Конференцията за климата в Бали – съдбовни въпроси без отговор

Момент от откриването на конференцията за климатичните промени на индонезийския остров Бали. Целта на форума е да обедини световните усилия за нов договор, продължение на Протокола от Киото. Снимка: Ройтерс

Конференцията, която започна на индонезийския остров Бали, е един от най-важните международни форуми тази година, а може би и най-важният. Провеждана под егидата на ООН, срещата ще събeрe представители на 191 страни. Целта й е да стартира процеса по постигане на споразумение за нов договор, продължение на Протокола от Киото за климатичните промени, който изтича през 2012 г. Фактът, че конференцията се провежда в Бали – independent-logo.jpgне само един от най-красивите и гостоприемни острови, но и място, което ще бъде сред първите, които ще усетят вредните ефекти от климатичните промени, ако морското равнище се покачи – трябва само да подчертае пред делегатите колко сериозна е задачата им.

Необходимостта от нов договор изобщо не трябва да подлежи на обсъждане, тъй като доказателствата колко сериозна е заплахата от климатичните промени, продължават да се увеличават. Днес разполагаме с проучване, според което тропическата климатична зона се разширява към полюсите по-бързо, отколкото са предричали всички съществуващи компютърни модели. Тази тенденция вероятно ще направи много райони, които в момента се радват на умерен климат, по-сухи или с повече бури, или с други думи – по-негостоприемни за живот. Могат да бъдат засегнати американският югозапад, Австралия и районите около Средиземно море, като бъде застрашено водоснабдяването и селското стопанство.

С или без нови доказателства, представителите на конференцията в Бали имат много сложна задача. Макар да има нарастващо съгласие за същността и за размера на заплахата, почти липсва консенсус по въпроса, как да се справим с нея. Все повече на преден план излиза несъответствието между интересите на индустриализирания свят и страни като Индия и Китай, чието бързо развитие е придружено със също толкова бързо нарастване на емисиите въглероден диоксид. Какви мерки могат или трябва да бъдат взети, за да се ограничи това нарастване; могат ли доброволните действия да са достатъчни; и доколко богатият свят е подготвен да обезпечи мерките, които по-бедните страни трябва да предприемат, за да се намалят глобалните емисии на въглероден диоксид – това са ключовите въпроси, които засега остават без отговор.

Китайка върви пред ТЕЦ в Пекин. В Бали ще се срещнат представители на 190 нации, за да обсъдят как да противодействат на задаващите се суши, горещини и наводнения, причинени от човешката дейност. Снимка: Ройтерс

Липсата на готови отговори определено е една от причините, поради които организаторите на конференцията в Бали подчертаваха, че целта й е не да се постигне споразумение за конкретни параметри, а да се изготви реалистичен график и рамка за по-нататъшни обсъждания. Най-сериозният пазарлък се очаква следващата седмица, когато пристигат повечето делегати на министерско равнище. Но няма причина да отписваме конференцията преди да е започнала. Всъщност донякъде може да сме оптимистично настроени. Защото през последната година станахме свидетели на голям прогрес в признаването на климатичните промени като заплаха, която изисква съгласувани международни действия.

Разбира се, трябва да сме недоволни от пренебрежителния начин, по който някои правителства реагираха на климатичните промени (най-ненадмината беше американската администрация на Джордж Буш), и неадекватните мерки, взети от тези държави, между които и нашата, които интегрираха борбата с климатичните промени в политиката си и заявяват, че разбират необходимостта от действия. Имаше обаче и голям напредък. Много американски щати предприемат мерки на регионално равнище. Европейският съюз превърна климатичните промени в приоритет. Бившият американски вицепрезидент Ал Гор, организиращ кампании за климатичните промени, получи Нобеловата награда за мир заедно с Междуправителствения съвет за изменения в климата на ООН за усилията им да „разпространяват по-голямо познание за причинените от човека климатични промени“. Австралия пък е на път да ратифицира Протокола от Киото, след като решително гласува против скептично настроения към климатичните промени Джон Хауард. (бел. ред. междувременно австралийското правителство на Кевин Ръд ратифицира Протокола).

Конференцията в Бали трябва да постигне споразумение за рамките на новия проектодоговор и график, който ще позволи ратификацията му преди 2012 г. При всеобщата добра воля, не виждаме непреодолима причина тези цели да не бъдат изпълнени.

Свят
Коментарите под статиите са спрени от 2014 г., заради противоречиви решения на Европейския съд, който в един случай присъди отговорност за тях на стопаните на сайта, после излезе с противоположно становище. В e-vestnik.bg нямаме капацитет да следим и коментари на читатели. Обект сме на съдебни претенции заради статии, имали сме по няколко дела с искове за по 50-100 хил. лева. Заради което приемаме дарения за сайта (виж тук повече), чиито единствени приходи са от рекламни банери.