Санкт Петербург – столица на изневерите. Рускините трудно си намират партньор

Богатите руснаци нямат никакви проблеми с флиртовете, тъй като за много красавици сексът е най-лесният път към богатството. Снимка: adultery-etc.com

На много други места подобен мъж би бил образец на неудачник: плешив, с яйцевидно лице и безжизнен смях. С Антон се срещаме пред Зимния дворец на Петър Велики, днешният Ермитаж. “Изневерявам на жена си, казва той. Правил съм го повече от сто пъти в осемгодишния ни брак.”

Всеки мъж като Антон в Петербург може да се превърне в прочут сваляч. Защото най-северният милионен град в света е “столицата на изневерите”. Поне така твърди американската писателка Памела Друкерман в книгата си Lust in Translation, в която изследва изневерите по света и е открила в Санкт Петербург метропола на изневярата. 55 процента от мъжете и 26 процента от жените в града твърдят, че вече са изневерявали на настоящия си партньор. Това е два пъти повече, отколкото в Америка или във Франция.

Разнообразие за отегчените домакини

Ясно е, че за да проумеем тайната на измяната, трябва да погледнем дълбоко в руската душа. Може би Катерина Велика лично е положила тези основи. В крайна сметка тя е мамила своя съпруг цар Петър ІІІ с най-малко 20 дългосрочни любовници, без да се броят краткотрайните сексуални приключения.

Духовният й наследник Антон работи във фирма за дограма. Всеки ден той обикаля служебно домовете на богати жени и обсъжда ремонтите. “Тези домакини са отегчени и се радват на всяка промяна”, казва Антон. Затова той първо проучва условията, а след това осъществява процеса. “Надявам се жена ми да не прочете тази история, добавя Антон. Напишете за всеки случай: съкровище, обичам те.”

Хоризонтално чифтосване

Мъжете изпитват подобни страдания от много векове. Когато Мойсей слязъл от Синай при израилтяните, за да обяви Божите заповеди, той казал: “Има една добра и една лоша новина. Добрата е, че намалих заповедите до десет. Лошата е, че изневярата все още е сред тях.”

Мъжете се смеят на този виц. Защото за тях моногамията като модел на партньорския съвместен живот е безмилостно предизвикателство. Хората изневеряват в целия свят, различават се само формулировките за раздвоената любов. Шведите казват “да отбиеш вляво”, израелците – “да ядеш навън”, японците – “да се отклониш от пътя”, ирландците – “да играеш в засада”, а холандците – “да натиснеш котката в тъмното”. Немското понятие “невярност” звучи негативно. Френският психолог Ален Гиами пледира за “симултанни множествени връзки”, а други учени говорят за “сексуална работа в мрежа”. Или “хоризонтално чифтосване”.

55 процента от мъжете и 26 процента от жените в Санкт Петербург са изневерявали на настоящия си партньор. Това е два пъти повече, отколкото в Америка или във Франция. Снимка: потребител.ру

Останка от социалистическите времена

Докато в страни като Афганистан изневярата се наказва със смъртна присъда, на други места тя е част от добрия тон. По-често това се отнася за големите градове и за топлите страни. Тъмнокожите мъже го правят до четири пъти по-често от белите, жителите на бедните държави – по-често от тези в богатите.

Антон няма скрупули. Защото в Русия аферите не са морално заклеймени. Руската семейна терапевтка Светлана Артьомова настоява: “Извънбрачният секс е съществена част от щастливия семеен живот.” Самата тя изневерява редовно от повече от 15 години. Сексуалната освободеност е явна останка от социалистическите времена. Защото сексът беше единственото, което държавата не можеше да забрани на гражданите си. “Затова всеки сваляше всеки”, казва главният редактор на руския „Плейбой“ Артьом Троицки.

Сексът като лесен път към богатството

Днес, в постсоциалистическата епоха, за младите красиви жени сексът често е най-лесният път към богатството. Навсякъде в Санкт Петербург се шляят млади красавици, хванати под ръка с по-възрастни господа. Но и Антон има много работа. Както и Иван, който е шеф на фирма за логистика. Той знае, че флиртът на богатите руснаци върви много добре: “Излизам да се разходя с моя „Лексъс“ и се оглеждам за красиви момичета. Питам ги дали може да ги закарам някъде. След това отиваме да пием кафе, а по-късно се озоваваме на яхтата ми.” Ако жената направи всичко както трябва, може да бъде снимана като момиче на месеца в еротичния календар, който Иван отпечатва всяка година за клиентите си.

Торбичка жасминов чай за 13 евро

Никъде другаде просташко-претенциозната стратегия не функционира толкова добре, колкото в Русия. В Санкт Петербург има повече „Порше Кайен“, отколкото в немския град Щарнберг, където се произвеждат. И с колкото повече конски сили е колата, толкова по-хубава е жената. Типичните олигарси водят красавиците си в кафе “Тифани”, където в тоалетната за най-добре оформените женски дупета в света има тъмносиня тоалетна хартия. Торбичка жасминов чай струва приблизително 13 евро. След това може да се отиде в клуб Tallion, където новобогаташите отварят бутилка вино Петрус от 1989 година за 247 000 рубли (приблизително 7000 евро). Могат и да загубят в казиното сума, която се равнява на многофамилна къща. След това могат да се позабавляват на паркинга зад затъмнените стъкла на луксозните си автомобили.

Безнравствени жени

Жените се държат не по-малко разпуснато. Руският “Космополитън” дава забележителни съвети за това, как жената да заблуди съпруга си. Като алиби изданието предлага дамите да се включат в несъществуващото “Общество за глобалното затопляне”.
В действителност на много жени им е трудно да си намерят добър брачен партньор. „Руските мъже са ужасни. Предпочитам вкъщи да имам един банкомат и един вибратор”, казва 24-годишната репортерка в телевизионен канал Саша. А за рускините между 30 и 40 години вероятността да си намерят мъж, който да не е женен и да не е алкохолик, клони към нулата.

Никаква надежда за спокоен край на живота

От 80-те години на миналия век до сега средната продължителност на живота на руските мъже е спаднала от 64 на 58 години. Може би това се дължи на факта, че руснаците не споделят западния идеал да прекарват последните години от живота си щастливо и като си държат ръцете с партньорката. Преди да стигнат до този етап, мъжете се напиват до смърт.

Изглежда, че в този град няма нито един човек, който да не е изневерявал. Неделя вечер отиваме в клуб „Арена”, където питаме клиентите дали са изневерявали.

„Само жена ми не изневерява”

„Случвало се е”, казва Сара и гледа закачливо с очи на сърна. „През последните няколко години съм изневерявала само три пъти”, гордо обяснява приятелката й Анастасия. „Изневерявам с удоволствие и веднага”, казва 23-годишната Таня.
Питахме 86 клиенти, резултатът: 83 са имали връзка извън брака поне веднъж.

„Това е столицата на изневярата”, казва собственикът на заведението Игор и добавя: „В целия град има само една вярна жена, и това е моята жена.”

И най-вероятно не е лъжа, че в голямата държава на Изток всички са баджанаци.

Свят
Коментарите под статиите са спрени от 2014 г., заради противоречиви решения на Европейския съд, който в един случай присъди отговорност за тях на стопаните на сайта, после излезе с противоположно становище. В e-vestnik.bg нямаме капацитет да следим и коментари на читатели. Обект сме на съдебни претенции заради статии, имали сме по няколко дела с искове за по 50-100 хил. лева. Заради което приемаме дарения за сайта (виж тук повече), чиито единствени приходи са от рекламни банери.