Ейми Адамс – новата холивудска принцеса

Ейми Адамс на премиерата на „Омагьосана“ на филмовия фестивал в Рим. Снимка: Ройтерс

Романтичната комедия на “Дисни” – “Омагьосана”, вече втора седмица оглавява американския боксофис. От пускането й по кината на 21 ноември тя е събрала приходи от над 70 милиона долара, изпреварвайки сочените за фаворити на зрителите “Беулф” и “Хитмен”. Филмът, чиято премиера за България е на 7 декември, е комбинация от анимация и игрално кино и героите в него са ту рисувани, ту реални (виж по-долу трейлър).

Главно действащо лице в “Омагьосана” е 33-годишната Ейми Адамс, която до неотдавна беше почти непознато име в Холивуд. Във филма тя влиза в ролята на красивата и наивна принцеса от приказките Жизел, която е прокълната от бъдещата си свекърва (Сюзън Сарандън) и се озовава в съвременен Ню Йорк. Режисьор е Кевин Лима, а сред останалите актьори са Патрик Демпси, познат на тв зрителите като д-р Шепърд от сериала “Анатомията на Грей”, Джеймс Марсдън и Айдина Менцел.

“Филмът е шантав, но и аз винаги съм се струвала твърде шантава на някои хора – казва Ейми Адамс. – Израснах с 2 сестри и 4 братя. Направо ги побърквах, когато започвах да пея и танцувам из цялата къща. Трудно е да си средното от 7 деца, защото лесно могат да забравят за теб. Затова трябваше да си измислям собствен свят, в който да се чувствам специална.”

Този “собствен свят” за Ейми били приказките и рисуваните филми на “Дисни”. Обожавала истории за принцове и принцеси. Но най-голямата й страст били танците. “Исках да бъда балерина – споделя Ейми. – Тренирах, ходех на уроци, мислех, че ще се занимавам с това цял живот. Но в един момент осъзнах, че колкото и да работя, просто не съм достатъчно добра.”

Актрисата в кадър от филма. Снимка: Ройтерс

След завършване на училище, Ейми работи известно време като сервитьорка, а после започва да участва в театрални мюзикъли. Прави това цели 6 години и придобива достатъчно самочувствие, за да се яви на прослушване за филма “Drop Dead Gorgeous” през 1998 г.

След приключването на снимките се мести в Лос Анджелис и успява да си уреди гост-участия в някои от най-популярните по онова време сериали – “Западното крило”, “Бъфи – убийцата на вампири”, “Чародейките”, “Смолвил” и др. Дават й и малка роля във филма “Хвани ме, ако можеш” с Леонардо Дикаприо и Том Ханкс.

Големият й пробив в киното е през 2004 г., когато я избират да играе в комедията “Junebug”. Ролята толкова й харесва, че след приключването на снимките решава да остане с червена коса, вместо да се върне към естествения си рус цвят.

[swf] data=“http://www.youtube.com/v/CLdKwdGdZaI&rel=1″, width=“425″, height=“350″ [/swf]

Членовете на Американската киноакадемия също са очаровани от Ейми и през 2005 г. я номинират за Оскар за най-добра актриса в поддържаща роля. Не печели статуетката, но казва, че така е било по-добре, защото “това щеше да обърне целия ми живот с краката нагоре, а аз още не бях готова.”

Днес Ейми вече е готова да посрещне славата и няма друг избор, защото “Омагьосана” наистина я направи страшно популярна. Според продуцента Бари Джоузефсън именно тя е причината филмът да има такъв успех. “За целия екип беше огромно удоволствие да наблюдаваме Ейми по време на снимките – казва той. – Емоциите й са толкова неподправени – и тъгата, и радостта й. Страхотна е!”

Ейми заедно с партньора си от „Омагьосана“ Патрик Демпси. Снимка: Ройтерс

Неотдавна Ейми приключи снимките на драмата „Charlie Wilson’s War“, в който си партнира с Том Ханкс, Джулия Робъртс и Филип Сиймур Хофман. А в момента се снима в независимия филм „Miss Pettigrew Lives for a Day“ с Франсис Макдорманд.

“Искам да правя различни неща – казва актрисата. – Искам да посрещам предизвикателствата, да се забавлявам и дори понякога да се провалям. Сигурно ще бъде болезнено, но ще се науча.”

Арт & Шоу
Коментарите под статиите са спрени от 2014 г., заради противоречиви решения на Европейския съд, който в един случай присъди отговорност за тях на стопаните на сайта, после излезе с противоположно становище. В e-vestnik.bg нямаме капацитет да следим и коментари на читатели. Обект сме на съдебни претенции заради статии, имали сме по няколко дела с искове за по 50-100 хил. лева. Заради което приемаме дарения за сайта (виж тук повече), чиито единствени приходи са от рекламни банери.