Смъртоносните пожари около Атина – след трагедията идват въпросите

Катастрофата е била предизвестена според експерти

След пожарите в Гърция. Снимка: БТА

Къщи, построени хаотично сред борове, липса на план за евакуация, зле организирани и съсипани от мерките за икономии държавни служби: мащабите на човешките жертви и материални щети от пожарите около Атина наистина не изненадаха експертите,.

Според инженера по водите и горите Никос Бокарис, Мати – селището на източното крайбрежие на Атика, опустошено от пожарите, е криело всички рискове със смесицата на борове, жители и курортисти на площ от няколко километра, гъсто населени и урбанизирани, без контрол, в подножието на гори.

Късметът на тези жители, които досега са били пощадени от пожарите – често явление в Гърция през лятото, се е обърнал срещу тях, казва той.

„Боровете бяха стари, много високи и големи: цялото необходимо гориво за това пламъците да се увеличават и разпространяват, отделяйки огромен топлинен заряд“, който е стопил колите до каросериите.

„Това се вижда добре например в Калифорния: дори в страни, разполагащи с огромни средства за борба срещу огъня, предизвикателството, поставено от съжителството на градска структура и горска среда е много голямо“, подчертава също Костис Каламбокидис, географ и експерт в областта на природните бедствия.

Огънят е бил разпален от изключително силни и непостоянни ветрове с пориви над 100 км/ч.

„Вярно е, че явлението беше асиметрично“, както каза премиерът Алексис Ципрас, отбелязва Каламбокидис.

Но той отхвърля всякаква фаталност: „Ние много добре знаем, климатичните промени създават все повече екстремни метеорологични условия“, което е допълнителна причина за това да се научим да управляваме риска.

Това, което липсваше, това, което можеше да спаси животи? „Превенцията. Ние се уморихме да го казваме, повтаряме и да не виждаме никога нещо да помръдне“, отбелязва Кристина Теохари, доктор по екология.

Като се започне от най-простото – един план за евакуация, който е още по-необходим, като се има предвид, че пътищата в района са тесни и зле поддържани.

Много от жертвите са били блокирани в задръствания, когато паниката е взела връх, други са починали, бягайки към скали над морето, вместо към плажа. Такъв е очевидно случаят с 26 души, намерени овъглени и прегърнати на малки групи във вторник сутринта в Мати.

Неработещи пожарни кранове, според свидетели; градини и дворове, потънали в треви; дървета с неподрязани клони или стигащи до покривите: не са липсвали и други прояви на небрежност, за които отчасти може да се обвинят строгите мерки за икономии, наложени на страната от осем години насам.

Както го доказаха големите пожари от 2007 г., които отнеха живота на 77 души в Пелопонес и на остров Евбея, „огънят не е чакал кризата, за да се разгори, но е сигурно, че финансовото пресушаване на държавните служби, не оправя нищо“, казва Бокарис.

Според официалните данни бюджетът на пожарните служби е намалял от 452 милиона евро през 2009 г. до 354 миналата година.

Липсата на привличане на вниманието и подготовка на жителите за риска също е изиграло роля, според Теохари. Един от пострадалите от Мати – Андеас Мациос, признава, че „никога не си е представял“, че огънят би могъл да достигне до неговото селище.

Според университетския преподавател Костас Синолаки, специалист в областта на природните бедствия, „тревога е трябвало да бъде обявена още при насочването на огъня“ към Мати, за да бъдат изпратени възможно най-много пожарникари за борба с огнената стихия и да се нареди навреме евакуация.

Той критикува едно оперативно планиране, което изглежда игнорира „всичко, което позволява модерната технология“, по-специално компютърни програми, които представят модел на разпространението на огъня, за да може по-добре да се координира и организира намесата.

„Когато горските служби отговаряха за борбата срещу огъня, ние имахме екипи, разпръснати навсякъде, които бяха в състояние да се намесят преди огънят да се разгори; непременно трябва да се въведе отново тази система“, казва Бокарис.

След 2007 г. страната започна повишаване на равнището на своята система за борба срещу пожарите, преценявана като твърде съсредоточена върху въздушни операции за сметка на борба на терена.

„Накрая не знам кой какво е направил или не е направил, но това, което е сигурно, имайки предвид резултата, е че това не е проработило“, казва инженерът.

БТА

Свят
Коментарите под статиите са спрени от 2014 г., заради противоречиви решения на Европейския съд, който в един случай присъди отговорност за тях на стопаните на сайта, после излезе с противоположно становище. В e-vestnik.bg нямаме капацитет да следим и коментари на читатели. Обект сме на съдебни претенции заради статии, имали сме по няколко дела с искове за по 50-100 хил. лева. Заради което приемаме дарения за сайта (виж тук повече), чиито единствени приходи са от рекламни банери.