Как Африка стана расистка дума – ожесточените спорове във Фейсбук за едно заглавие

Заглавието на „Стандарт“ вляво беше оценено като расистко, а това на „Пари мач“ вдясно – „Африка също е световен шампион по футбол“ – като толерантно мултикултурно.

Вестник „Стандарт” демонстрира идиотски заглавия, с които в e-vestnik понякога сме правили фотогалерии.
Но не срамните слагачески заглавия за Бойко Борисов на първа страница, а едно за световното по футбол разбуни както никога духовете – „Африка ликува”.

Настъпиха люти спорове. В това заглавие някои из Фейсбук съзряха расизъм, грозна обида и позор. Заваляха емоционални изхвърляния. Една госпожа дори обяви, че ще се изнесе от държавата с 300 км в час заради това заглавие. Дали пък е чак расистко?

Какво лошо има Африка да ликува? Там има франкофонски държави, африканци си припознават чернокожите играчи от френския отбор като свои и празнуват. Някои са дори родени там. Не е обидно да го кажеш това.

А в случая става дума и за конкретна новина, че в Африка празнуват световната купа. Факт, който сам по себе си не е осъдителен, нито е осъдително да го съобщиш. Точно с такова заглавие (В Африка празнуват световната купа) е съобщено и в някои западни медии (виж някои заглавия в илюстрациите). Новина, факт, за който информират вестниците. В това съобщение няма никакъв расизъм.

„Африка печели световната купа“ – заглавие от „Дифендър“.

Чернокожите французи донесоха на Франция световната купа – също факт, изведен в заглавия в някои медии, в които се говори за африканци, за мигранти. Нищо расистко няма. Политкоректно е може би да ги наречем, както казват някои – афрогалите.

В Африка се идентифицират с чернокожите играчи във френския отбор и им се радват, ликуват. Лошо ли е да съобщиш този факт?

Свърхополиткоректните не допускат дори да се споменава очевидното – че някой е чернокож, не допускат дори да се говори за произход. За всеки футболист медиите подробно говорят за произхода му, роден, отгледан и т. н. Дали в Африка, дали във Франция, няма значение.
Примерно, за хърватските футболисти – кой какъв е, откъде е, от различни балкански държави. И, да речем, Хърватия става световен шампион, появява се заглавие „Балканите празнуват“ – расистко ли е?

„В Африка празнуват спечелената от Франция световна купа“ – заглавие от „Африкан таймс“.

Тия дни българин влезе в клуба на милионерите – син на българи, емигрирали в САЩ, докато бил на 4 години. Да не споменаваме, че е българин? Да не говорим за произхода му? Самите американски издания го споменават.

Всеки приема това заглавие „Африка ликува” според нагласите си. Който търси расизъм, го смята за расистко. Който е непредубеден, няма да го приеме за расистко.
Ама „Стандарт” бил парцал и т. н., затова със сигурност там са имали расистки помисли – разсъждават някои. Така щели да го тълкуват простите ни сънародници и т. н. И някои претенциозни политкоректни такава ругаят сънародниците си, обиждат на прости, невежи, неграмотно племе, варвари дошли от изток и т. н., че расизъм ще е слаба дума да се окачестви.

Както коментира заглавието журналистът Мирослав Иванов: „Ако и геноцидът на Борисов носеше толкова възмущение, колкото расизмът в двете бройки от подлистника на Славка (Бозукова – главната редакторка на „Стандарт” – бел. авт.), цена нямаше да има. Евтини на брашното, скъпи на триците.”

„Поздравления Африка” – Нигерийците празнуват триумфа на Франция“ – заглавие от goal.com

За онези, които смятат, че е расизъм такова заглавие – ако оставим на техните предписания, ще почнат да забраняват вестници, не само заглавия.
Даже конкретно препоръчват какво заглавие трябвало да се сложи в случая. Готови цензори.

Някои сме защитници на свободата на словото и ще си пазим свободата със зъби и нокти. Псевдолиберали уж бранят права, а налагат забрани. Откриват обиди и там, където ги няма.

Е, аз браня правото си на свобода на изразяване. И не обиждам никого. Обидата е в погрешното мислене на хора с претенции за либерали, които са готови да забраняват.

„Африка също е световен шампион по футбол“ – заглавие от „Сена нюз“.

Накрая, ето малко малко заглавия от медии на френски и английски, по същия повод:
„Африка печели световната купа“
„Африка също е световен шампион по футбол“
„Спечелването на световната купа от Франция се празнува из Африка“
„Световната купа 2018 – Победа на Франция: и на Африка също?“
„Поздравления Африка” – Нигерийците празнуват триумфа на Франция“
„Световна купа 2018 – Африка: Мигрантите ли донесоха световната купа на Франция?“
„Да живее Франция. И много други нации също“
„Африка също е световен шампион по футбол“

Мнения & Ко
Коментарите под статиите са спрени от 2014 г., заради противоречиви решения на Европейския съд, който в един случай присъди отговорност за тях на стопаните на сайта, после излезе с противоположно становище. В e-vestnik.bg нямаме капацитет да следим и коментари на читатели. Обект сме на съдебни претенции заради статии, имали сме по няколко дела с искове за по 50-100 хил. лева. Заради което приемаме дарения за сайта (виж тук повече), чиито единствени приходи са от рекламни банери.