Тръмп този път не избута никого, но езикът на тялото му говореше за хладни отношения

Тръмп на срещата на НАТО. Снимка: от тв екрана

Дарлийн Сюпървил
Асошиейтед прес

Този път президентът на САЩ Доналд Тръмп не избута никого, но езикът на тялото му по време на срещата на НАТО вчера подсказваше, че неговите отношения с ключови съюзници на страната не са точно приятелски.

Тръмп започна деня с напрегната закуска, на която се срещна с генералния секретар на НАТО Йенс Столтенберг, когото смъмри заради разходите за отбрана на членовете и се оплака от сделката на Германия за тръбопровод с Русия. Тръмп, който беше скръстил ръце пред гърдите си, жестикулираше към Столтенберг и многократно го прекъсваше, защитавайки своята позиция.

Сътрудниците на Тръмп, които бяха насядали около масата, включително началникът на канцеларията му Джон Кели и посланикът на САЩ в НАТО Кай Бейли Хъчисън, изглеждаха видимо смутени на моменти.

Срещите им след това в централата на НАТО бяха формални и не толкова напрегнати. Те два пъти се ръкуваха и си поговориха пред журналистите. Тези моменти обаче бяха по-небрежни от изпълнените с повече разговори встъпителни срещи на Столтенберг с другите лидери, много от които той виждаше за първи път този ден, след като беше прекарал част от сутринта с Тръмп.

Срещите на световните лидери са свързани предимно с възприятията и представянето на единен фронт пред останалия свят. Тръмп обаче нахлу на своята втора среща на върха на НАТО както на първата – с поредица от открити оплаквания заради това, че членовете на алианса „не изпълняват дълга си“ по отношение на разходите за отбрана, и заради германско-руската сделка за газопровод.

Демонстрирането на единство изглеждаше като допълнение за президента, поставящ „Америка на първо място“. И това си пролича.

В моменти, които бяха видими за медиите, Тръмп често се отделяше от повечето свои колеги, особено тези, с които има открити разногласия, като британския министър-председател Тереза Мей, германския канцлер Ангела Меркел и канадския премиер Джъстин Трюдо.

Когато лидерите излязоха от бляскавата сграда на НАТО в Брюксел за традиционната семейна снимка в двора, Тръмп изоставаше назад и през повечето време си говореше с турския президент Реджеп Тайип Ердоган и хърватския президент Колинда Грабар-Китарович.

На подиума той и Мей си поговориха, докато стояха заедно, но Тръмп беше обърнал гръб на другите лидери, включително Меркел.

След като групата се премести вътре за преговори, Тръмп отново се бавеше назад, докато другите държавни глави сърдечно се ръкуваха в залата. Той стоеше близо до членовете на своята делегация, включително министъра на отбраната Джим Матис и държавния секретар Майк Помпейо, а после в крайна сметка се зае за кратко с потупвания по гърба с другите, включително Мей, преди да седне на мястото си.

Откакто е президент, Тръмп остро критикува Мей, Меркел и Трюдо, а вчера започна деня с нова атака срещу Меркел, като заяви, че нейната страна е „под пълния контрол“ и е „пленник“ на Русия, възразявайки срещу сделка за доставяне на руски природен газ направо за Германия.

Меркел отвърна, като настоя, че Германия взема решенията си сама. Когато двамата се срещнаха по-късно вчера, Тръмп заяви пред репортери: „Ние с канцлера имаме много, много добри отношения.“ Коментарът показа как Тръмп често се стреми да избягва конфликт с хората, когато е лице в лице с тях, а иначе често се изказва по-твърдо, когато говори зад гърба им. Меркел не присъстваше на закуската на Тръмп със Столтенберг.

Когато беше неин ред да говори пред репортерите в залата за срещата с Тръмп, Меркел не направи подобен коментар за отношенията си с него.

Двамата почти не се поглеждаха през няколкото минути, в които журналистите бяха допуснати в залата. Това беше в ярък контраст с последвалата среща на Тръмп с френския президент Еманюел Макрон. Французинът е един от най-близките приятели на Тръмп на световната сцена въпреки разногласията им в много области, включително решението на Тръмп да се изтегли от ядрената сделка с Иран и Парижкото споразумение за климата и да наложи мита на Франция и други европейски страни.

Тръмп и Макрон с лекота се шегуваха, докато ги снимаха, а Тръмп каза, че за него е „чест да бъде със свой приятел“. Двамата също така си говореха непринудено, докато Макрон изпращаше Тръмп от сградата на НАТО в края на деня.

Вечерта, когато пристигна на прием, даван от белгийското правителство в Музея на изкуството и историята в Парка на петдесетгодишнината, Тръмп изглеждаше по-общителен. Президентът, който не пие алкохол, се прегръщаше няколко минути със Столтенберг по време на приветствения коктейл, а после при него дойде Меркел, с която имаха оживен разговор. Тръмп отново разговаря с Ердоган, а съпругата му Мелания беше сърдечно поздравена от Трюдо.

На срещата на върха на НАТО миналата година повод за коментари стана случаят, при който Тръмп, изглежда, избута черногорския министър-председател Душко Маркович, за да се нареди отпред на групата, когато лидерите влязоха в новата сграда на централата на НАТО. По-късно Маркович определи този епизод като „съвсем безобидна случка“.

БТА

Свят
Коментарите под статиите са спрени от 2014 г., заради противоречиви решения на Европейския съд, който в един случай присъди отговорност за тях на стопаните на сайта, после излезе с противоположно становище. В e-vestnik.bg нямаме капацитет да следим и коментари на читатели. Обект сме на съдебни претенции заради статии, имали сме по няколко дела с искове за по 50-100 хил. лева. Заради което приемаме дарения за сайта (виж тук повече), чиито единствени приходи са от рекламни банери.