Юнкер като герой на „Швейк”; алкохолизмът, представен като ишиас… За образа на ЕС

Всъщност президентът на ЕК Жан Клод Юнкер е комедиен герой като фелдкурата Ото Кац от „Швейк“. Това е най-европейският роман, който не го е чел, не може да разбере ЕС.

Но сега ЕС има проблем с Юнкер. Не е само смешно. Защото неговото пиянско залитане на официална среща удря по образа на съюза. Представя го като прогнил и разпадащ се. И не залитащият Юнкер е най-големият скандал. По-големият скандал е, че говорителят му нагло обяснява това с ишиас…

За алкохолизма на Юнкер се говори отпреди да го изберат за президент на ЕК. Като избран вече няколко пъти разпространяват из интернет видео как Юнкер се държи очевидно като пиян. Всички си траят, трудно се избира компромисна фигура за такъв шеф.

Само че това създава допълнително антиевропейски настроения. С ЕС се подиграват, а защитниците му се оплитат в официално изречените лъжи за ишиас и проблеми с гръбнака. Доктор беше написал във Фейсбук, че с операции на гръбнака си вади хляба, но такива пациенти като Юнкер не е имал – друга е „диагнозата”.

Всъщност диагнозата е алкохолизъм. Болест като ишиаса. Не е точно пиянство. Въпросът е – ще остави ли ЕС като свой президент болен човек – алкохолик?

Случаят събуди и други спомени у нас. Студенти протестъри през 2013 г. бяха снимали тайно вечерта в коридорите на университета да залита пийнал професор Драгомир Драганов. Направиха клип и разнасяха кадрите като страшно изобличение на консервативната университетска общност. която не подкрепя стачката. Недопустимо било да си пиян вечер в университета, макар и не пред хора, а в нечий кабинет.
Сега имаме пиян президент на ЕК, не тайно вечер, ами ачик на официална среща. И официално будалкат цял свят, че не бил пиян. А не му е за пръв път. Пиенето понякога го обявяват за голям грях, а понякога минава за европейска ценност…

Впрочем либералното отношение към пиенето наистина е европейска ценност. Но президент, които се напива често и по много, поставя на изпитание толерантното отношение.

Коментарите под статиите са спрени от 2014 г., заради противоречиви решения на Европейския съд, който в един случай присъди отговорност за тях на стопаните на сайта, после излезе с противоположно становище. В e-vestnik.bg нямаме капацитет да следим и коментари на читатели. Обект сме на съдебни претенции заради статии, имали сме по няколко дела с искове за по 50-100 хил. лева. Заради което приемаме дарения за сайта (виж тук повече), чиито единствени приходи са от рекламни банери.