България мирише на Азис

Снимка: Булфото

Азис вече си има и предаване – “Вечерното шоу на Азис” (А както го нарекоха някои – „Най-ГЕЙниалното шоу в България“).
Костинбродският славей засилва присъствието си на екрана, има нова възможност да излива своята чалга-хомосексуалност.
Тази мистерия на българските гласове, този рядък талант, успя да накара вестници и телевизии да му обърнат внимание. Дали Азис е гей или разиграва медиен театър?
Как беше издигнат в култ този титан на българската музика? Медиите ли го превърнаха в икона на българския поп-фолк?
Или неговата предприемчивост прозря, че пазарът търси скандалното и пошлото, че само с музика и любовни песни не може да се пробие в България? И затова се преобрази в женски дрехи?

И колкото и мнозина да показват отвращение към личността на Азис, всъщност те са привлечени от неговата скандална същност. Във всеки човек се крие воайор, който иска да види бельото на другия. И понеже общественият морал възпира проявата на тази присъщо човешка черта, идва Васил Боянов – Азис, който прекрачва границата и освобождава хората от задръжките.

В годините на прехода Азис накара хората да се почувстват свободни от задръжки и разруши всички морални авторитети. Оказва се, че костнибродецът от ромски произход е не само находчив, но той е и голям психолог. Разбра, че след дългите години на политическа и сексуална потиснатост българинът има нужда от разкрепостеност, цинизъм и пошлост.

Чрез скандалния си, а за мнозина – отвращаващ начин на поведение, той влезе под обществената кожа и се застоя там. Попаднаха ли медиите под психологическата манипулация на Азис? Те непрестанно отразяват всяка негова стъпка. Изглежда Азис е не само добър режисьор, но и добър актьор. Той вече знае как да манипулира обществото и може да прави и говори всичко. Той има самочувствие, а и никой не може да го спре. Най-много някой кмет да му свали скандалните рекламни плакати, но така или иначе той именно това е търсил – поредната скандализация на обществото. В последния случай новата телевизия – ТВ2 – експлоатира скандала, за да си направи реклама.
Азис издаде своя книга, вече има собствен парфюм, с неговото име и облик. От много отдавна в цяла България мирише на Азис, но сега той затвори аромата в шишенце и го продава скъпо.

Снимка: Булфото

Медиите създадоха този Франкенщайн или шут на прехода. Телевизионният канал ТВ2, който има вероятност да стане четвърта национална телевизия, му даде постоянно телевизионно време. Телевизията е нова на пазара и е наясно кое продава. Азис – тв-водещ. Страхотно! Той се превръща в част от медиите. Кой сега е коректив на обществото? Сега на кого да разчитаме да ни предпази от „преходните” медийни пошлости?
Както винаги става в България – всеки се спасява сам, както може…

Мнения & Ко
Коментарите под статиите са спрени от 2014 г., заради противоречиви решения на Европейския съд, който в един случай присъди отговорност за тях на стопаните на сайта, после излезе с противоположно становище. В e-vestnik.bg нямаме капацитет да следим и коментари на читатели. Обект сме на съдебни претенции заради статии, имали сме по няколко дела с искове за по 50-100 хил. лева. Заради което приемаме дарения за сайта (виж тук повече), чиито единствени приходи са от рекламни банери.