Секс скандалът в „точно този факултет“

Уличеният в сексуален тормоз преподавател от ФЖМК Борис Ангелов. Снимка : gospodari.com

„Мале, мале, голям резил…и точно в този факултет“ – така реагира мой познат, когато стана дума за секс скандала, напипан от „Господари на ефира“ във Факултета по журналистика и масова комуникация. Там хоноруваният преподавател Борис Ангелов е заснет как обяснява на студентка, че няма как да завърши, ако не му дойде на гости.

Впечатлението за „точно този факултет“ вече има и нужния шокиращ доказателствен материал (виж тук).

Че Борис Ангелов не става за преподавател е ясно и това го знаят всички във ФЖМК много преди скандала. Че по цял ден пие водка също е ясно. Вече разбрахме и, че се задява със студентките, което би трябвало веднага да му донесе отдавна нужното уволнение. И все пак, Борис Ангелов ли е лицето на „точно този факултет“ и прави ли са „Господари на ефира“, когато предупреждават майките да пазят дъщерите си, когато ги пращат да учат за журналистки?

[swf] data=“http://www.youtube.com/v/KHsrlAm3Qag“, width=“425″, height=“350″ [/swf]

За себе си са прави – имат великолепна сензация и един безспорно виновен преподавател. Нормално е да го разпънат на кръст. Но вероятно ще е добре, ако имат едно наум и не приписват образа на Борис Ангелов на целия факултет. Първо, защото там преподават на щат или като гостуващи лектори Валери Стефанов, Тотка Монова, Георги Лозанов, Нели Огнянова и Лилия Райчева, които едва ли заслужават етикета, че работят във „Факултета по журналистика и масова деградация“, както се изрази един вдъхновен от скандала блогър.

Второ, защото България все пак има нужда от подготвени журналисти. Както се изразява именно един от преподавателите във факултета – Джими Найденов: „Колкото и странно да изглежда, винаги най-добрите журналисти са излизали от ФЖМК.“ Журналистиката в крайна сметка не е като това да режеш баница, нищо, че в момента на повечето български новинари повече им прилича да работят като бакали. Вероятно Ники Бареков щеше да е по-добър журналист, ако беше учил във факултета по журналистика. Вероятно и Милен Цветков щеше да прави разлика между информация и интерпретация и нямаше да се излага в интервюта за „Култура“.

Кадърът от записа, уличаващ Борис Ангелов в сексуален тормоз.
Снимка : gospodari.com

Не, че точно Борис Ангелов щеше да го научи на нещо. За „лекциите“ му няма как да се говори без кавичките. Дейността му в ТВ-студиото е фантомна и се ограничава до голяма степен с помръдване на камерата в радиус половин сантиметър. И преди във факултета знаехме, че е учил в Москва и си пада привърженик на стария режим. Трябваше да се разрази скандалът, за да разберем, че не е ясно точно какво е учил, че е бил любовник на руската врачка Джуна и, че журналистическата му кариера се ограничава до репортерстване при Кеворкян по байтошово време. Научихме даже, че имал и много цветист прякор**.

Ами отива му. Както му отива и скорошното изгонване от факултета. Едва ли обаче е нужно да започва лов на вещици, да се пускат всевъзможни слухове и ФЖМК да се срива със земята. По-добре ще е да се направят нужните изводи относно това как се назначават преподаватели във факултета, което много напомня на определението на Захарий Стоянов – „баджанакизъм“. Защото във ФЖМК отдавна се знаеше за наклонностите на Борис Ангелов, но от катедра Телевизия единодушно са решили да не го уволняват. Сега ще им се наложи. Вероятно ще е добре да се наложи и преразглеждане на невъзможността на декана да уволнява дисциплинарно хора от факултета, което до голяма степен ги осигурява до живот – без значение качеството на работата им. А качеството при някои наистина е твърде ниско. Това обаче не значи, че при други не е приятно високо.

––––––––––––-

*Авторът е студент по журналистика в Софийския университет

** Б. р. – Борис Ангелов е известен навремето в БНТ като Борето Гъзо.

Мнения & Ко
Коментарите под статиите са спрени от 2014 г., заради противоречиви решения на Европейския съд, който в един случай присъди отговорност за тях на стопаните на сайта, после излезе с противоположно становище. В e-vestnik.bg нямаме капацитет да следим и коментари на читатели. Обект сме на съдебни претенции заради статии, имали сме по няколко дела с искове за по 50-100 хил. лева. Заради което приемаме дарения за сайта (виж тук повече), чиито единствени приходи са от рекламни банери.