Божков нещо будалка за хазарта. А медиите му послужиха за мегафон

Аз де факто съм се изтеглил от хазарта, това е незначителна част от моя бизнес, периферна и аз не я наблюдавам особено добре – това заяви Васил Божков в интервю за бТВ (виж го в е-vestnik от 29 ноември), което всички вестници и други медии цитираха, сякаш е проговорил Господ. Или поне за медиите най-богатият българин е Господ. Те го цитират абсолютно безкритично, без замисляне. А интервюто му по телевизията остави някои съмнения.

Как така Божков, чиято основна дейност беше хазартът, “де факто” се е изтеглил? Кой е влязъл на негово място? На кого е продал бизнеса си? Въпроси без отговор. Това не го попита и интервюиращият Бареков. Може би и не е трябвало, такава е била уговорката. Защото хора като Божков не се явяват в телевизионно студио, освен ако нямат някаква определена цел и пиар стратегия (по подобен начин в медиите се явява министърът Румен Петков, но това е друга тема). В случая стратегията беше успешна – всички вестници повториха като папагали, че Божков се е изтеглил от хазарта. А един – в. „Класа“ – ден преди интервюто нарече Божков българския Доналд Тръмп (нерде Ямбол, нерде Стамбол).

Наистина ли така седят нещата с хазарта, обаче?

Като чете човек внимателно интервюто с Божков, се вижда, че той уж не се интересувал, ама е запознат с подробности със скандалния проектозакон, който облекчава данъците за хазарта. Хем вече не се интересува, хем с яд говори, че БСП щяла да ликвидира сектора хазарт, както е ликвидирала банковия сектор. Хем не иска да коментира проекта за промени в закона за хазарта, хем го нарича хубав…

Кои се показаха най-големи защитници на облекчаването на данъците за хазарта? ДПС. Техни представители се изказаха в подкрепа. Защо ли? Кой от тях има интерес? Такива неща не стават току-така…

Веднага след интервюто на американския посланик, който каза, че държавата обслужва един бизнесмен, който печели стотици милиони, в. “Труд” публикува статия “Кому пречи хазартът?”, в която се обясняваше, че главният бизнес на Божков вече не е там – нещо което той сам разви после от телевизионното си явление пред нацията. Сиреч – Божков и хазартът си имат защитници. Медиите го обслужиха като високоговорител, чрез който той обяви това, което искаше.

Неговите профански обяснения как, ако инвестира правилно, печели, ако не – губи, може да се възприемат и като шега. Декларациите му, че няма нищо общо с политиците и грубите му нападки срещу тях може да се отдадат на навик да прикрива истината и на липса на достатъчно възпитание. Но ще каже ли на кого и защо отстъпи хазарта? Или само го е преотстъпил на подставени лица, за да отстрани от себе си вниманието?

А заявлението му, че може да счупи ритуално антиките, които е събрал, на площад “Народно събрание”, вече издава манталитета на нагъл новобогаташ. Той се чувства над законите, над политиците, над държавата, над всичко. Има една поговорка: “Гладна въшка като се наяде, излиза на челото”. Много е подходяща за случая.

Коментарите под статиите са спрени от 2014 г., заради противоречиви решения на Европейския съд, който в един случай присъди отговорност за тях на стопаните на сайта, после излезе с противоположно становище. В e-vestnik.bg нямаме капацитет да следим и коментари на читатели. Обект сме на съдебни претенции заради статии, имали сме по няколко дела с искове за по 50-100 хил. лева. Заради което приемаме дарения за сайта (виж тук повече), чиито единствени приходи са от рекламни банери.