Празнословието в „Чехите” и днешните Обяснители. Агов, Паси, дръвче за 280 лв. и патка за 250

Имаше едно „култово“ заведение в София по времето на соца – „Чехите“ (бел. ред. – има го и досега – Чешкият клуб на ул. „Кракра“). През 80-те години си беше истинска гъзария, ама „виша” такава, да си там в петък вечер. Запазването на маса беше цял театрален етюд, ако си обикновен човечец, я се правиш на хирург в „Пирогов”, я на некой известен архитект… Ако си мацка и те поканеха там именно в петък вечер, ’начи си готина мацка.

Добралият се обикновен човечец в петък вечер там, се смесваш с елита на гъзарията, то зат’ва тоя зор, нали. Разговорите от всяка маса се чуваха на всички маси. Това беше едно от непременните изисквания. Разбира се, повечето разговори бяха празни приказки, ама много празни, но за сметка на това много шумни. Иначе как да те забележат?

Защо ви разказвам това нещо ли?
Ми защото като видя Асен Агов и Паси, Обяснителите, мигом се сещам за това шумно празноговорене… От гъзар, Агов, незабелязано дори и за самият него, се превърна в дърт гъзар. Шумен, застинал мозъчно, там някъде на някоя маса в „Чехите” през 80-те, с чиния нервозни кюфтета пред него.

А па на другите Обяснители, мозъците им миришат на чесън и пот. Те не са били гъзари. Били са обикновени тъпаци. Така смармаляскаха* избиването на животни, както смармаляскаха КТБ, Хитрино, наводнените села… бе всичко. Аз друго и не съм очаквала, де.

От вчерашните и днешните събития в държавата на мен най ми харесаха три – цената на 1 дръвче в София – 280 лв. и цената на убита патка – 250 лв. Както и цената на електрическите колелета – по около двеиляди лева за парче. Тия дръвчета са толкова скъпи, щото с тях върви златна ябълка, юнак и ламя. Ламята е ясна, остава да намерим юнака и златната ябълка.

Общо за дръвчета и колелета, Фъндичът (бел. ред. – кметицата Фандъкова) е дал четиридесет и шест иляди лева. Т’ва за два дни. И което знаем, де. Парите за тритуарите**, обаче са на привършване. Кой намазал, намазал, моят квартал не е.

А златните патки заслужават отделен, продължителен роман. „Двеста и пеесе лева за умряла патка“, работно заглавие…

Следва продължение…
––-
* смармаляскаха – „При търсенето на – смармаляскаха – не бяха открити съответстващи документи“ – Гугъл
**тритуар – непоправен тротоар

От блога draskatel.com
Заглавието е на e-vestnik

Коментарите под статиите са спрени от 2014 г., заради противоречиви решения на Европейския съд, който в един случай присъди отговорност за тях на стопаните на сайта, после излезе с противоположно становище. В e-vestnik.bg нямаме капацитет да следим и коментари на читатели. Обект сме на съдебни претенции заради статии, имали сме по няколко дела с искове за по 50-100 хил. лева. Заради което приемаме дарения за сайта (виж тук повече), чиито единствени приходи са от рекламни банери.