Шефът на НАТО успокоява Русия за американските бази в България

jaap_de_hoop_scheffer_reuters.jpgАмериканската войска, която ще бъде разположена в Румъния и България, няма да застрашава по никакъв начин сигурността на Русия, заяви генералният секретар на НАТО Яп де Хоп Схефер пред руския вестник “Нови известия”. Американските бази съответстват на Договора за конвенционалните въоръжени сили в Европа и отговарят на уговорката отпреди десет години, че при приемането на бившите соцстрани в НАТО на територията им няма да бъде строена натовска военна инфраструктура и няма да се разполага значителна войска.

На 28 април 2006 година в София държавният секретар на САЩ Кондолиза Райс и външния министър на България Ивайло Калфин подписаха договора за разполагане на американски военни бази. Според документа полигонът в Ново село ще бъде използван за обучение на сухопътни сили, военновъздушната база в Граф Игнатиево ще служи за транспорт на сили и техника, военновъздушната база в Безмер ще осигурява транспорт на сили и техники за обучение, а складовата база в Айтос ще е с поддържаща функция към полигона Ново село.
Военните бази ще се използват за учения, съвместна подготовка на двете армии, хуманитарни дейности и оказване на помощ при бедствия. Базите няма да може да са изходна точка за операции срещу трети страни без разрешението на България. Очаква се първите американски военни да пристигнат в страната ни в края на лятото или началото на есента през тази година. Според предварителни прогнози САЩ ще инвестират във военните обекти 55 милиона евро и ще допринесат за разкриването на стотици работни места.

На снимката: Яп де Хоп Схефер. Снимка: Ройтерс

Свят
Коментарите под статиите са спрени от 2014 г., заради противоречиви решения на Европейския съд, който в един случай присъди отговорност за тях на стопаните на сайта, после излезе с противоположно становище. В e-vestnik.bg нямаме капацитет да следим и коментари на читатели. Обект сме на съдебни претенции заради статии, имали сме по няколко дела с искове за по 50-100 хил. лева. Заради което приемаме дарения за сайта (виж тук повече), чиито единствени приходи са от рекламни банери.