Израел чертае червени линии за следвоенните си отношения със Сирия

Путин и Нетаняху. Снимка: официален сайт

Докато сирийските правителствени войски напредват в яростната си офанзива срещу контролирани от бунтовници зони в южната част на Сирия, Израел признава негласно, че силите на президента Башар Асад скоро ще бъдат пред портата му и начертава червени линии за следвоенни отношения със сирийския лидер.

Основната грижа за Израел е да държи смъртния си враг и съюзник на Асад Иран и неговата марионетка, ливанската милиция Хизбула, възможно по-далеч от границите си. „Нашето искане е иранските сили да си отидат или да се изтеглят изцяло от Сирия и особено от югозападната й част“, каза израелски висш военен представител.

Това са коренно различни позиции в сравнение с преди няколко години, когато израелски лидери публично предричаха, че Асад ще бъде свален и някои дори мислеха за сключване на мир с бъдеща демократична Сирия. Въпреки че отказа да вземе страна в сирийската гражданска война, Израел предложи хуманитарна помощ на бунтовниците и демонстративно прие няколко хиляди ранени сирийци за лечение.

Но в Израел, както и в части от Запада, има усещане, че въпреки порочния начин, по който Асад води войната – отнела живота на стотици хиляди и прогонила милиони от домовете им – оцеляването му е по-малко лош изход от това Сирия да бъде превзета от радикални ислямисти, които с времето се оказаха най-могъщите му противници.

Израелските лидери изпратиха редица послания, давайки ясно да се разбере, че очакват Асад и подкрепяните от Иран негови съюзници да спазват датиращото от десетилетия споразумение за демилитаризирана зона по границата. То ограничава числеността на въоръжените сили, които всяка страна може да разположи на 25 км от зоната.

„От 1974 г. имаме споразумение със Сирия за разделяне на силите“, каза тази седмица премиерът Бенямин Нетаняху. „Това е ръководен принцип. Ние ще го спазваме стриктно и всички останали имат задължение да правят същото“. Това споразумение е подписано година след арабско-израелската война, в която сирийските сили не успяват да отвоюват голяма част от Голанските възвишения, която Израел превзема през 1967 г.

Стратегическата местност бе анексирана след това от Израел. Така израелски войски и еврейски селища се оказаха на няколко десетки километра от Дамаск. Въпреки че Сирия отдавна иска този район да й бъде върнат – и никоя страна не признава анексията на Голан от Израел – ситуацията на границата е предимно спокойна от десетилетия.

Смята се, че Израел и Сирия са били близо до сключването на мирен договор на принципа „земя за мир“ в миналото, но сегашният хаос в Сирия навежда мнозина на мисълта, че решението на Израел да запази контрола върху Голанските възвишения е било оправдано.

Споразумението като цяло се изпълняваше до началото на войната в Сирия. Но Израел съзнателно игнорираше малките нарушения на споразумението при сраженията. Той разбра, че ще бъде трудно да наложи спазването му, предвид многото въоръжени формирования в района. Но в момент, когато Асад консолидира териториалните си завоевания, Израел иска то отново да бъде стриктно наложено.

Израелският военен представител, пожелал анонимност, каза, че макар и Асад да е недолюбван, Израел вече признава мислено очертаващата се действителност. „Търсим надеждно решение. Стремим се да гарантираме сигурността и отбраната на нашата територия, интереси и народ“, каза той. „Ако получим това, ще сме доволни“.

Стефан Коен, бивш израелски офицер за свръзка с наблюдателната мисия на ООН в Голанските възвишения, каза, че се очаква Сирия да спазва споразумението от 1974 г., както е правила в миналото. Проблемът сега са Иран, Хизбула и другите шиитски марионетки“, каза той.

Усложняващ фактор е, че мироопазващите сили на ООН бяха принудени да напуснат позициите си по време на боевете и ще трябва да се върнат да надзирават спирането на огъня.

Израел смята, че Иран е най-голямата заплаха за него, като се позовава на многократните ирански призиви за унищожаване на Израел, подкрепата на Иран за Хизбула и други враждебни войнствени групировки и разработването на ракети с далечен обсег.

Въпреки че Израел се въздържа от участие в сирийската война, той бе активен в небето над Сирия. Той призна, че извършва десетки въздушни удари заради подозрения за доставки на оръжия, предназначени за Хизбула, и се смята, че е атакувал редица ирански цели през последните месеци.

Един от повратните моменти дойде през февруари, когато Израел каза, че въоръжен ирански дрон е влязъл в неговото въздушно пространство. Израел свали дрона, а след това порази ирански мишени в Сирия, преди един от бойните му самолети да бъде свален.

После, в началото на май, Израел атакува, по думите му, десетки ирански цели в Сирия в отговор на ирански ракетен обстрел срещу Израел. Ракетният огън беше отмъщение за предишни израелски удари.

Оттогава Израел многократно е заявявал, че няма да позволи на Иран или на неговите шиитски марионетки да установят постоянно присъствие в следвоенна Сирия. Израелският военен представител изрази загриженост, че Иран ще използва тези сили, за да започне „война на изтощение“ с Израел.

Основен играч може да бъде Русия, която също изпрати сили в Сирия, за да подкрепи Асад. Израел обяви вчера, че Нетаняху ще пътува до Русия следващата седмица, за да се срещне с президента Владимир Путин и тогава се очаква за пореден път да бъде обсъдена Сирия.

От няколко години Израел и Русия поддържат специална гореща линия, за да предотвратят сблъсъци между въздушните си сили в небето над Сирия. Израелските власти казват, че системата работи добре.

Вчера сирийските и руските сили нанесоха вълна от въздушни удари срещу райони, контролирани от бунтовници в югозападната част на страната, и нахлуха в голям град, подновявайки голямата офанзива след провала на преговорите между Русия и бунтовниците.

При настъплението на правителството в южната провинция Дараа, което започна на 19 юни, бяха превзети обширни райони и около 330 000 души бяха принудени да напуснат домовете си.

Опозиционни активисти казват, че са убити десетки цивилни и десетки хиляди са разселени. Сирийският център за наблюдение на човешките права, базиран във Великобритания, съобщи за около 600 въздушни удара в провинция Дараа.

Държавната информационна агенция САНА каза, че сирийските войски са влезли в южния град Сайда след интензивни сблъсъци с бунтовници. Центърът каза, че с превземането на Сайда сирийските войски ще се доближат на няколко километра от граничния пункт „Насиб“ с Йордания, което е ключова цел.

Съветът за сигурност на ООН, по време на извънредни консултации при закрити врата вчера, не успя да постигне съгласие по каквато и да е реакция на ескалиращите боеве.

БТА

Свят
Коментарите под статиите са спрени от 2014 г., заради противоречиви решения на Европейския съд, който в един случай присъди отговорност за тях на стопаните на сайта, после излезе с противоположно становище. В e-vestnik.bg нямаме капацитет да следим и коментари на читатели. Обект сме на съдебни претенции заради статии, имали сме по няколко дела с искове за по 50-100 хил. лева. Заради което приемаме дарения за сайта (виж тук повече), чиито единствени приходи са от рекламни банери.