната дъщеря, която учи в университет.

„Страхувам се да не загубя всичко, което имам. Мисля, че съм прекалено стара, за да започна всичко отначало“, доверява тази жена, която работи в предприятието от осем години и си е купила къща само преди няколко месеца.

Тя все още е благосклонно настроена към американския президент, но иска той да преразгледа някои свои решения „взимайки предвид, че хора може да останат без работа заради някои негови мерки“.

Чувство, което е споделяно от мнозина нейни колеги. С надеждата да привлекат вниманието на милиардера, те започнали медийна операция с отворено писмо, публикувано на цяла страница в местен вестник.

Ответни мерки

Тези мита обаче се оказаха от полза за други предприятия: производителят на стомана US Steel прекрати „техническата безработица“ на 500 свои служители, за да увеличи капацитета на един от своите заводи, намиращ се на два часа и половина път от Поплар Блъф.

Сам Андърс, на 28 години, става пряк свидетел на това активизиране на металургичния сектор, тъй като пътува от град на град, работейки за компания, която поддържа пещи. Тя не успява да смогне на търсенето.

Андърс впрочем е в Поплар Блъф за ремонтни дейности в завод за производство на двигатели, който се намира точно срещу този за пирони.

Десетки хиляди работни места ще бъдат създадени в металургичния сектор благодарение на тези мита, но е възможно стотици хиляди други да изчезнат заради ответните мерки на засегнатите страни.

Лора Бом, икономист от изследователския институт Trade Partnership Worldwide, очаква да бъдат закрити до 400 000 работни места в САЩ.

„Вече виждаме това“, казва тя. „Има работни места, зависещи от стоманата – от пироните до автомобилите. Ще бъдат загубени работни места и в ресторантите, например, защото хората, които остават без работа, не ходят вече по ресторанти.“

БТА

Мнения & Ко
Коментарите под статиите са спрени от 2014 г., заради противоречиви решения на Европейския съд, който в един случай присъди отговорност за тях на стопаните на сайта, после излезе с противоположно становище. В e-vestnik.bg нямаме капацитет да следим и коментари на читатели. Обект сме на съдебни претенции заради статии, имали сме по няколко дела с искове за по 50-100 хил. лева. Заради което приемаме дарения за сайта (виж тук повече), чиито единствени приходи са от рекламни банери.