Трета световна война? Не с нас, казват объркани и загрижени черногорци

На влизане в Черна гора. Снимка: bikerz.bg

Черна гора е повече озадачена, отколкото обидена от изявленията на Тръмп

Официалните представители в малката балканска държава в югоизточна Европа първоначално не знаеха какво да кажат, когато президентът Доналд Тръмп намекна, че Черна гора може да предизвика глобален Армагедон с армията си, която е под 2000 души на брой. Това, че лидерът на доминиращата в света суперсила характеризира населението на страната от 620 000 души като „много силни“ и „много агресивни хора“, в началото остави черногорското правителство безмълвно. То намери гласа си в четвъртък и това, което излезе, бе по-скоро църковно песнопение, отколкото боен вик.

Ние градим приятелства и не сме загубили нито едно, се казва в декларация, оповестена в столицата Подгорица в отговор на призивите за коментар от страна на медиите. Няма значение колко голям или малък си, а до каква степен споделяш ценностите на свободата, солидарността и демокрацията, заяви правителството.

Живеейки в регион, който е видял достатъчно насилствени конфликти, черногорците казват, че се интересуват много повече от туризъм, отколкото от война.

Черна гора – бивша югославска република, като Словения – родната страна на първата дама на САЩ Мелания Тръмп, е известна с дългите си плажове на Адриатическо море.

Засмях се, когато чух това и си дадох сметка, че това може да бъде добра реклама, казва 58-годишната пенсионерка Славка Ковачевич за думите на Тръмп, докато си почива от сутрешното пазаруване.

Тръмп сподели мислите си за Черна гора по време на интервю на Тъкър Карлсон от Фокс Нюз, проведено в понеделник след срещата с президента на Русия Владимир Путин в Хелзинки. Те обсъдиха договора за колективна отбрана на НАТО.

Ако най-новата и най-малка членка на военния съюз е провокирана, имайки зад гърба си НАТО, това би могло да окуражи малката страна с много силен народ да влезе в конфликт, заяви американският президент за Черна гора. Те са много силни хора, те са много агресивни хора, те може да станат агресивни и, ето ти – Трета световна война, добави той.

Не за пръв път Тръмп обръща внимание на Черна гора по начин, който привлича прекомерно внимание. На срещата на върха на НАТО миналата година, първата му като президент, Тръмп избута черногорския премиер Душко Маркович от пътя си, докато се опитваше да излезе напред за групова снимка на лидерите.

Тогава Маркович отказа да направи проблем заради поведението на Тръмп. Маркович също избегна да коментира думите на Тръмп тази седмица, отбелязвайки в парламентарен дебат в сряда, че те са били направени в контекста на въпроса за финансирането на НАТО и не са целели да обидят конкретна членка. Следователно, приятелството и алиансът на Черна гора и САЩ са силни и постоянни, заяви правителството на Маркович в изявление в четвъртък.

Мнението на Тръмп има известни основания в историята. Черна гора, което означава „черна планина“, се хвали с героична военна традиция, изградена през векове на завоевания и съвременни конфликти в размирните Балкани.

Черна гора бе една от малкото страни в региона, която запази известна автономия по време на Османската империя. Връзките й в миналото с Русия, с която Черна гора споделя славянска и православна християнска култура, бяха толкова силни, че нейните лидери обявиха война на Япония през 1904 г., само за да подкрепят Русия. Черна гора стана част от Югославия след Първата световна война. По време на разпадането на Югославия Черна гора бе бомбардирана от силите на НАТО през 1999 г., преди да се отдели от Сърбия през 2006 г.

Аз само искам да припомня на цялото американско обществено мнение и на президента Тръмп, че Черна гора бе съюзник на американските войници по време на две войни – през Първата световна война и Втората световна война, заяви бившият председател на черногорския парламент Ранко Кривокапич пред Асошиейтед прес.

Черногорците не са агресивни, но са нация от смели войни, каза той.

Случи се така, че губернаторът от Мейн Пол Льопаж бе на посещение в Черна гора, когато бе излъчено интервюто с президента.

Мейн и Черна гора имат партньорство от 2006 г., което според Льопаж първо е било фокусирано върху помощ за бедствия, управление на кризи и гранична сигурност.

Балканите имат трудна история, но всички харесват Черна гора, заяви губернаторът във видео, което американското посолство в Черна гора публикува във вторник.

Посолството след това излезе с декларация в четвъртък, в която каза, че САЩ се гордеят да нарекат Черна гора съюзник.

Макар страната и нейната армия да са малки, Черна гора бе сметната за важна добавка към НАТО, когато тя се противопостави на Русия и се присъедини миналата година. Освен че бе руски съюзник на Балканите, страната е разположена в южната част от Адриатическо море, която Москва иска да контролира.

Черногорските власти обвиниха Русия, че стои зад провален опит за преврат през 2016 г., който имал за цел да убие пронатовския премиер на страната. Русия отхвърли това твърдение.

С оглед на последните търкания, някои черногорски наблюдатели се разтревожиха, че коментарите на Тръмп трябва да бъдат възприети сериозно. Бившият председател на парламента Кривокапич описа изявлението на Тръмп като „много странно“.

Надявам се, че това просто бе грешка, нищо повече, каза Кривокапич. И се надявам, че Черна гора не е била част от разговорите в Хелзинки.

Реакцията на 34-годишния адвокат Милян Ковачевич повече приличаше на самоувереността на неговия премиер, след като бе избутан.

Той е президент на Америка, но напоследък не се справя много добре с изказванията си, сви рамене Ковачевич.

БТА

Свят
Коментарите под статиите са спрени от 2014 г., заради противоречиви решения на Европейския съд, който в един случай присъди отговорност за тях на стопаните на сайта, после излезе с противоположно становище. В e-vestnik.bg нямаме капацитет да следим и коментари на читатели. Обект сме на съдебни претенции заради статии, имали сме по няколко дела с искове за по 50-100 хил. лева. Заради което приемаме дарения за сайта (виж тук повече), чиито единствени приходи са от рекламни банери.