„Новичок – 2“ – след новите отравяния Русия дължи обяснение

След второто отравяне с „Новичок“. Снимка: от тв екрана

Москва използва Обединеното кралство като бунище за отрови, извежда в заглавие в. „Гардиън“ този коментар от вчера на британския министър на вътрешните работи Саджид Джавид. Изданието отбелязва, че Джавид е заявил, че след новите отравяния с Новичок Русия трябва да обясни какво е станало.

Вестникът посочва, че Великобритания ще се консултира със съюзниците си за възможен отговор спрямо Русия заради новите отравяния в графство Уилтшър, докато на този фон се е разбрало, че намиращата се в критично състояние двойка от Еймсбъри е имала досег с нервнопаралитичното вещество Новичок. „Гардиън“ пише, че е научил, че Новичокът може да е бил в запечатан съд, изоставен след нападението през март срещу бившия разузнавач Сергей Скрипал и дъщеря му.

Изданието допълва, че властите разглеждат случая в Еймсбъри като вторичен ефект от атаката през март, а не като някакво важно ново развитие на нещата. Това ще рече, че полицията не разглежда веществото като част от нова партида, макар че полицията заяви, че не може да потвърди това, отбелязва „Гардиън“. През май се разбра, че полицията и разузнавателните служби не са установили виновните в случая „Скрипал“, защото им е попречила липсата на камери за видеонаблюдение в Солсбъри. Сега обаче полицията е сменила тактиката и нито потвърждава, нито отрича дали знае самоличностите на извършителите, коментира „Гардиън“.

В. „Дейли телеграф“ отбелязва, че двойката остава в критично състояние след досега си с веществото. Изданието пише, че както се твърди от устата им е излизала пяна и са халюцинирали. Вестникът пише, че те са имали досег със съд от сорта на шишенце или пък със спринцовка.

В .“Вашингтон пост“ отбелязва, че новият случай крие заплахата да увреди още повече британско-руските отношения, които вече и без това са били дълбоко замразени след предишните отравяния. Изданието припомня, че при случая „Скрипал“ Великобритания е окачествила атаката като враждебен акт от страна на Русия и е изгонила 23 нейни дипломати, после поне 26 страни са се присъединили към нея и също са изгонили дипломати на Москва, а представителите на британското правителство и кралско семейство са бойкотирали Световното първенство по футбол в Русия.

Две отравяния и дипломатическа криза, пише в заглавието на материал на „Ню Йорк таймс“, правещ преглед на събитията от случая „Скрипал“ досега.Изданието отбелязва, че случаят „Скрипал“ е изглеждал все едно затихва, след като Сергей Скрипал и дъщеря му са дошли в съзнание, но че сега двама британски граждани са в критично състояние след досег със същото нервнопаралитично вещество, използвано за отравянето на Скрипал баща и дъщеря през март.

Вестникът коментира, че въпреки употребата на Новичок остава неясно дали новото нападение е свързано с отравянето на Скрипал. Изнесени бяха няколко теории, чрез които да се обясни досегът с нервнопаралитичното вещество въпреки упоритите опити да се обеззарази районът, пише „Ню Йорк таймс“. Този нов епизод може да е случайна последица от нападението срещу двамата Скрипал или може да е отделно нападение, казват експерти, макар да не е ясно защо новите жертви биха били мишена, допълва изданието.

Скрипал и дъщеря му са били „под руско наблюдение“ месеци преди отравянето в Солсбъри, пише в. „Индипендънт“. Изданието цитира изнесена от Би Би Си информация, според която бившият разузнавач и дъщеря му са били наблюдавани от руските власти известно време преди нападението срещу тях. Според Би Би Си телефонът на Юлия Скрипал е бил проверяван за следи от зловреден софтуер, чрез който движението й да може да бъде следено. Преди това британските власти бяха казали, че Русия е шпионирала двамата Скрипал в продължение на поне пет години.

Изданието посочва, че в писмо до НАТО британският съветник по националната сигурност сър Марк Седуил е заявил, че двамата са представлявали „интерес“ за службите за сигурност на Кремъл от 2013 г. Това нападение остава обгърнато в мистерия, неясен остава и мотивът за него, а също и логиката да се използва екзотично нервнопаралитично вещество, което е свързано по явен начин със съветските въоръжени сили от времето на Студената война, допълва „Индипендънт“.

Още по темата от руски медии: Побъркан учен трови всички с „Новичок“

Бивш директор на Федералната служба за сигурност (ФСС) смята, че побъркан учен трови всички с „Новичок“, пише в заглавие руското онлайн издание „Нюз“. Николай Ковальов заяви, че в инцидентите с отравяния в английските градове Солсбъри и Еймсбъри може да е замесен бивш лаборант от британската военна лаборатория в Портън Даун.

Според бившия шеф на ФСС става все по-очевидно участието на човек, разработвал веществото, известно като „Новичок“ или А-234, уточнява електронният вестник „Економика сегодня“, като се позовава на Интерфакс. Според Ковальов – днес депутат от Държавната дума, този човек сега вече явно не работи в лабораторията, но може би е решил да отмъщава за нещо и „продължава безчовечните си експерименти върху хора“. Ексшефът на ФСС допуска, че става дума за психично болен. Той е убеден, че лабораторията в Портън Даун е в течение, затова бързо е давала на пострадалите подходяща противоотрова, спасявала живота им.

„Ковальов смята, че Лондон чудесно знае каква опасност грози британците, но полага усилия да скрие това. Но вече не може да става и дума, че е замесена Русия. Това впрочем бе признато (…) дори от британски полицаи“, добавя руското издание.

След четиримесечно разследване във връзка с първото отравяне – в Солсбъри, британските власти няма какво да представят пред обществото, а експертите на ОЗХО не са открили доказателства, че отровното вещество е произведено именно в Русия. А без такива доказателства дипломатическият скандал, предизвикал ново напрежение, изглежда като банална провокация, пише „Труд“. „Западният печат обаче не си прави труда (да събира) доказателства“, а „официални лица подхвърлят съчки в огъня“, твърди руският вестник.

„Главният лекар на Великобритания Сали Дейвис прикани хората да бъдат бдителни и да не докосват подозрителни предмети, намерени на улицата, най-вече игли и спринцовки. А всички, минавали през отцепените зони около Солсбъри, бяха посъветвани да си изперат горните дрехи и по-често да изтриват лицето и ръцете си с влажни кърпички. В тамошните супермаркети сигурно се извиват вече опашки, както у нас по съветско време се редяхме за прах за пране…“.

„Всичко това щеше да е смешно, ако… Впрочем си е смешно при всяко положение. Победите на британските национали на Мондиала събудиха интерес към Русия, английският печат внезапно взе да пише, че хората в Русия не са чак такива зверове, че се срещат и нормални, добродушни, гостоприемни хора. И че стадионите у нас са чудесни, из московските улици се разхождат радостни запалянковци, а не хулигани или мечки. Че как да се търпи всичко това?!“, пише руският всекидневник.

„Трудно е да се отърсиш от усещането, че скандалът с „Новичок“ е уреден специално, за да се изсипе лъжица катран насред футболното поле“, добавя руският всекидневник, перефразирайки по свой начин поговорката „Сипвам лъжица катран в кацата с мед“.

БТА

Свят
Коментарите под статиите са спрени от 2014 г., заради противоречиви решения на Европейския съд, който в един случай присъди отговорност за тях на стопаните на сайта, после излезе с противоположно становище. В e-vestnik.bg нямаме капацитет да следим и коментари на читатели. Обект сме на съдебни претенции заради статии, имали сме по няколко дела с искове за по 50-100 хил. лева. Заради което приемаме дарения за сайта (виж тук повече), чиито единствени приходи са от рекламни банери.