Как гей-слухове провалиха звездния миг на Кондолиза Райс

Държавният секретар на САЩ Кондолиза Райс събра на мирната конференция за Близкия изток в Анаполис най-важните световни лидери, но американските таблоиди й откраднаха славата с обвинения, че е лесбийка. Снимка: Ройтерс

Това трябваше да е звездният миг на Кондолиза Райс като държавен секретар на САЩ: президентът Джордж Буш домакинства мирната конференция за Близкия изток, която тя организира с истинска борба през последните няколко месеца. Вместо това обаче през миналата седмица на първа страница на най-продавания седмичник в САЩ се появи снимка на Райс, която нямаше нищо общо с усилията й за постигане на мир. Тя беше изтипосана в National Enquirer със статия със заглавие “Кой е гей и кой не е”.

Текстът възкреси една доста стара клюка от Вашингтон за сексуалността на Райс и разпали традиционната суматоха сред дискутиращите в Интернет за главната й роля в администрацията на републиканците, които по принцип са враждебни към гейовете.

Статията подчертава и все по-сериозните търкания в американската политика между медиите, които по принцип се отнасят пренебрежително към креватните клюки, и неограничения и управляван от консуматорите свят на лесния за фабрикуване Интернет-скандал. През миналата седмица думите “Кондолиза” и “лесбийски” бяха търсени в Google повече от 146 000 пъти.

Райс обаче не беше единствената жертва на това, което американският медиен елит неизменно порицава като опорочени журналистически стандарти, но което по всичко личи останалата част на САЩ приема като реално случващо се във Вашингтон: кой с кого спи?

Докато повечето водещи вестници в САЩ бяха заети със сериозни политически събития като Ирак и нелегалната имиграция, таблоидите в Ню Йорк пируваха с изумителни нови подробности за Рудолф Джулиани, бившия кмет на града, за когото се твърди, че скрил разходите за своята охрана, направени докато бил на тайни срещи с тогавашната си любовница.

Джулиани отхвърли обвиненията като “политически удар” и “мръсен номер”, организирани едва няколко часа преди ключовия телевизионен дебат между кандидатите за президент на републиканците. Въпреки че изглежда Джулиани не е направил нищо незаконно, суматохата отвлече вниманието към колоритния му личен живот и най-вероятно навреди на имиджа му сред консервативните гласоподаватели.

Политическите наблюдатели отбелязват, че подробните обвинения, включително документи и доказателства като сметките, използвани да се крият разходите на Джулиани, които биха го поставили в неудобно положение, бяха публикувани не от някой вестник, а от все по-популярния сайт Politico.com.

Най-големите американски медии се изхитриха да пренебрегнат една от най-четените политически истории през последната седмица в Интернет – статия в The Times за мръсните номера в кампанията в Южна Каролина, включително анонимни твърдения, че сенатор Хилари Клинтън има връзка с Хюма Абедин, която е участничка в екипа за кандидат-президентската й кампания.

Скандалната статия в The Times, която замеси кандидата на Демократическата партия на САЩ за президент Хилари Клинтън в сексскандал.

Официални представители на демократическата партия отрекоха тези твърдения като явен опит да се опетни кандидатурата й, която в момента се радва на най-голяма популярност.

Бившият сенатор Джон Едуардс, съперник на Клинтън, усети силата на таблоидите, когато Enquirer го обвини, че и той е имал любовна връзка с помощничка в кампанията си, докато жена му, болна от рак, го подкрепя навсякъде на обиколките му. Едуардс нарече историята “фалшива, напълно невярна и нелепа” и заяви, че Enquirer не са приложили доказателства, “защото всичко е измислено”.

Постоянната поява на пикантни и често безпочвени истории, свързани със секса, причинява главоболия на редакторите в американските вестниците, измъчвани от намаляващи тиражи и конкуренцията на Интернет. Те все още се опитват да се придържат към принципи, описани през миналата седмица от един блогър като “заспали, лъжеморални и надути.”

Бездействието спрямо подклажданите в Интернет сензации беше оценено като сериозен проблем по-рано тази година, когато двумесечното списание Columbia Journalism Review – бастионът на американския медиен елит – организира среща на водещите редактори. Те трябваше да решат дали правителството трябва да се намеси и да субсидира сериозните вестници като ценни за обществото.

Enquirer представи статията като “окончателната игра на въпроси и отговори сред феновете на Холивуд, която трябва да разкрие кои звезди са обратни.” Текстът казва още: “Според тайните слухове за запознатите с политиката е публична тайна, че … Райс е обратна.”

Статията цитира неназован блогър, според който през годините, когато била ректор на Университета Станфорд в Калифорния, Райс била “прочута като лесбийка и това не беше скандал, а просто реалност”. Изданието се позовава на информации, според които през 1998 г. Райс купила обща къща със “специална приятелка” – друга неомъжена жена, занимаваща се с кино – Ранди Бийн.

Това съвсем не беше първият случай, в който свързват Райс с лесбийски слухове. Глен Кеслър, биографът на Райс от „Вашингтон пост“, отбелязва в най-новата й биография, че Бийн (описана като “либерално-напредничава”) била “най-близката й приятелка”. А именно Кеслър разкри, разглеждайки документите за собственост, че Райс и Бийн са общи притежателки на къщата.

Райс не коментира личния си живот и тъй като не е на изборна длъжност, сексуалността й никога не е била обект на предизборна кампания. Лесбийската общност обаче отдавна е загрижена за асоциирането й с консервативните републиканци, които са против гей-сватбите, както и с християните-евангелисти, които отричат хомосексуалността като грях.

През миналата година Райс беше обсъждана като възможен кандидат на републиканската партия за надпреварата за Белия дом. Повечето коментатори обаче се съгласиха, че тя не е подходяща за кампанията, а коментаторът на „Вашингтон пост“ Крис Силица заяви, че тя е “най-рисковият от всички варианти”, както се и оказа. Той обаче не спомена сексуалността на Райс, и се наложи Ан Ройфс, читателка в Интернет, да напомни на вестника, че понякога високите журналистически стандарти пропускат най-важното.

“В гей-средите са убедени, че Конди е лесбийка, коментира Ройфс. Това може да е една от причините тя да не участва в надпреварата.”

Свят
Коментарите под статиите са спрени от 2014 г., заради противоречиви решения на Европейския съд, който в един случай присъди отговорност за тях на стопаните на сайта, после излезе с противоположно становище. В e-vestnik.bg нямаме капацитет да следим и коментари на читатели. Обект сме на съдебни претенции заради статии, имали сме по няколко дела с искове за по 50-100 хил. лева. Заради което приемаме дарения за сайта (виж тук повече), чиито единствени приходи са от рекламни банери.