Братя Минкови Кюве оценено с 95 точки и златен медал на „Decanter”

Отличеното от Decanter с 95 точки и златен медал вино „Братя Минкови – Кюве“. Снимка: сайт на винарната

Голямата награда за качество – Златен медал от най-престижния конкурс за вино – Decanter World Wine Awards, бе присъдена за трети път на вино от изба „Братя Минкови” (виж тук). „Minkov Brothers Cuvee” 2016 бе отличено на дегустациите с впечатляващите 95 точки – един от най-високите резултати в надпреварата. То хармонично съчетава в себе си сортовете каберне совиньон и сира.

С какво кювето успя да спечели журито? Самите винени експерти, носещи титлата Master of wine, коментират, че ги е впечатлило с богатия си, комплексен аромат с открояващи се нотки на шоколад, черница и млени пипери, сочно и свежо небце с деликатни кадифени танини, даряващи наслада и дълъг спомен за това изключително вино идващо от лозя с уникалeн тероар.

Избата „Братя Минкови“. Снимка: сайт на винарната

Защо Decanter World Wine Awards е световен стандарт за качество?

Най-съществената разлика между Decanter и останалите винени конкурси е, че със злато се награждават само вина, достигнали между 95 и 100 точки. В другите състезания са достатъчни по-малко точки – между 88 и 90. Конкурсът събира жури от 224 от най-подготвените световни професионалисти и всяка година в него се състезават около 15 000 участника.

Братя Минкови на Decanter

Винарната „Братя Минкови“. Снимка: сайт на винарната

Братя Минкови“ е сред малкото винарни в света, които лично председателят на конкурса Стивън Спъриър е удостоил с признанието си. През 2011 г. в Лондонската кралска опера той поздрави енолозите на изба „Братя Минкови” , че са създали „Автентично вино с истински чар“. През същата година избата донесе на България първото и все още единствено за страната ни отличие от най-висок ранк – Регионален трофей, присъдено на вино „От избата “ Каберне Совиньон & Каберне Фран 2008. През 2015 година със златен медал бе отличено „Minkov Brothers” Cabernet Sauvignon 2013.

 

Виното
Коментарите под статиите са спрени от 2014 г., заради противоречиви решения на Европейския съд, който в един случай присъди отговорност за тях на стопаните на сайта, после излезе с противоположно становище. В e-vestnik.bg нямаме капацитет да следим и коментари на читатели. Обект сме на съдебни претенции заради статии, имали сме по няколко дела с искове за по 50-100 хил. лева. Заради което приемаме дарения за сайта (виж тук повече), чиито единствени приходи са от рекламни банери.