Икономиката на Аржентина трайно се влошава, потреблението рязко спада

Графити от Буенос Айрес

Притиснати от все по-високите цени, аржентинците ограничават разходите си и в момент, когато правителството бе обявило, че е овладяло инфлацията, а икономическата конюнктура все повече се влошава.

„Има дни, когато нито една клиентка не прекрачва прага“, оплаква се Моника, фризьорка от Белграно, жилищен квартал на Буенос Айрес, който далеч не е от бедните. „Открих салона си тук заради гъстата населеност на квартала. Отсреща има сграда с 37 апартамента. Само че бизнесът намаля, салонът е празен“, продължава фризьорката, която трябва да финансира следването на дъщеря си и да плаща два наема – на нейния апартамент и на фризьорския салон.

„Инфлацията, казва тя, всява тревога и страх“, че няма да можеш да свържеш двата края. Още повече, че тя се опасява да не й вдигнат наемите, които по правило се актуализират два пъти годишно.

В надпреварата с инфлацията губещите са работниците. Повишението на сметките за газ, електричество, вода, билети за обществения транспорт е по-бързо от корекциите на заплатите. Дребният бизнес е сред първите, които страдат от това, а на хоризонта не се очертава подобрение.

Брашно: +300%

В хлебарницата на Виля Уркиса, друг квартал на аржентинската столица, който е заселен по-скоро от хора с добри доходи, Луис Миранда има осмина работници. През март той е увеличил заплатите им с 15%, каквато е била заложената цел на правителството за годишната инфлация.

Оттогава песото е изгубило над 25% от стойността си спрямо щатския долар, а това стимулира инфлацията. Третата латиноамериканската икономика се обърна към Международния валутен фонд (МВФ) с искане да получи финансиране, за да може да стабилизира валутния курс.

Прогнозата за инфлацията за 2018 година се вдигна от 15 на 27%. „Мислех си, че икономическата конюнктура ще продължи да се подобрява, както това стана в началото на мандата (на дясноцентристкия президента Маурисио) Макри, но през март цените рязко тръгнаха нагоре и това повишение не спира. Икономиката е непредвидима. Цената на брашното скочи с 300 до 400%“, оплаква се собственикът на хлебарницата.

Миранда не е загубил клиенти, защото последното нещо, което хората спират да потребяват е хлябът, „само че консумацията рязко се сви. Вече никой не купува един килограм хляб. Хората дават същите пари, но купуват по-малко количество“.

За да компенсира тази дупка, отворила се във финансите му, той предлага готови храни, които си купуват работниците по строежите в квартала или служителите от офисите. Според Аржентинската конфедерация на малките и средни предприятия, продажбите в мрежата за търговия на дребно са се понижили с 2,5% през първите месеци на 2018 година.

Внос

„В краткосрочна перспектива обещанието за икономическо възстановяване не бе изпълнено. Проучванията на общественото мнение сочат, че популярността на правителството спада“, констатира социологът Рикардо Рувиер, за да обясни защо аржентинците са изнервени.

На 25 юни обща стачка парализира аржентинската столица и част от страната. Това бе предупреждение на синдикатите към правителството, което продължава курса на строги бюджетни икономии, които са болезнени за мнозинството аржентинци.

Дошъл на власт в края на 2015 година, Маурисио Макри, се разграничи с политиката на левицата на бившата си предшественичка Кристина Киршнер (2007-2015), за да наложи по-либерално управление. Той обеща да овладее инфлацията, която от 10 години надхвърля 20%, но не успява да спре повишението на цените.

Херардо Лабоцета, собственик на малък завод, който доставя резервни части за автомобилостроителната промишленост, забавяща оборотите от две години, се оплаква от навлизането на пазара на вносни продукти, най-вече от Китай, както и от ограничения достъп до банково кредитиране. „Отварянето пред вноса удари лошо производството“, казва шефът на завода, който осигурява пряко работа на 18 души и косвено на още 15.

БТА

Свят
Коментарите под статиите са спрени от 2014 г., заради противоречиви решения на Европейския съд, който в един случай присъди отговорност за тях на стопаните на сайта, после излезе с противоположно становище. В e-vestnik.bg нямаме капацитет да следим и коментари на читатели. Обект сме на съдебни претенции заради статии, имали сме по няколко дела с искове за по 50-100 хил. лева. Заради което приемаме дарения за сайта (виж тук повече), чиито единствени приходи са от рекламни банери.