Русия е в еуфория след края на Световната купа; проблемите на Путин остават

Въпреки въодушевлението от Световната купа, окъпало Русия в розова светлина, на президента Владимир Путин ще му е трудно да удължи следфутболния блясък, имайки предвид някои предизвикателства у дома и в чужбина. Добре организираният, празничен и приятелски турнир за Световната купа извади на преден план една гостоприемна и модерна Русия, която рязко контрастира с разпространените в чужбина предубеждения, че страната е мрачна, непочтена и леко изостанала.

Вероятно Путин ще се възползва от този лост за въздействие, когато се срещне днес във Финландия с президента на САЩ Доналд Тръмп. Налице са силни сигнали, че американската страна ще бъде отзивчива. Когато съветникът по националната сигурност Джон Болтън посети миналия месец Москва, за да уреди срещата на върха, той каза на Путин, че очаква да разбере „как се справихте толкова успешно със Световната купа“. Минути след края на финала, в който Франция победи Хърватия, Тръмп изпрати в Туитър „поздравления за президента Путин и Русия за направения наистина голям турнир за Световната купа – един от най-добрите в историята!“.

Този възторг може да не се окаже достатъчен, за да се отрази на по-сериозните въпроси, обсъждани на срещата – анексирането на Крим от Русия и намесата й в сепаратисткия конфликт в Украйна, твърденията за скандална руска намеса в президентските избори през 2016 г. в САЩ, изтеглянето на Тръмп от ядреното споразумение с Иран и други.

Надеждите за резултатите от форума бяха допълнително засенчени в петък от обвинението на САЩ към 12 предполагаеми агенти на руското военно разузнаване за изкусна хакерска атака срещу изборите от 2016 г. „Има някои странични облаги за Путин заради ролята му на домакин на едно успешно спортно състезание, преминало в предимно позитивен и аполитичен тон [. . .], но това на дава на Путин никакво особено предимство, когато отива на срещата на върха в понеделник“, казва Матю Роянски, анализатор на Русия в Международния център „Удроу Уилсън“.

Путин гледаше да не е в центъра на медийния интерес по време на шампионата. Присъства само на първия мач на Русия срещу Саудитска Арабия и на финала в неделя на стадиона „Лужники“ в Москва, даже пропусна победата на отбора на домакините над Испания в плейофите. Рейтингът на Путин спадна значително след старта на 15 юни на Световната купа. Държавната социологическа агенция установи, че процентът на руснаците, които изпитват умерено или силно недоверие към Путин, е нараснал от 20 на сто през седмицата преди началото на турнира до 32 на сто през миналата седмица.

Това поразяващо увеличение изглежда се дължи на опита на правителството да прокара предложение за повишаване на пенсионната възраст от 60 на 65 години за мъжете и от 55 до 63 за жените. Предложението бе внесено в парламента ден преди откриването на Световната купа, което според мнозина е било маневра за минимизиране на публичното недоволство. „Световната купа не бе в състояние да отклони населението от пенсионната реформа“, посочи деловият всекидневник „Ведомости“. Кремъл се опасява, че този въпрос може сериозно да намали подкрепата за проправителствените кандидати в регионалните избори тази есен, пише вестникът.

Но да оставим политиката настрана. Турнирът силно повдигна самочувствието на руснаците. Държавните телевизии отделяха много време да съобщават как чуждестранните запалянковци са впечатлени от дружелюбието и услужливостта на местните хора. Едно предаване възторжено оповестяваше какво удоволствие изпитвали гостите от пътуването в „плацкартните“ вагони – прочутите клаустрофобични спални вагони с 54 легла с купета от открит тип: „Стотици хиляди чуждестранни фенове откриха романтиката на руските влакове“.

Освен от безспорно доброто настроение Световната купа спечели и от онова, което не се случи. Нямаше големи сривове на съоръженията, а мерките за сигурност бяха сериозни, но не толкова плашещи като на Олимпиадата в Сочи през 2014 г.

Почти нямаше протести, въпреки че по време на финала четирима демонстранти нахлуха на терена, но бързо бяха отведени. Пънк групата „Пуси райът“ казаха, че това е тяхна акция. Това е същата група, чиито членове бяха бити от паравоенна групировка при един от най-прословутите инциденти по време на олимпиадата в Сочи.

Полицията беше необичайно толерантна към празненствата и среднощните веселия в центъра на Москва. Даже групата „Пуси райът“ призна това, като един неин член каза във видеоклип по повод неделния протест: „Световната купа показа много добре как могат да се държат руските полицаи. Но какво ще се случи, когато тя свърши?“.

Въпреки че преди спортната проява чуждестранни новинарски медии предупреждаваха за опасността от руските футболни хулигани, имаше малко съобщение за проблеми, отчасти защото Русия бе взела енергични мерки срещу хулиганите преди турнира.

„Много стереотипи за Русия просто рухнаха. Хората видяха, че Русия е гостоприемна страна, благоразположена към тези, които идват при нас“, каза миналата седмица Путин. „Западната преса казваше, че тук живеят полуживотни“, отбеляза язвително телевизионният водещ Дмитрий Кисельов от държавната телевизия в седмичното си предаване, повтаряйки постоянните оплаквания на властите, че страната е жертва на „русофобия“. „Най важният резултат от шампионата е, че виждаме отражението си в изпълнените с възхищение очи“ на чуждите ни гости, написа той, присъединявайки се към явно общото мнение.

„Футболните фенове по света научиха, че руснаците не само пият водка, носят ушанки с червени петолъчки, свирят на балалайка и водят мечка на въже“, писа Андрей Колесников от Московския център „Карнеги“. Но въпреки че последните четири седмици на футбол и празненства повишиха самочувствието на руснаците, Колесников отхвърля идеята, че това ще има някакъв практически ефект. „Вследствие на Световната купа – пише той – руснаците няма да станат по-свободни, полицията няма да остане така дружелюбна и режимът няма да бъде по-малко авторитарен“.

Свят
Коментарите под статиите са спрени от 2014 г., заради противоречиви решения на Европейския съд, който в един случай присъди отговорност за тях на стопаните на сайта, после излезе с противоположно становище. В e-vestnik.bg нямаме капацитет да следим и коментари на читатели. Обект сме на съдебни претенции заради статии, имали сме по няколко дела с искове за по 50-100 хил. лева. Заради което приемаме дарения за сайта (виж тук повече), чиито единствени приходи са от рекламни банери.