Скулптурите на Тео Янсен ходят по плажа. Наистина

Тео Янсен пред едно от творенията си. Снимка: strandbeest.com

“Опитвам се да направя природата отново. Надявам се, докато правя това, да открия тайните на живота и да се изправя пред същите трудности като истинския Създател.” Това са думи на холандеца Тео Янсен. Той прави огромни конструкции, наподобяващи скелети на животни, задвижвани от вятъра. Материалите, които използва, са пластмасови тръби, найлон, кашони, тиксо и лепило.

Някои определят Янсен като инженер, други го наричат съвременен Леонардо да Винчи, а той казва, че е “кинетичен скулптор”. Вече 17 години холандецът е изцяло отдаден на това да създаде нова форма на живот. Отдалеч неговите плажни същества изглеждат като истински гигантски насекоми и праисторически мамути.

Янсен посвещава голяма част от времето си на изучаването на еволюцията на биологичните видове, за да дари своите същества с по-големи способности. Мечтата му е един ден те да се научат как да се развиват без неговата намеса. Смята, че е напълно възможно да ги снабди с мускули, нервна система и дори мозък, който да им позволява да вземат решения.

Това не са първите необичайни творения на Янсен. Той е завършил физика, но дълго време се занимава с рисуване. В началото на 80-те години се запалва по аеронавтиката и роботиката и конструира летяща чиния, която дълго време стряска жителите на родния му град Делфт. Следващото му творение е робот, който може да рисува графити.

[swf] data=“http://www.youtube.com/v/2ceM2gWp5C0&rel=1″, width=“425″, height=“350″ [/swf]

Пред сайта goodexperience.com Янсен разказва за странното си изкуство:

– Как ви хрумна идеята за плажните същества?
– Случайно. Отидох до магазина, купих си материали и започнах. Възнамерявах да се занимавам с проекта само една година, но се запалих много. Сега съм направо пристрастен.
– Гледате ли на заниманието си като на изкуство?
– Да, но то е също и научен проект, макар и да не подхождам по начина, по който подхождат другите учени. Пътят не е лесен и напредвам много бавно, но все пак вървя напред.
– Смятате ли се за създател?
– Аз съм нещо като Дон Кихот, борещ се да намери нови обяснения за живота. Разбирам обаче, че е невъзможно да се обясни всичко. Когато се правиш на Бог, както правя аз, пред теб изникват същите проблеми, каквито е имал Той.

Снимка: strandbeest.com

Снимка: strandbeest.comСнимка: strandbeest.comСнимка: strandbeest.com

– Какво ще стане в бъдеще с вашите създания?
– Сега те живеят на плажа. Моят помощник е доста млад и знае как да се грижи за тях, когато мен вече няма да ме има. После той ще обучи друг човек, защото трябва да минат много години преди моите животни да станат независими. Сега аз работя по тях постоянно, но не толкова дълго, колкото в началото. Повечето хора разбират много добре това, което правя, без да е необходимо да им обяснявам. Толкова е странно. В природата всичко е свързано, тя е огромна симбиоза от много същества. А моите животни чудесно се вписват в нея.

Арт & Шоу
Коментарите под статиите са спрени от 2014 г., заради противоречиви решения на Европейския съд, който в един случай присъди отговорност за тях на стопаните на сайта, после излезе с противоположно становище. В e-vestnik.bg нямаме капацитет да следим и коментари на читатели. Обект сме на съдебни претенции заради статии, имали сме по няколко дела с искове за по 50-100 хил. лева. Заради което приемаме дарения за сайта (виж тук повече), чиито единствени приходи са от рекламни банери.