Умно село

Румен Белчев

Една новина от „СТАНДАРТ” предизвика известно недоумение сред читателите – „Поднебесната империя строи умен град до София”!

Какво искат да ни кажат китайците – че живеем глупаво – така ли? Или – че градовете са ни наред, но жителите им не съвсем, затова ще ни построят град, в който да живеят по-умните?

Казват, че вестникът бил огледало на живота – затова се заравяме в пресата, за да открием доказателства, че не сме дотам за изхвърляне. Веднага ни обхващат известни съмнения – според „24 ЧАСА” „След торта кич ГЕРБ и БСП се бият с писма”.

Хората се бият с юмруци, тояги, палки, бухалки и всякакви други помощни средства, но с писма? Както и да е, като не бият нас – щом им харесва, да си се пердашат!

По-обезпокоителен е поводът за тупаника – депутат от ГЕРБ си празнувал 55-годишнината и съратниците му поръчали торта – най-отгоре – председателският звънец на Народното събрание, под него – цветя и рози, още по-долу – снимка на рожденика на парламентарната трибуна, още – по-долу – депутатската му карта, а до нея – две-три пачки с петстотиневрови банкноти.

Ако някой е искал да направи илюстрация как нашенците си представят какво е да хванеш Господа за шлифера – евалла му правим, съвсем точно е схванал и най-тънките нюанси!

Продължаваме с „МОНИТОР”, който е успял да събере на едно място двете най-известни в Европа наши личности на едно щастливо събитие – „Британски евродепутат на крака при Пенка”. Бяхме позабравили и за двете, затова вестникът ни ги припомня: „Високопоставените гости пристигнаха заедно с българския евродепутат Николай Бареков, за да се запознаят на място със съдбата на животното”. Има и снимка на евродепутатите „със световноизвестната крава Пенка”…

На едър рогат добитък случихме – поне това е сигурно!

А „ТРУД” отчита скромно резултатите от разясняването на бялата и черна магия по специалните си страници: „Трима пребили врачка заради „черна магия” и „лоша енергия”. Завели роднините страдаща жена при врачка, но „след няколко сеанса лечителката се отказала с мотива, че пациентката й има психическо заболяване и трябва намеса на истински доктори”.

Родата обаче не била убедена, решили, че самата врачка е „взела страната на злите сили” и отмъстили – пребили я и я ограбили. Според прокуратурата щели да отговарят „за опит за убийство и два задигнати телефона за 83 лв.” Ако това не е лош късмет, предизвикан от лошата енергия и черната магия, предизвикващи масово оглупяване – здраве му кажи!

А „МОНИТОР” ни смайва с волния полет на мисълта на авторката на седмичния обзор на събитията – „Два банана, пъхнете ми ги в гащите” – може ли да не се прочете тази любезна покана!

Става дума за някакъв международен ден без найлонови торбички, възмутил г-жа К. Петрова, на която очевидно дните „без” са є дошли в повече – „Няма лошо да има различни „без”-международни дни – ден без тютюнопушене, ден без покупки, ден без сутиени… Но да застанеш пред касата с два банана и като те попитат искаш ли торбичка да отговориш, че по екологични причини ще си ги туриш в гащите, може да се получи малко сконфузно.”

Правилната дума е „конфузно”, но да не придиряме на правописа на човек с банани в гащите.

Очевидно наистина се нуждаем от по-умен град. Или, ако няма достатъчно жители за него – от умно село. Или – според една наистина полезна идея на „ТРУД”, „Защо не криминализираме глупостта”!

Има доста разум в предложението – няма ли кой да го внесе в Парламента? Макар че, както справедливо отбелязва вестникът, „ако глупостта стане престъпление, ще се блокира законодателният процес”.

От Разпечатосване

Мнения & Ко
Коментарите под статиите са спрени от 2014 г., заради противоречиви решения на Европейския съд, който в един случай присъди отговорност за тях на стопаните на сайта, после излезе с противоположно становище. В e-vestnik.bg нямаме капацитет да следим и коментари на читатели. Обект сме на съдебни претенции заради статии, имали сме по няколко дела с искове за по 50-100 хил. лева. Заради което приемаме дарения за сайта (виж тук повече), чиито единствени приходи са от рекламни банери.