Легендарният бос на Fiat Chrysler Серджо Маркионе слиза от сцената

Серджо Маркионе. Снимка: от тв екрана

Серджо Маркионе слезе от сцената в събота като един от най-взискателните и упорити главни изпълнителни директори в автомобилния сектор. Здравословното му състояние е сериозно влошено след кариера, през която спаси Fiat и Chrysler – две от легендарните автомобилни марки.

Четиринадесет години след като пое кормилото на Fiat грубоватият 66-годишен шеф на изградената от него група Fiat Chrysler е заменен. Той е получил сериозни усложнения от операция на рамото и здравословното му състояние се влошава, съобщи компанията. Fiat Chrysler (FCA) не даде повече подробности.

В Италия, където реорганизацията на Fiat му спечели статут на легенда, към него се отнасят като към рок звезда. Бившият студент по философия и счетоводител почти никога не носи вратовръзка и предпочиташе обикновени пуловери, като полу на шега казваше, че така пести време, докато се облича.

Заклет пушач, докато не се отказа от навика миналата година, той е известен с това, че работеше изключително много преди да се разболее. Маркионе изискваше и останалите да поддържат такъв изтощителен график, което му спечели репутация както сред враговете, така и сред приятелите, на упорит и арогантен човек.

„Имам чувството, че живея в тунел. Той не просто е изискващ, той иска целият ти живот да бъде посветен на него,“ каза банкер, който е работил с Маркионе по различни сделки през последните години.

Някои не можаха да издържат на неговия 24-часов подход. „Той праща имейли по всяко време и иска отговор до пет минути, дори посред нощ. Ако не отговориш веднага, губиш доверието,“ казва друг банкер. „Едва когато спрях да работя с него, започнах да имам живот и да виждам семейството си,“ допълни той.

При последното си публично появяване на 26 юни, в характерния за него пуловер, Маркионе изглеждаше уморен и задъхан, когато представяше Jeep Wrangler пред италиански карабинери на церемония в Рим.

Няколко дни по-късно замина за Швейцария за, както обяви FCA, операция на рамото. FCA не уточни какво се е случило след операцията, освен че има усложнения, които внезапно са се задълбочили в събота.

На спешната среща на съвета на директорите в събота FCA избра за ръководител на компанията шефа на подразделението Jeep Майк Манли и изрази дълбоко съжаление за състоянието на Маркионе.

Маркионе направи невъзможното според мнозина – най-вече пое огромния риск, когато само преди десетилетие даде ход на обединението между финансово затруднения тогава Fiat и фалиралия му американски конкурент Chrysler. Сега обединението е седмият по големина автомобилопроизводител и няма дългове.

„Епохата на Серджо Маркионе като главен изпълнителен директор на Fiat вече е легенда,“ каза по-рано тази година анализаторът Макс Уорбъртън от Bernstein.

Проницателните му сделки запазиха интереса на инвеститорите и му спечелиха похвали, дори от конкурентите. Стойността на Fiat се повиши над 11 пъти с помощта на отделянето на подразделението за трактори и камиони CNH Industrial и на подразделението за спортни автомобили Ferrari, подклаждайки очакванията за още трансформиращи сделки в бъдеще.

„Обичам да поправям нещата“

„Може да твърдите, че Серджо има тежък характер. Може да кажете, че е лош баща и не прекарва достатъчно време с децата си, но в никакъв случай не можете да поставите под въпрос лидерските му умения като мениджър. Направи чудеса във Fiat“, каза друг човек, работил с него.

Маркионе е син на карабинер. Роден е в бедния централен район Абруцо в Италия. Семейството му се мести в Торонто, когато той е на 14 години, за да избяга от, както го определя баща му, ограниченията на италианското общество, което цени повече общественото положение, отколкото таланта.

Образованието му е в областта на финансите, а не автомобилите, но Маркионе печели уважение през 2004-5 за способностите си да прави реформи, като спаси почти фалиралия Fiat – най-голямата промишлена група на Италия, съществуваща от век и даваща работа на 200 000 работници в целия свят.

„Обичам да поправям неща и да бъда безцеремонен, Fiat се нуждае от „ремонт“ точно сега,“ каза той след назначаването си за главен изпълнителен директор през 2004 година.

В продължение на 14 години той неуморно преследва тези цели, спи в частния си самолет, докато лети между офисите в Детройт, Торино и Лондон.

Труден преговарящ, известен с това, че получава своето. През 2005 година Маркионе накара General Motors да плати на Fiat 2 милиарда долара, за да може американската компания да се освободи от задължението да купи автомобилното подразделение на Fiat.

Той коригира йерархията в компанията, като замени част от средните ръководни кадри със система, при която длъжностите се заемат от най-способните.

Маркионе орязва разходите, намалявайки драстично броя на автомобилните платформи, и създавайки съвместни компании, за да се споделят разработките и производството.

Сключва партньорство с Chrysler преди най-накрая да изкупи останалата част от компанията в сделка, която организира по време на коледната си почивка през 2013 година на плаж във Флорида на среща на четири очи, за която дори близките до него не са знаели.

Той съживява Chrysler, като залага на това марката Jeep да стане световна. Сега Jeep е двигателят на растежа на Fiat Chrysler.

Маркионе прави смелата крачка да прекрати производството на губещите седани в САЩ и да преоборудва заводите, за да увеличи производството на носещите големи печалби високопроходими автомобили и камиони – крачка, която след това правят и конкуренти.

Известен сред пряко подчинените си в Италия като Доктора (il Dottore), а сред пряко подчинените си в САЩ като Шефа (The Boss), Маркионе управлява ръководния екип с железен юмрук, казват хора, които работят отблизо с него.

Губи ли се печелившият подход?

Маркионе има впечатляващи достижения в повишаване на акционерната стойност на компанията, но не е чак толкова успешен напоследък в осъществяването на редица амбициозни преобразования.

Рентабилността в Европа само частично е възстановена, а FCA все още не е направила съществено „набег“ в Китай. Освен това Alfa Romeo все още не е на печалба, а е в центъра на последната стратегия на компанията, чието изпълнение започна през 2014 година, заедно с Jeep и Maserati.

Маркионе отказваше да следва конкурентите си и да инвестира в електрификация преди най-накрая да направи обратен завой като част от стратегията, представена през юни.

Той също така посочва, че FCA е прекалено зависим от Северна Америка – регион, за който се очаква да премине скоро своя пик.

Въпреки че опитът му за сливане с по-големия американски конкурент GM, за да споделят разходите за правене на електромобили и автономни автомобили, да бе неколкократно отблъскван, Маркионе призна, че за FCA в крайна сметка е неизбежно едно сливане, за да може да се конкурира.

„Не върши работа да си малък и симпатичен. Иди си вкъщи, иди в салон за разкрасяване и прави нещо друго“, каза той миналата година.

БТА

Здраве, Наука & Tex
Коментарите под статиите са спрени от 2014 г., заради противоречиви решения на Европейския съд, който в един случай присъди отговорност за тях на стопаните на сайта, после излезе с противоположно становище. В e-vestnik.bg нямаме капацитет да следим и коментари на читатели. Обект сме на съдебни претенции заради статии, имали сме по няколко дела с искове за по 50-100 хил. лева. Заради което приемаме дарения за сайта (виж тук повече), чиито единствени приходи са от рекламни банери.