Адвокат Чанков заплаши с физическа разправа журналиста Иван Бакалов

Адвокат Калин Чанков. Снимка: Иван Бакалов

Адвокат Калин Чанков, герой на няколко публикации в e-vestnik в. „Галерия”, заради които той води дела срещу автора им Иван Бакалов и срещу вестника, заплаши журналиста в коридорите на съда.

Както е известно на множество читатели, преди година адвокат Чанков сътвори нечуван и невиждан съдебен казус, с който ще остане в историята на българското правосъдие. Влезе на дело между фирма, която беше осъдила „Инвестбанк” за 9 млн. лева, заяви, че вече той представлява фирмата и нейният адвокат е освободен. Въпреки протестите на истинския адвокат на фирмата да отложат делото, за да дойде представител на фирмата, съдия Стефан Гроздев от Апелативния съд гони истинския адвокат от залата и дава ход на делото. Адвокат Чанков, вече като пълномощник на фирмата, оттегля нейният иск за 9 млн. лева, спечелен на първа инстанция (виж тук случая по-подробно).

Миналата седмица имаше съдебно заседание в Софийският районен съд на делото на Чанков срещу вестник „Галерия”, на което Бакалов се яви като свидетел. Делото се отложи, на излизане от съдебната зала журналистът Иван Бакалов вади телефона си и снима адвокат Чанков в коридора на съда, във фоайето пред изхода. До него е адвокатът на в. „Галерия”, а наоколо са още поне 10-ина души. Адвокатът се изпъчва, приближава се заплашително и казва: „Г-н Бакалов, може да ме снимаш. Само внимавай да не паднеш от колелото!”. Бакалов е пристигнал в съда с колело и по принцип често се движи из София с колело. Откъде това е известно на адвокат Чанков, не е ясно. Но репликата му съдържа явна заплаха за физическа разправа.

„Имам пълното право да го снимам на публично място, познавам добре законите. Неговото лице трябва да се показва, да стане известен. В друга страна отдавна да е станал популярен персонаж в медиите” – казва Бакалов за случая. Изобщо не ме е страх от него, нито от Петя Славова. Тя пък води 6 дела срещу мене, от които вече е загубила три. Мисля, че след тази заплаха ще трябва да опишем отново всичките им подвизи в съда и извън него. И да обърнем внимание на инстанциите, че се вършат явни престъпления, които прокурори прикриват”, допълва журналистът.

(от в. „Галерия”)

Можеш да снимаш човек без съгласието му, ако е на публично място

Иван Бакалов

Може ли фотограф или журналист да снима човек без негово съгласие? По цял свят камерите на фотографи и оператори от телевизии преследват известни личности, когато се появят на публично място или неизвестни хора, влезли във фокуса на обществото, във връзка със скандални съдебни процеси и престъпления.
И в българските телевизионни новини понякога се виждат подсъдими, които си покриват лицата, като влизат в съдебна зала, за да се крият от камерите.

Според българската конституция (Чл. 32. ал 2): Никой не може да бъде следен, фотографиран, филмиран, записван или подлаган на други подобни действия без негово знание или въпреки неговото изрично несъгласие освен в предвидените от закона случаи.
Какви са другите случаи предвидени от закона? Не става дума само за т. нар. СРС, чрез които записват тайно някого, във връзка с разкриване на престъпления.
В някои страни, например Франция, има много подробен Закон за печата, който указва конкретно как може да се снима човек на публично място.

В България има само един закон, който уточнява въпроса със снимането на публично място. Това е Законът за авторско право и сродните му права, в частта за фотопортрет. Според него (Чл. 13. ал. 1): …произведение на фотографията, представляващо портретно изображение на друго лице, принадлежи на автора на произведението. За създаване на такова произведение се изисква съгласието на изобразеното лице. (2) Съгласие по ал. 1 не се изисква, когато: 1. изображението е било направено в хода на обществената дейност на изобразеното лице или на публично или обществено място; …

Аз снимах адвокат Чанков в централното фоайе на Софийския районен съд, наоколо имаше над 10 души, достатъчно публично място.
Затова, когато адвокат Чанков се приближи заплашително към мен, след като го снимах, аз му казах: „Съдете ме, че съм Ви снимал”. Тогава той каза: „Може да ме снимаш, г-н Бакалов. Само внимавай да не паднеш от колелото!”.

Това е откровена, нагла заплаха, на самозабравил се човек, за когото прокурор е прекратил разследването срещу него – за описания от мен съдебен скандал. Въпреки указанията на прокурор от по-горна инстанция, те не са изпълнени и преписката срещу Чанков е прекратена. Надяваме се, сега, след като сезираме главния прокурор, тя ще бъде подновена.
Каквото и да стане, това не означава, че когато институциите не си вършат работата както трябва, медиите трябва да мълчат.

(виж тук още по темата)

България
Коментарите под статиите са спрени от 2014 г., заради противоречиви решения на Европейския съд, който в един случай присъди отговорност за тях на стопаните на сайта, после излезе с противоположно становище. В e-vestnik.bg нямаме капацитет да следим и коментари на читатели. Обект сме на съдебни претенции заради статии, имали сме по няколко дела с искове за по 50-100 хил. лева. Заради което приемаме дарения за сайта (виж тук повече), чиито единствени приходи са от рекламни банери.