Руски милиардер от Гърция плащал за протести в Македония

Иван Савиди

Македонският премиер обвини „гръцки бизнесмени“, работещи за интересите на Русия, за подтикване на безредици в страната заради предложената промяна на нейното име, която, ако се осъществи, окончателно ще й позволи да влезе в НАТО.

Сега документи на министерството на вътрешните работи, видени от сдружението „Разследваща репортерска лаборатория Македония“ (ИРЛМ), партньор на Проекта за информиране за организирана престъпност и корупция (ОЦЦРП), разкриват източника на поне някои от плащанията. Това е руският милиардер, живеещ в Гърция Иван Савиди, който в миналото бе депутат в руския парламент и който е дал най-малкото 300 000 евро на противници на преименуването на страната.

Тези плащания били извършени чрез над десет македонски политици от различни партии, членове на неотдавна основани радикални националистически организации и футболни хулигани от отбора „Вардар“, които участваха в безредиците неотдавна, казва ОЦЦРП.

В деня, когато Република Македония подписа договора с Гърция, демонстрантите викаха „Македония, Македония“ на улиците на Скопие. Тълпата от около 1 500 души поиска прозападният премиер Зоран Заев да се оттегли. Коктейл „Молотов“ бе хвърлен по сградата на парламента, но не предизвика никакви щети. Двадесет и шест души бяха арестувани.

Сега журналистите откриха, че на македонски противници на новото име са изплатени най-малко 300 000 евро от страна на Иван Савиди, милиардер (от гръцки произход – б.р.) роден в Грузия, който сега живее в Гърция, но по-голямата част от своя живот е прекарал в Русия и някога е бил депутат като член на управляващата партия Единна Русия, казва разследващата група, която преди две години разкри също аферата „Панама пейпърс“.

Москва се противи на разширяването на НАТО и използва различни форми на мека сила, за да попречи на източноевропейските страни да се присъединят към съюза.

Савиди, известен и като Савидис, е натрупал своето богатство в приватизацията на това, което ще се превърне в най-голямата руска тютюнева компания. Той е един от най-богатите бизнесмени в Русия, с авоари за около два милиарда американски долара. След като се преселва в Гърция към 2000 г., той купува футболния отбор ПАОК и различни медии, а неговата бизнес империя сега доминира във втория по големина град Солун.

Документите, които видели журналистите, показват, че Савиди е прехвърлял парите в Македония в серия плащания. Някои от тях били извършени в брой и пренесени ръчно през гръцката граница, а били използвани и други методи. Полицейски източници, които пожелали да останат анонимни, казват, че е в ход разследване за трансферите, заедно със специално разследване на бизнеса, който може би подкопава мира и сигурността в региона.

Журналистите от ИРЛМ потвърдили трансферите на бизнесмена с някои от получателите и финансовите институции. Получателите, които потвърдили трансферите, са група футболни хулигани, свързани с „Комити“ – клуб фенове на футболния отбор „Вардар“.

Същите мъже участваха в протестите, придружени с насилие в Скопие, а десетина бяха арестувани. Един от хулиганите е потвърдил пред журналисти, че групата е получила пари от Савиди. Документите също така показват, че някои членове на групата не се съгласили да получат пари.

„Комитите“ са добре известни със своите връзки с политиката, особено със свалената от власт ВМРО-ДПМНЕ, а и в миналото бяха използвани, за да подтикват политическо насилие. Футболният клуб „Вардар“ е собственост на руския милионер Сергей Самсоненко, който, както Савиди, е живеел в руския град Ростов. Сега живее в Скопие и е почетен консул на Русия в македонския град Битоля.

На бившия лидер на „Комити“ Александър „Жути“ Колевски през уикенда бе забранено да влезе в Гърция като персона нон грата, тъй като представлявал опасност за общественото спокойствие и сигурност, както и за международните отношения на Гърция, според гръцки документи, получени от ИРЛМ.

Когато журналисти влезли във връзка с Колевски, той казал: „Не съм заплаха за сигурността. Всичко, което правя, е от любов към страната. Не съм получил пари. Аз просто съм фен на „Вардар“.

Савиди не е отговорил на въпросите на журналисти до момента на публикуване на текста. Полицейското разследване е в ход, твърди ОЦЦРП.
БТА

Свят
Коментарите под статиите са спрени от 2014 г., заради противоречиви решения на Европейския съд, който в един случай присъди отговорност за тях на стопаните на сайта, после излезе с противоположно становище. В e-vestnik.bg нямаме капацитет да следим и коментари на читатели. Обект сме на съдебни претенции заради статии, имали сме по няколко дела с искове за по 50-100 хил. лева. Заради което приемаме дарения за сайта (виж тук повече), чиито единствени приходи са от рекламни банери.