Монополна мафия надува цените на сърбите

Въпреки че доходите им постоянно намаляват, сърбите са рекетирани от монополисти и национални гиганти. Вероятността нестабилността и икономическото беззаконие да бъдат преодолени скоро е нищожна. Снимка: enovosti.info

Макар далеч да не са най-печелившите в Европа, заради бавния и тъмен преход на страната си, сърбите често плащат по-скъпо за продукти, отколкото хората в много по-богати държави. Така те търпят рекета на монополисти, защитават провалили се национални отрасли и плащат премията риск за чуждестранните инвеститори.

Средната месечна заплата в Сърбия е 28 200 динара (или 487 долара). Тя е около 33 процента от средната в Европа и се нарежда между тези на новите членки на ЕС България и Румъния (350 и 580 долара). Но за разлика от балканските си съседки или много по-богатите западняци, сърбите все още са рекетирани от монополисти и от национални гиганти. Размерът на този рекет най-накрая шокира Сърбия, която след насилственото разпадане на бивша Югославия се оказа изолирана и дълбоко самовглъбила се страна. Затова до голяма степен гражданите й остават неинформирани дори за напредъка на съседите си.

Информацията по телевизията, че пакет от 68 памперса , струващ 1160 динара, е три пъти по-скъп в Сърбия, отколкото в Германия, дойде като плесница за сърбите. “Имаме един вносител и две до три вериги за продажба на дребно, затова всички качват цената,” казва Горан Радосавлевич, член на правителствена група, която отговаря за контрола и формирането на цените.

Когато историята за монополите най-накрая лъсна, макар и задвижена от политическата борба, се появи лавина от примери. Сърбите бяха особено ядосани, когато разбраха, че сръбското мляко е по-евтино в Черна гора, където равностойността му е 54 динара, отколкото в Сърбия, където се продава за 70 динара.

В Черна гора сръбските млечни продукти се съревновават с други вносни марки. В Сърбия обаче местните млекопроизводители и продавачи на дребно са собственост на магнати, които държат конкуренцията далеч от рафтовете. “Тук един картел от производители определя цените за сметка на потребителите. В чужбина те са изправени пред конкуренция и трябва да продават по-евтино,” заяви Саша Джогович от Белградския институт за пазарни проучвания.
Освен частните холдинги и фондове със собственост, които са оплели всички отрасли на сръбската икономика, държавата също е щастлив монополист, например в петролните рафинерии, енергетиката и въздушния транспорт.

Сърбите страдат и от държавния монопол в сферата на енергетиката и въздушния петрол. Те плащат дори за провалилия се производител на автомобили “Застава”. Снимка: hetnieuweeuropa.nl

Когато купуват коли, сърбите плащат и за защита на провалили се гиганти като производителя на автомобили „Застава“. Митата и 18-процентният ДДС допринасят общо за 45-процентното увеличение на цената на една кола.

Отрасли, защитени зад търговски бариери като например заводите за производство на олио, настояват за увеличаване на контролираните от държавата цени, вместо да се преструктурират към по-добра производителност. Европейската банка за възстановяване и развитие посочи монопола на някои компании в Сърбия в доклада си за прехода през 2007 година, като постави страната на най-ниското стъпало в региона.

“Несъмнено монополите са вредни икономически и политически,” заяви Даница Попович, професор по икономика от Белград. “Ние знаем как става това – един монополист подкупва политици, за да защитават неговия дял, което от своя страна влошава бизнессредата и циментира монопола му,” посочва тя.

Но това не е всичко. Дори да бъдат разбити всички монополи, сърбите ще продължат да плащат премията риск – в Косово, за нефункциониращите съдилища, престъпността и корупцията. Смесицата от корупция, магнати, нестабилност, изолация и икономическо беззаконие изглежда непобедима и това е сигурно, особено в краткосрочен план.

“Това е рак. Ние се разболяхме и няма много смисъл да се посочват симптомите – факт е, че пушихме, че не посетихме лекар и затова сега сме болни,” заяви Попович. “Знам, че това е изтъркано, но приближаването към европейските стандарти е единственият изход, тъй като това означава, че ще се въведат редица правила, които ще премахнат повечето от проблемите в системата.”.

Сърбия се надява да подпише Споразумението за стабилизиране и асоцииране с ЕС през идната година. В същото време страната е ядосана от западната подкрепа за независимостта на Косово и се отдръпва от Запада, като отново се приближава по-близо до Русия.

Свят
Коментарите под статиите са спрени от 2014 г., заради противоречиви решения на Европейския съд, който в един случай присъди отговорност за тях на стопаните на сайта, после излезе с противоположно становище. В e-vestnik.bg нямаме капацитет да следим и коментари на читатели. Обект сме на съдебни претенции заради статии, имали сме по няколко дела с искове за по 50-100 хил. лева. Заради което приемаме дарения за сайта (виж тук повече), чиито единствени приходи са от рекламни банери.