От панайотки Нова демокрация не става

Нова демокрация – така ще се нарича новата парламентарна група, взела името на добре известната гръцка “Нова демокрация”. За разлика от Гърция, обаче, българската “Нова демокрация” е нова в смисъл, че сега се пръкна, а шансовете й да стане управляваща са само хипотетични.
От какво се състои бъдещата партия? От изгонени депутати от НДСВ и присъединили се към тях напуснали още неколцина. Някои от тези бяха наречени панайотки, на името на Пламен Панайотов, който съвсем неотдавна колеше и бесеше в партията НДСВ. Същият стана причина да се отцепят “Новото време”, да има напердашени през ръцете депутати. Но, дойде момент, в който панайотките сами се изежиха, както нововремци преди 3 години, че дори и повече. И изпаднаха в царска немилост.
За какво е същността на спора? Каквото и да разправят – че не търпели мнението им, че имали алтернативно мислене и т. н. – това са глупости. Нещата са много по-прости и прозаични. Партията НДСВ, която досега имаше стабилно присъствие в парламента, се сви до няколко процента и вероятно на следващите избори ще има не повече от 15-ина депутати, ако въобще успее да мине 4-процентната бариера. Докато сега има над 50 депутати. На историческия конгрес, заради който панайотките се разбунтуваха, стана ясно, че няма място за всички в бъдещ парламент, власт и прочее. Къде отиват панайотките, ако не държат властта в партията? Изпадат от избирателните листи. И на този конгрес се оказа, че царят иска да поднови ръководството, не ще стари муцуни, не на последно място и заради шансовете на партията в бъдеще. Дали новите са по-добри, отделен въпрос. Но панайотките предизвикаха нечуван скандал, оспориха в съда регистрацията на решенията от конгреса и новото име на партията. Борба на живот и смърт – ако не овладеят властта в партията, изпадат извън борда и трябва да се върнат в университета или пак да станат адвокати. А властта е сладко нещо, като близнеш веднъж… Но се получава абсурд – в царската лидерска партия някакви юристи си мислят, че могат да я завземат със съдебно решение. Все едно да си спретнеш един нотариален акт и да влезеш във владение на имота. Само че партията е по-сложно нещо, особено лидерската, която е свързана с конкретен човек.
Затова изгонването им беше съвсем логично. А това, че още неколцина се присъединиха само подсказва какви подводни течения има в българската политика, как някой някъде плаща, за да разклати тройната коалиция – но не за добро, а за да рекетира, нещо да вземе, нещо да му дадат. Примерно – да върнат явлението Дилян Пеевски като зам.-министър. Да орежат Натура 2000, да прокарат някое решение за хазарта, за енергетиката… Нещо такова. Българско.
Новите демократи са стари и познати. Сравнението с гръцката Нова демокрация е само илюзия. Нещо не върви Свинаров да поведе народа, Ралчев да увлече запалени привърженици, Панайотов да го приветстват по митинги…

Коментарите под статиите са спрени от 2014 г., заради противоречиви решения на Европейския съд, който в един случай присъди отговорност за тях на стопаните на сайта, после излезе с противоположно становище. В e-vestnik.bg нямаме капацитет да следим и коментари на читатели. Обект сме на съдебни претенции заради статии, имали сме по няколко дела с искове за по 50-100 хил. лева. Заради което приемаме дарения за сайта (виж тук повече), чиито единствени приходи са от рекламни банери.