Спорният премиер Орбан на първо посещение в Израел

Виктор Орбан, десният, антиимигрантски настроен премиер на Унгария, чийто критици го обвиняват в склонност към авторитаризъм е в Израел на двудневно посещение, което със сигурност ще произведе полезно количество критики и полемика.

Орбан, който с лекота беше преизбран за трети мандат през април, ще се срещне с министър-председателя Бенямин Нетаняху в четвъртък, както и с президента Реувен Ривлин.

В програмата му са включени също посещение на Западната стена, мемориала Яд Вашем и среща – необичайна за гостуващи министър-председатели – с главния равин Давид Лау. Не е планирано посещение в палестинските територии.

Когато посещението беше обявено по-рано този месец, опозиционните депутати Яир Лапид и Тамар Цандберг се обявиха против него. Лапид каза, че е „обезпокоително“, че Нетаняху превръща Израел в най-добър приятел на европейски режими, които стават все по-нелиберални. Цандберг каза, че Нетаняху не трябва да легитимира Орбан, когото някои обвиняват в разпалване на пламъците на антисемитизма.

По-рано тази седмица израелският посланик в Унгария Йоси Амрани каза по унгарския телевизионен канал АТV, че „Унгария и Израел са съюзници, партньори и приятели“.

Говорейки за последователната подкрепя на Унгария за Израел в ЕС и на международни форуми, Амрани каза: „Като израелец, съм много благодарен на Унгария за подкрепата й за Израел. Вие като унгарец може да се гордеете с моралната подкрепа, ръководството и смелостта, които вашето правителство [и] вашите дипломати демонстрират на различни международни форуми“.

Например, сред държавите от ЕС, Унгария последователно гласува „въздържал се“ вместо да гласува против Израел в ООН. Тя се въздържа през декември при гласуването в Общото събрание на ООН, което осъди САЩ за преместването на посолството им в Ерусалим; през май, когато Комисията за човешките права на ООН гласува за създаване на разследваща комисия за насилието по границата с Газа; и миналия месец, когато Общото събрание осъди насилието в Газа и прие резолюция, призоваваща за защита на цивилното палестинско население. Унгария допринесе много за неприемането на резолюция на ЕС през декември, която щеше да осъди САЩ за решението им да преместят посолството си в Ерусалим.

Израел, според Канал 10, също помага дипломатически на Унгария. След молба до Нетаняху от Орбан миналата година, Израел, както се съобщава, е работил за отваряне на врати за Будапеща във Вашингтон, включително уреждайки срещи по-рано тази година между държавния секретар на САЩ и унгарския външен министър, и среща между съветниците по националната сигурност на двете държави.

Миналото лято, точно преди Нетаняху да отиде в Будапеща за среща на високо равнище с Орбан, както и с лидерите на Полша, Чехия и Словакия, унгарският премиер похвали Миклош Хорти, лидер на Унгария през Втората световна война, когато 600 000 от общо 800 000 евреи в страната са убити в Холокоста.

Пътуването на Нетаняху предизвика също критики в Израел, защото стана в разгара на антиимигрантската кампания с билбордове на унгарското правителство, която според мнозина е имала антисемитски оттенък, защото използваше образа на Джордж Сорос – роден в Унгария еврейски финансист, който е яростен критик на Орбан, както и на политиката на Израел.

Амрани, в телевизионното си интервю, се обяви против охарактеризирането на определянето на Унгария като антисемитска държава. „Какво е положението в Унгария? Повече от четвърт милион израелски туристи пътуват дотам и те са в безопасност. Там е най-голямата еврейска общност в Централна Европа; по моя информация, тя също се чувстват в безопасност. Освен това има и възраждане на еврейския живот в тази страна, с инвестиции в болници, обновяване на синагоги, в еврейската култура. Това означава респект, това означава интеграция и известно уважение към еврейската култура“, каза той.

„Това не е антисемитизъм, според моето определение за антисемитизъм. Мисля, че унгарците, когато хората ги обвиняват, че са антисемити, трябва да настояват за доказателства. Трябва да са настъпателни, а не да се отбраняват по този въпрос“.

Посещението на Орбан идва по-малко от две седмици след като Нетаняху бе залят от вълна от критики заради одобрението на обща декларация за Холокоста с полското правителство, която според критици значително омаловажава ролята на поляците в геноцида.

Декларацията беше част от сделка, според която Полша да декриминализира член от спорен законопроект, който би обявил за престъпление, наказуемо с до три години затвор, използването на израза „полски лагери на смъртта“ вместо „германски лагери на смъртта в Полша“.

Полското правителство, подобно на унгарското, е обвинявано в проява на антидемократичен уклон. И, подобно на Унгария, също е сред най-силните дипломатически поддръжници на Израел в ЕС.

По-рано тази седмица „Амнести интернешънъл“ призова Яд Вашем да отмени планираното посещение на Орбан на обекта. Международната правозащитна организация призова също за обществени протести, ако посещението бъде разрешено.

„Яд Вашем години наред служи да легитимира за израелските правителства сътрудничеството и дипломатическите отношения с лидери, които са тиранични, фашистки, антисемитски и военопрестъпници, за да получи подкрепа за разнообразни действия на Израел, които нарушават човешките права и международното право“, се казва в изявлението.

БТА

Свят
Коментарите под статиите са спрени от 2014 г., заради противоречиви решения на Европейския съд, който в един случай присъди отговорност за тях на стопаните на сайта, после излезе с противоположно становище. В e-vestnik.bg нямаме капацитет да следим и коментари на читатели. Обект сме на съдебни претенции заради статии, имали сме по няколко дела с искове за по 50-100 хил. лева. Заради което приемаме дарения за сайта (виж тук повече), чиито единствени приходи са от рекламни банери.