Русия връчи на Путин празен чек

Владимир Путин гласува на парламентарните избори. Въпреки огромната подкрепа за партията му, вотът не отговори на основния въпрос – какво да прави след това. Снимка: Ройтерс

Владимир Путин получи това, което искаше от парламентарните избори – поразителен мандат да продължи да управлява Русия. Неговата партия «Единна Русия» получи 70 процента от местата в новата държавна Дума, а като се прибавят и гласовете, събрани от другата пропрезидентска партия «Справедлива Русия», Путин може да се похвали, че повече от половината от всички гласоподаватели са гласували за него.

Тази политическа база дава на Путин повече легитимност и повече пространство за маневри във време, когато вторият му президентски мандат изтича. Резултатите обаче не решават основния му проблем – какво да прави след това. Явно той иска да остане на власт. Той го дължи и на сънародниците си, и на съдбата на страната си, описвани в Русия като плячкосвани от враждебни чужди сили. Но как да го направи? Той не иска да тръгне по познатия в Централна Азия път и да се обяви за доживотен президент, а и (засега) ще трябва да съблюдава правилата на Руската конституция, според които трябва да напусне кабинета си през март следващата година след два последователни президентски мандата. Конституцията не му дава друга възможност, с която да реши проблема с последователните си мандати.

Изборният резултат му предоставя повече възможности. Той има достатъчно мнозинство в парламента, за да промени конституцията. Може също така да реши да помаже свой наследник за президент, убеден, че е достатъчно популярен в страната, за да доминира от каквато и да е друга позиция, която ще избере. В последно време съветниците му прокарват идеята Путин да напусне президентството, но да остане “национален лидер” – каквото и да означава това. Но ако има избор между това, да постави слабохарактерна фигура на президентския пост (като например настоящия министър-председател Виктор Зубков) или силно лице (като министъра на отбраната Сергей Иванов), той парадоксално ще избере втория. Това означава, че Путин е толкова добре доказан в националното съзнание, че може да си позволи да постави силен мъж за президент и почти да загърби риска да раздвои лидерството си върху Русия. След осем години на власт Путин спечели доверието на хората и може да започне да се държи по начин, позволен само на самоуверените лидери.

Ако продължи да се придържа към старите си маниери, Путин ще разкрие картите си в последната възможна минута и ще държи всички – включително най-близките си помощници – в неизвестност.

И ЕС, и ОССЕ твърдят, че парламентарните избори са най-манипулираните в модерната история на Русия. Резултатите дават на Путин самоувереност и смелост да постави силна фигура на президентския пост. Снимка: Ройтерс

Вторият тур на тази гигантска политическа игра ще се проведе през март следващата година, а засега либералната опозиция, която беше изключена от Думата с увеличената 7-процентова бариера, има право да оспорва президентските избори.

Тези избори бяха може би най-манипулираните в модерната история на Русия. Опозиционни лидери като бившия световен шампион по шахмат Гари Каспаров и Борис Немцов, лидер на Съюза на десните сили, бяха арестувани и тормозени. Хакери атакуваха сайтовете на други партии, като например „Яблоко“. Вотът за «Единна Русия» беше надут с нещо, което Кремъл евфемистично нарича «административни средства» – с дърпане на мощните лостове на правителството на национално и местно ниво, за да се насочва вотът. И Организацията за сигурност и сътрудничество в Европа, и Европейският съюз имат право да се оплакват, че кампанията на «Единна Русия» не е била справедлива, както и за неограничения й достъп до националната телевизия.

Неудобната истина обаче е налице: въпреки че либералните демократични партии имаха определено поле за изява, те бяха смазани на изборите по две причини. Първо, те все още представляват стария режим и дивите 90 години, когато икономиката на Русия беше в процес на свободно падане. Второ, тъй като те все още не са способни да се обединят, трябва да изоставят личните си амбиции за по-богата и демократична Русия.

По-вероятно е контролът на Путин върху властта да бъде застрашен отвътре, отколкото отвън. Една от големите изненади на тези избори беше успехът на «Справедлива Русия», която представлява по-социално ориентираното и левичарско мнение. Путин създаде тази партия преди да реши да превърне парламентарните избори в свой личен мандат. Идеята му беше да постигне парламент, доминиран от дясна и лява група, като и двете трябваше да са лоялни на президента. Това е идеално за Кремъл, но създава проблеми за изпълнителната власт в регионите, която започва да се цепи.

Когато Путин изостави проекта си за две съперничещи си пропрезидентски партии в Думата, изглеждаше, че съдбата на «Справедлива Русия» е решена и че е обречена на преждевременна смърт. «Справедлива Русия» обаче влезе в Думата и явно ще продължи да се бори. Това може да е важен знак, че напрежението между съперничещите си фракции в Кремъл не намалява. Путин може да упражнява тотален контрол, но това не означава, че страната, която контролира, е политически стабилна, както му се иска.

Свят
Коментарите под статиите са спрени от 2014 г., заради противоречиви решения на Европейския съд, който в един случай присъди отговорност за тях на стопаните на сайта, после излезе с противоположно становище. В e-vestnik.bg нямаме капацитет да следим и коментари на читатели. Обект сме на съдебни претенции заради статии, имали сме по няколко дела с искове за по 50-100 хил. лева. Заради което приемаме дарения за сайта (виж тук повече), чиито единствени приходи са от рекламни банери.