Медии в САЩ: Тръмп извърши държавна измяна

e-vestnik

След срещата на върха между американския президент Доналд Тръмп и руския президент Владимир Путин в Хелзинки вестниците по света са единни в своята оценка кой от двамата лидери е излязъл победител, пише британският ежедневник „Гардиън“.

В САЩ всекидневникът „Ню Йорк дейли нюз“ обвини Тръмп в предателство. Изданието публикува на първа страница илюстрация, на която Тръмп с едната ръка държи ръката на Путин, изобразен гол до кръста, а с другата застрелва с пистолет Чичо Сам в главата.

Американски правителствени служители са хранели надежда, че вчерашната среща в Хелзинки между президента на САЩ Доналд Тръмп и руския президент Владимир Путин може да завърши различно – без такава пресконференция, на която Тръмп атакува на чужда земя Федералното бюро за разследване (ФБР) на собствената си страна и сърдечно похвали главния съперник Русия, пише в. „Вашингтон пост“.

Преди срещата на Тръмп са били предоставили около 100 страници с материали, за да може да защити твърдата си позиция пред Путин, но американският президент е пренебрегнал повечето от тях, заяви запознат източник, цитиран от изданието. Според служителя, пожелал анонимност, изказванията на Тръмп са били „до голяма степен в разрез с плана“.

Друг информиран източник каза, че „всички около Тръмп“ са го призовавали да заеме твърда позиция към Путин. По думите на цитирания служител преди срещата съветниците са подготвили редица теми – от извършеното от Русия анексиране на Крим до руската намеса в американските избори, но Тръмп е решил да подходи към срещата по свой начин.

Високопоставен представител на Белия дом оспори представата, че Тръмп е действал едностранно, и каза, че при подготовката за срещата президентът е провел множество обсъждания с висши правителствени служители, освен че се е запознал с предоставените му материали.

В крайна сметка представянето на Тръмп в Хелзинки изглеждаше като пътуване през неговите най-противоречиви конспиративни теории, коментари в Туитър и импровизирани размишления за Русия. Тръмп направи всичко това в чужбина, стоейки само на няколко крачки от Путин – лидера на един от най-големите геополитически врагове на Америка, отбелязва „Вашингтон пост“.

Спектакълът в Хелзинки демонстрира също така желанието на Тръмп да пренебрегва своите съветници, готовността му да се отнася с презрение към заключенията на американската разузнавателна общност, че Русия се е намесила в изборите в САЩ през 2016 г., и очевидния му страх, че оказването на натиск върху Путин по въпроса може да хвърли съмнение върху изборната му победа, коментира вестникът.

Във Финландия вестник „Каупалехти“ без притеснение показа кой е победил на срещата, като написа в заглавие на първа страница: Тръмп 0 – Путин 1. Най-продаваният шведскоезичен вестник във Финландия „Хуфвудстадсбладет“ публикува снимка, на която Путин се усмихва до Тръмп, със заглавие „Тръмп беше моят фаворит“.

Във Великобритания вестник „Таймс“ изтъкна, че Тръмп се е сблъскал с враждебна реакция след „продуктивната“ по думите му среща с Путин. „Гардиън“ публикува снимка, показваща как Тръмп и Путин се ръкуват в Хелзинки, със заглавие „Нищо по-малко от предателство: Тръмп е обвинен заради разговорите с Путин“.

Левият таблоид „Дейли мирър“ нарече Тръмп „пудела на Путин“, след като американският президент подкрепи твърдението на руския лидер, че Русия не се е намесвала в изборите в САЩ. сният „Дейли експрес“ излезе със заглавие „Кимване и намигване . . . и Студената война приключва“, след като Путин се срещна с „новото си най-добро приятелче“.

„Ню Йорк таймс“: Тръмп застана на страната на Путин

Американският президент Доналд Тръмп застана до руския президент Владимир Путин след срещата им в Хелзинки и открито оспори заключението на разузнавателните служби на собствената си страна, че Москва се е намесила в президентските избори в САЩ през 2016 г., пише в. „Ню Йорк таймс“, цитиран от БТА.

Тръмп определи срещата с Путин като „много продуктивна“ и показа извънредно доверие към руския лидер, който е обвиняван, че атакува американската демокрация, отбелязва изданието.

На удивителна пресконференция след срещата Тръмп не посочи нищо, за което би трябвало да се потърси отговорност на Путин. Вместо това американският президент запази най-острите си критики за САЩ и разследването на специалния прокурор Робърт Мълър за намеса в изборите, което определи като „нелепо“ и „лов на вещици“ и което според него отдалечава двете страни една от друга.

Тръмп дори постави под въпрос заключенията на служителите от американското разузнаване, че Русия се е намесила в изборите. „Те казаха, че мислят, че е Русия“, заяви той. „При мен е президентът Путин; той току-що каза, че не е Русия“, продължи Тръмп. Малко преди това руският президент призна, че искал Тръмп да спечели изборите заради обещанията му за затопляне на отношенията с Москва.

„Ето какво ще кажа: не виждам никаква причина защо“ Русия да бъде отговорна за хакерските действия срещу изборите, добави Тръмп. „Президентът Путин изключително твърдо и решително отрече“ подобна намеса, заяви той.

Пресконференцията, продължила 45 минути, предложи спектакъл, на който и американският, и руския президент отхвърлиха идеята за намеса на Москва в изборите – Путин искаше доказателства за нещо, което според него така и не е било доказано, а Тръмп, изглежда, се съгласяваше.

Когато директно беше попитан дали вярва на Путин, или на разузнавателните служби на собствената си страна за намесата в изборите, Тръмп отговори, че съществуват „две виждания“ по въпроса: едното, което е поддържано от американски служители като директора на Националното разузнаване на САЩ Дан Коутс и според което е имало намеса на Русия, и другото – на Путин, който отрича подобно нещо.

„Аз имам доверие и на двете страни“, каза Тръмп и смени темата, като поиска да разбере защо ФБР така и не е проверило атакуваните от хакери компютърни сървъри на Националния комитет на демократите и попита къде са имейлите, липсващи от сървъра на неговата съперничка на изборите през 2016 г. Хилари Клинтън.

Поведението на Тръмп предизвика силни критики от демократите и някои републиканци, а бившият директор на ЦРУ Джон Бренан намекна, че изказванията на президента са основание за импийчмънт, отбелязва „Ню Йорк таймс“.

БТА

Свят
Коментарите под статиите са спрени от 2014 г., заради противоречиви решения на Европейския съд, който в един случай присъди отговорност за тях на стопаните на сайта, после излезе с противоположно становище. В e-vestnik.bg нямаме капацитет да следим и коментари на читатели. Обект сме на съдебни претенции заради статии, имали сме по няколко дела с искове за по 50-100 хил. лева. Заради което приемаме дарения за сайта (виж тук повече), чиито единствени приходи са от рекламни банери.