Иран иска обезщетение от САЩ заради обвиненията за атомна бомба

Президентът на Иран Махмуд Ахмадинеджад и правителството му настояват САЩ да изплатят обезщетение на страната им, тъй като манипулирали световното мнение с необоснованите обвинения срещу Иран. Снимка: Ройтерс

Иранското правителство настоя САЩ да му изплатят обезщетение за обвиненията на Вашингтон, отправени срещу Техеран заради ядрената му програма. „Американците ни поставиха под голям натиск и чрез необоснованите обвинения манипулираха световното мнение срещу Иран”, каза говорителят на правителството Голам Хюсеин Елам пред държавната информационна агенция ИРНА. „Те трябва да се платят за това”, добави той.

В понеделник Вашингтон публикува оценката на американските тайни служби, според която Техеран вече бил „по-малко решен” да разработва ядрен арсенал. Иранската програма за изграждане на ядрено оръжие била прекъсната още през 2003 година, и най-малкото до средата на тази година не е била подновена. Това се дължало основно на растящата международна бдителност и на международния натиск.

„Целият свят знае, че Иран никога не е нарушавал международните норми и че всички ядрени инсталации в страната ни са под контрола на Международната агенция за атомна енергия, каза още Елам. Затова САЩ трябва да променят отношението си.”

Израел оспорва новия доклад

Израел вече оспори доклада на тайните служби. „Изглежда през 2003 г. Иран е спрял програмата си за известно време. Но доколкото ни е известно, след това тя е подновена”, заяви министърът на отбраната Ехуд Барак във вторник по израелското военно радио.

Според министъра на инфраструктурата Бенджамин Бен-Елиезер Израел трябва да работи по всякакъв начин срещу „иранската ядрена опасност”. Това било един от онези проблеми, при които Израел по никакъв начин не трябвало да поема риск, каза още той.
Говорителят на министър-председателя Ехуд Олмерт запази мълчание за доклада на САЩ и подчерта, че „нормално не е прието да взима отношение към докладите на тайни служби”.

Според информация на всекидневника „Аарец“ преценките на тайните служби в САЩ и в Ираел се различават не заради различни данни, а заради различния им подход. Израел се концентрира върху най-неизгодния сценарий, докато САЩ изхождат от виждането, че Иран ще има трудности да създаде атомна бомба, дори и да внедри необходимата технология.

Руски техник работи в иранската АЕЦ в Бушер. Според новия доклад на американските тайни служби Иран е спрял програмата си за разработване на атомна бомба още през 2003 г. Снимка: Ройтерс

Според преценките на израелското правителство администрацията на американския президент Джордж Буш не вижда належаща необходимост да предприема мерки срещу иранската атомна програма, твърди в. „Аарец“ като се позовава на правителствени служители. А това прави военен удар срещу Иран през следващата година все по-малко вероятен.

Новият доклад на американските тайни служби предизвика бурни дебати в израелския печат. От израелска гледна точка Иран е най-голямата стратегическа заплаха за страната. Една от причините за това е, че иранският президент Махмуд Ахмадинеджад заплаши да изтрие Израел от картата на света. Всекидневникът „Йедиот Ахронот“ пише, че докладът е „болезнен удар” за израелската политика, чиято цел е да убеди света, че проблемът с Иран трябва да бъде решен бързо.

Дългогодишният военен коментатор Алекс Фишман говори за „удар под кръста”. Според него израелските тайни служби изобщо не разбират как американските им колеги са стигнали до извода, че Иран е спрял ядрената си програма през 2003 г. и не я е подновявал. Отговорните лица в Израел не желаели да влизат в спор с колегите си. Те обаче били убедени, че американските тайни служби бъркат в преценките си. Това се отнася както за твърдението за спирането на ядрената програма, така и за нивото, до което е достигнало развитието й.

Свят
Коментарите под статиите са спрени от 2014 г., заради противоречиви решения на Европейския съд, който в един случай присъди отговорност за тях на стопаните на сайта, после излезе с противоположно становище. В e-vestnik.bg нямаме капацитет да следим и коментари на читатели. Обект сме на съдебни претенции заради статии, имали сме по няколко дела с искове за по 50-100 хил. лева. Заради което приемаме дарения за сайта (виж тук повече), чиито единствени приходи са от рекламни банери.