Доживяхме американски президент да имитира българския премиер

Иво Инджев

Не знам как е “по света” (поне не навсякъде), но у нас сред харесващите Тръмп негови последователи има и искрено вярващи в позитивни страни от неговото поведение, без да са повлияни от руската пропаганда. Няма статистика по въпроса, но е сигурно, че те са абсолютно малцинство сред тръпмопаните, огромната част от който в България страдат от потомствен рашизъм и виждат в лицето на червенокосия наистина много полезен идиот, който разбива западното единство.

За малцинството тръмписти, убедени, че той е реформатор и консерватор, което е полезно за Амерка, всяка новина за продължаване на американските санкции срещу шайката на Путин е доказателство за тяхната правота. Сигурно и съобщението, че САЩ отпускат 200 милиона за Украйна, която да използва средствата за военни цели, е прозвучала като пореден отпор на “слуховете” за руската връзка на американския президент и на “приказките”, че той е зависим от Путин и се държи с него сервилно.

Щеше да бъде добре това да е вярно, но за съжаление става дума за фалшива надежда, ако не и за фалшива новина. Защото и най-лаконичният прочит на списъка от военния американски трансфер за Украйна предвиден някъде в неопределеното бъдеще, показва точно обратното: Тръмп пак много е внимавал да не дразни Путин с предоставяне на ефективни оръжия на Украйна, с които да застраши руската военна намеса.

Американското финансиране ще бъде използвано за “ екипировка, която да подпомага настоящите тренировъчни програми и оперативни нужди, включително възможности за засилването на командването и контрола на Украйна, разполагането на системи за сигнализация, секретна комуникация, военна мобилност, нощно виждане и военно медицинско лечение“, гласи съобщението на Пентагона, цитирано от БГНЕС.

Няма нужда човек да е военен експерт, за да схване от беглия прочит на тази информация, че става дума за символичен жест, който с нищо не променя факта, че Украйна се сблъсква с най-бързо милитаризиращата се ядрена държава в света, струпала огромни военни арсенали срещу своята жертва – особено в отхапания за целта Кримски полуостров, превърнат вече в една огромна руска база с многократно увеличен флот, срещу който украинските въоръжени сили нямат шанс за реално противопоставяне. Когато Путин повтори пред Тръмп “ Крим наш” , а американският президент “пропусна” да му опонира, кремълският агресор имаше точно това предвид: украинците не могат да си го вземат вече и щом Америка мълчи, това е свършен факт.

Така че отпуснатата “капка в морето” от 200 милиона долара за украинската армия не само не опровергава основателните подозрения за заиграването на Тръмп с Путин, но на практика го потвърждава. Ако към този факт добавим и изблика на Тръмп по адрес на Черна гора, която можела да се превърне в повод за Трета световна война след присъединяването й към НАТО, цялата миниатюрност на черногорския пример, даден от стопанина на Белия дом, подчертава какво си мисли той в действителност за огромната Украйна и опасността тя да въвлече САЩ в конфликт с Русия в случай, че не бъде спазен ултиматумът на Путин алиансът да не интегрира украинците, напомнен от Владимир Владимирович отново ден преди новината за американските 200 милиона долара, отпуснати на Киев.

В рамките на не особено смешната шега може да се каже, че Тръмп имитира нашия премиер Борисов, който на думи е натовец, но на практика много внимава да не дразни Путин с каквото и да било. В този смисъл онези, които величаят Борисов като “геополитик” , определено го понижават. Той направо е законодател на геополитическата мода в самия Вашингтон!

От ivo.bg

Мнения & Ко
Коментарите под статиите са спрени от 2014 г., заради противоречиви решения на Европейския съд, който в един случай присъди отговорност за тях на стопаните на сайта, после излезе с противоположно становище. В e-vestnik.bg нямаме капацитет да следим и коментари на читатели. Обект сме на съдебни претенции заради статии, имали сме по няколко дела с искове за по 50-100 хил. лева. Заради което приемаме дарения за сайта (виж тук повече), чиито единствени приходи са от рекламни банери.