Тръмп подложен на критики от всички страни

Тръмп в Белия дом. Снимка: официален сайт

Девизът на Доналд Тръмп „Америка на първо място“ се трансформира в „Аз на първо място“, след като президентът стовари гнева си върху своите разузнавателни служби и правосъдното министерство, за да се представи като жертва на конспирация, която има за цел да отнеме легитимността му, пише в свой анализ Асошейтед прес.

Тръмп също така обвини американското „лекомислие и глупост“ за лошото състояние на американо-руските отношения, връщайки се към теми, повтаряни от него в политически речи по време на турнета из САЩ.

Този път обаче той бе на чужда земя, застанал до Владимир Путин – човекът, когото неговото правителство обвинява в намеса в изборите през 2016 г. в полза на Тръмп. В тази светлина неговото крайно необичайно изпълнение в понеделник породи критики срещу неговото президентство както от дясно, така и от ляво. Това вероятно ще окуражи Путин, който не срещна отпор от Тръмп както относно изборните обвинения, така и по дълъг списък от действия на Кремъл, започвайки от Сирия и завършвайки с Украйна.

И, разбира се, критиците и дори някои обикновено надеждни защитници, не закъсняха да му се нахвърлят. Сенаторът Джон Маккейн от Аризона нарече (пресконференцията на Тръмп в Хелзинки) „едно от най-позорните изпълнения на американски президент, което се помни“.

Председателят на Камарата Пол Райън (републиканец от Уисконсин), предпазлив поддръжник на Тръмп, каза: „Президентът трябва да разбере, че Русия не ни е съюзник“. А републиканецът (от Южна Каролина) Трей Гауди, който е критик на руското разследване, каза, че „Русия не ни е приятел“ и изрази надежда, че помощниците на Тръмп по националната сигурност могат да го убедят, че „е възможно да се направи заключение за намеса на Русия в нашите избори през 2016 г. без да се делегитимира неговият изборен успех“.

Но след неговата двучасова среща насаме с Путин в Хелзинки, Тръмп се усъмни в разкритията на американското разузнаване, че Русия се е намесила в изборите, и разкритикува разследването на специалния прокурор Робърт Мълър за намесата, казвайки, че няма причина да не вярва на отрицанията на Путин за злоумишлени действия.

„Имам голямо доверие на моите хора в разузнаването, но ще ви кажа, че „Путин днес изключително твърдо и решително отрече такава намеса“.

Настоящи и бивши служители на Белия дом и на предизборната му кампания смятат, че президентът не може да допусне никакво предположение, че възходът му към Белия дом може да е резултат от нещо друго, освен от собствените му упорити усилия. Според тях бившата звезда от телевизионно риалити шоу, натрапчиво саморекламиращ се в таблоидите, е убеден, че всяко предположение за руска намеса омаловажава неговата победа и накърнява неговия оригинален образ.

Именно поради тази причина още от кампанията си през 2016 г. досега Тръмп така ядно отхвърля всяко предположение за руска подкрепа за неговата кандидатура. След изборната си победа, която изненада дори самия него, президентът неохотно призна за руска намеса в изборите – по което има пълно единодушие в разузнавателната общност, а в същото време намекваше, че е възможно това да е дело на други страни.

Месеци по-късно Тръмп каза, че е уволнил директора на ФБР Джеймс Коми заради бавно точещото се разследване на руската намеса и за евентуален сговор (на руснаците) с някои елементи от неговата (предизборна) кампания. Тръмп продължава да нарича разследването на Мълър „лов на вещици“ въпреки предявените обвинения срещу руски хакери и служители от спецслужбите.

В понеделник Тръмп също така възкреси няколко отхвърлени конспиративни теории относно неговата опонентка Хилари Клинтън и Демократическата партия, поименно назова агент на ФБР, занимаващ се с разследването, и се оплака от отразяването на темата в медиите.

През цялото това време Тръмп хвалеше изборния си успех и отново отхвърли какъвто и да е сговор с Русия – нещо, с което Путин с удоволствие се съгласи, макар че руският лидер призна предпочитанието си към Тръмп, защото по време на кампанията се застъпвал за по-добри отношения с Москва.

„Ние направихме една брилянтна кампания и затова аз съм президент“, каза Тръмп в един момент. „Това бе чиста кампания, аз лесно победих Хилари Клинтън, – каза той в друг(момент). – Жалко е да се хвърля дори сянка на съмнение върху това.“

Тръмп представи срещата на върха като триумф на демокрацията, казвайки, че демонстрира държавнически подход, съгласявайки се на среща с Путин и яростно нападайки онези, които изразиха безпокойство от избрания за срещата момент и от онова, което ще бъде сложено на масата за преговори.

Въпреки неясните заклинания за предстоящо подобряване на отношенията обаче, и за ново сътрудничество в Сирия и по неразпространението на ядреното оръжие, нито Тръмп, нито Путин успяха да посочат конкретика за напредък или за подобряване на отношенията в отделни области, когато говориха на пресконференцията в Хелзинки след дългоочаквания съмит.

Единственият видим знак за прогрес бе топката от световното първенство по футбол, подарена от Путин на Тръмп. Единствените пунктове на несъгласие проличаха, когато Путин внимателно скастри Тръмп за изтеглянето от ядреното споразумение с Иран, и когато руският лидер, а не самият Тръмп, обясни американската позиция относно анексирането на Крим от Москва.

„Той продължава да настоява, че анексията е незаконна“, обясни Путин позицията на Тръмп.

Руският президент, от своя страна, играеше ролята на държавник, и служеше като един вид церемониалмайстор, който парираше въпросите от пресата, изразявайки спектицизъм към обвиненията в намеса, преди да направи удивително предложение за „сделка“ с президента. Неговото предложение за достъп до обвинените в хакерство руснаци в замяна на участие на руски следователи в разследването, извършвано от критици на Кремъл, бе оценено от Тръмп като „чудесна“ оферта.

Готовността на Тръмп да приеме символичната оферта изглежда наклони везните към Путин. За руските ястреби дори склонността да се обсъди това предложение говори за успеха на усилията на Путин да разклати основите на американската демокрация.

А това, в крайна сметка, бе далечната цел на руската намеса в изборите, смятат високопоставени американски представители.

Путин, изглежда, улучи в десетката по тази чувствителна тема, когато, запитан за намесата (в американските избори), отвърна с контравъпрос: „А вярвате ли, че САЩ са демокрация?“

БТА

Свят
Коментарите под статиите са спрени от 2014 г., заради противоречиви решения на Европейския съд, който в един случай присъди отговорност за тях на стопаните на сайта, после излезе с противоположно становище. В e-vestnik.bg нямаме капацитет да следим и коментари на читатели. Обект сме на съдебни претенции заради статии, имали сме по няколко дела с искове за по 50-100 хил. лева. Заради което приемаме дарения за сайта (виж тук повече), чиито единствени приходи са от рекламни банери.